fredag den 22. februar 2019

"Samtaler med venner" - Sally Rooney

Samtaler med venner af Sally Rooney
Samtaler med venner af Sally Rooney
Original titel: Conversations with Friends - Forfatter: Sally Rooney - Forlag: Rosinante&Co - Sidetal: 336

"Frances går på universitet og er i praktik hos en litterær agent i Dublin. Hendes bedste veninde og tidligere kæreste er den smukke og selvoptagede Bobbi. En aften til et oplæsningsarrangement møder de fotografen Melissa og hendes mand, skuespilleren Nick. Den begavede, men distancerede Frances fascineres mod sin vilje af det ældre par, og det som begynder som en ironisk og uskyldig flirt med Nick, leder snart til et dybere forhold. Et kompliceret ménage-à-quatre af skiftende loyaliteter og kærlighedsforbindelser udfolder sig mellem de fire, men efterhånden som forholdene til Nick, til Frances besværlige og ulykkelige far og til Bobbi begynder at slå sprækker, får Frances stadig sværere ved at bevare sin kølige distance."

Fortællingen er på sin vis enormt menneskelig, og hver karakter i bogen har sine fejl og mangler. I stedet for at gøre det mere nuanceret, så var det svært for mig overhovedet at kunne lide nogle af dem, hvilket desværre gik lidt udover min læseoplevelse. Nick var nok den mest interessante karakter, men selv han faldt lidt til jorden, som historien skred frem.

Der sker ikke det helt store i løbet af fortællingen, da det netop er samtalerne mellem vennerne, som er hovedfokus. Interaktionerne kører på kryds og tværs, og vi følger Frances i et virvar af tanker, skriblerier og samtaler med de andre. Jeg kunne sjældent identificere mig med hende, og derudover brød jeg mig ikke synderligt om hende, om end det stadig var interessant at følge hendes liv.

"Ting betyder mere for mig end de gør for normale mennesker, tænkte jeg. Jeg må prøve at slappe af og slippe ting." - citat.

Der er dog ingen tvivl om, at det er nogle interessante samtaler, der finder sted i løbet af fortællingen. Ofte tenderer de til at blive en anelse politiske, men de sætter spørgsmålstegn ved måden vi ser og oplever verden på, samt hvordan mennesket egentlig er og agerer. Den er værd at læse for det, men jeg havde desværre håbet på noget mere handling og karakterudvikling.

2 kommentarer:

  1. Det her er en af de bøger, som jeg længe har overvejet at læse, men jeg kan simpelthen ikke beslutte mig.

    SvarSlet
    Svar
    1. Den har virkelig også fået gode anmeldelser ved en del andre. Den er speciel :)

      Slet