lørdag den 8. september 2018

"Knivens stemme" (Chaos Walking #1) - Patrick Ness

Knivens Stemme Patrick Ness Chaos Walking
Knivens Stemme Patrick Ness Chaos Walking
Original titel: The Knife of Never Letting Go - Forfatter: Patrick Ness - Forlag: CarlsenPuls - Sidetal: 536
Anmeldereksemplar fra CarlsenPuls.

"Prentisstown er ikke en by som alle andre. Her kan alle nemlig høre hinandens tanker i en overvældende og endeløs strøm af Støj. En måned før den fødselsdag, der vil gøre Todd til en mand, opdager han sammen med sin hund, Manchee (hvis tanker, Todd også kan høre - om han vil det eller ej), et område med total stilhed. De opdager, at byen, hvor privatliv er umuligt, gemmer på en forfærdelig hemmelighed. En hemmelighed så grusom, at Todd og Manchee må flygte, hvis de vil gøre sig håb om at overleve."

"Knivens Stemme" er en interessant start på, hvad jeg tænker bliver en hæsblæsende trilogi! Verdensopbygningen er spændende og anderledes, og selvom det dystopiske element er velkendt, så formår Patrick Ness at gøre denne verden til noget for sig. Jeg var godt underholdt igennem hele bogen, og det kribler i mine fingre efter at få fat i det næste bind.

Min eneste bemærkning til bogen er, at karaktererne ofte virker en del ældre, end de er beskrevet som. På nogle punkter passer deres alder med deres tanker, men på andre punkter passer handlingerne ikke til alderen - så er de i hvert fald meget modne af deres unge alder. Hunden Manchee fik dog hurtigt stjålet mit hjerte, og selvom Todd ikke helt fik mig overbevist om, hvor sej han er i starten, så blev jeg senere hen glædeligt overrasket - for han ér sej.

"Men en kniv er ikke bare en ting, vel? Den er et valg man træffer, den er noget man gør. En kniv siger ja eller nej, stik eller la vær, dø eller la vær. En kniv tar beslutningen ud af hånden på en og lægger den ud i verden og den ka aldrig trækkes tilbage igen" - citat.

Det fede ved selve skrivestilen er, at støjen får lov til at sløre mange af siderne. Man får en fornemmelse af, hvordan støjen virker og fungerer, og det er et utroligt fascinerende aspekt ved hele fortællingen. Derudover er det Todd vi følger, så selve sproget er hans - det er ikke finpudset til voksne, men er helt lavpraktisk et barnesprog, hvilket man lige skal vænne sig til i starten - men det er et mega sejt virkemiddel! Jeg er spændt på at læse, hvor hele den her verden ender henne.

2 kommentarer:

 1. Manchee er så elskelig!! ��

  Så spænende fra ende til anden så glæder mig også til den næste i serien kommer ud! ��

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er han virkelig! :D

   Det gør jeg virkelig også <3

   Slet