tirsdag den 25. september 2018

"Min kæreste elskling" - Gabriel Tallent

Min kæreste elskling Gabriel Tallent
Min kæreste elskling Gabriel Tallent
Original titel: My Absolute Darling - Forfatter: Gabriel Tallent - Forlag: Hr. Ferdinand - Sidetal: 450
Anmeldereksemplar fra Politikens Forlag.

"Turtle Alveston overlever. Hun er fjorten år gammel og bevæger sig frit gennem skovene ved den nordcaliforniske kyst. Vandløb, tidevandssøer, klippefremspring, alle er de hendes hjem og gemmesteder, og hun tilbagelægger store afstande efter forgodtbefindende. Hendes fysiske verden er vidtstrakt, men hendes personlige rum er småt og forræderisk; siden hendes mor døde har Turtles karismatiske, ustabile far domineret hendes tilværelse og tvunget hende til at leve et isoleret liv. Hun har sin skole, hvor hun holder alle på afstand, og ellers kun sin far. Men så møder Turtle Jacob, en lidt ældre dreng som fortæller sjove anekdoter, bor i et stort, rent hus, og ser på Turtle med en hengivenhed, hun ikke før har oplevet. Og for første gang glider resten af verden ind i hendes perspektiv, og hun forstår, at tilværelsen er langt mere end hendes far."

"Min kæreste elskling" er en hård og hjerteskærende bog. Ikke desto mindre er det en af de mest velskrevne bøger, jeg har læst i år! Fortællingen åbner op for et liv, jeg ikke kendte til, og den viser psykisk og fysisk vold fra Turtles perspektiv, der gør, at man ser hendes far, Martin, i flere forskellige slags lys. Det er ikke umiddelbart meningen, at man skal elske Turtle, for hun har også sine fejl, men man hepper på hende, og man ønsker virkelig, at hun kæmper.

Turtle er en helt særlig karakter. Udover at være kvindehadsk, så er hun også en, der tager sig af ting, og passer på dem. Hvor Martin er mere kaos, så er Turtle på en måde mere rolig. Da hun møder Jacob, lærer hun mere om sig selv, og hvordan hun rent faktisk fungerer socialt, og det var så interessant at læse. Derudover er der mange fantastiske naturbeskrivelser, som virkelig giver historien et miljø. Generelt set sætter historien også fokus på naturen og den globale opvarmning, men det ligger som et sidetema i forhold til den overordnede fortælling.

""Når Grønært kender navnet på noget, så tror hun, hun ved alt om det, og hun lader være med at kigge mere på det. Men et navn røber intet, og hævder man at kende navnet på noget, kan man lige så godt indrømme, at man intet ved, endnu mindre end intet."" - citat.

Selvom det gjorde ondt at læse om Turtle, og der var en del barske scener, så er historien vigtig. Den fortæller en historie, som kun få af os kender til, men bogen giver os et indblik i det liv, der desværre er en del, der lever. Der findes ikke kun ét syn på misbrugte børn og deres misbrugere, det er langt fra sort og hvidt, og især spørgsmålet "Hvorfor forlader hun ham ikke bare?" bliver ekspliciteret på eftertænksom vis. Hvis du skal læse én vigtig, men barsk bog i år, så lad det blive denne.

4 kommentarer:

 1. Jeg tror, jeg bliver nødt til at læse denne bog. Blev først fanget af titlen, men det lader til, at bogen er langt mere barsk, end jeg først troede. Det skal dog ikke afholde mig fra at læse den :-)


  Mvh.
  Den lille Bogblog

  SvarSlet
  Svar
  1. Do it! Den er såå god, også selvom den er barsk :)

   Slet
 2. Dejlig anmeldelse; jeg er enig! Og sikke nogle smukke billeder du har taget, farverne er fantastiske!

  SvarSlet