søndag den 27. maj 2018

"Sommerhus" - Amalie Laulund Trudsø

 Original titel: Sommerhus - Forfatter: Amalie Laulund Trudsø - Forlag: Rosinante&Co - Sidetal: 225

"Et sommerhus i Sejerøbugten danner rammen for familieliv i tre generationer i 1990´erne.Varme sommerdage og et ros af børn skildres gennem en pige på vej ind i teenageårene. Der sker forskydninger i familien, i forholdet til de andre børn og til det liv, der venter forude, mens årstiderne skifter, og sommerhuset giver øjeblikke af lykke, eufori og bristede illusioner."

Det er længe siden, at jeg har læst en så relaterbar og realistisk bog. Jeg kunne nærmest mærke strandsandet under mine fødder, vinden i håret, og solens legende stråler på min hud. Bogen består af små brudstykker af sommerhusfortællinger fra år til år, hvor man følger hovedpersonen, der befinder sig et sted mellem at være barn og voksen. Skrivestilen er også ulig noget andet jeg har læst, og det tager lige lidt tid at vænne sig til.

Der er nogle skønne beskrivelser af dansk landskab, og der er også brudstykker af faktuelle informationer om de steder, handlingen finder sted. Det er så dansk, at mange vil kunne nikke genkendende til det, og jeg fik en umanerlig lyst til at tage i sommerhus. Bare sådan. For det er et helt andet liv fra hverdagen, og hovedpersonen genforenes med sine sommerhus-venner, der er intet anende om det virkelige liv derhjemme.

"Find en sten, der lyser, begynder min farmor at synge, når vi går her, det er et vers, hun har lært mig ved sit klaver derhjemme, og nu føles det som vores sang, stensamlersangen, som vi synger næsten rituelt, selv hvis vi må brøle mod vind og bølger." - citat.

Bogen er en oplagt sommerbog, der giver de helt rigtige sommervibes. Personligt er jeg dog allermest til historier med en sammenflettet handling, men brudstykkerne fungerer stadig fint i bogen. Hvis du mangler en god sommerbog, så har den her mine varmeste anbefalinger. Den efterlader en med en form for sommerglæde drysset med lidt nostalgi i form af barndommens minder på godt og ondt.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar