fredag den 13. april 2018

10 boggaver til konfirmanden


Det er ved at være konfirmationstid, og en af de gaver, som bare bliver ved med at give, er en god bog. Så hvis du står og mangler den perfekte boggave til konfirmanden - uanset om det er en pige eller en dreng - så har jeg samlet 10 forslag herunder. Jeg vil selvfølgelig altid anbefale Harry Potter (J. K. Rowling), Skammerens Datter (Lene Kaaberbøl), Percy Jackson (Rick Riordan), Det Gyldne Kompas (Philip Pullman) og lignende, men da mange kender til de bogserier i forvejen, så er her nogle andre anbefalinger. Fællesnævnerne for disse bøger er følgende:

- Det er alle bøger, jeg selv har nydt at læse, og har givet 4-5 stjerner.
- Alle bøgerne er på dansk, selvom nogle af titlerne er engelske.
- Det er en god blanding af danske forfattere og udenlandske forfattere.
- Nogle bøger er standalones, hvor andre er begyndelsen på en serie.
- Du kan læse min anmeldelse af bøgerne ved at trykke på titlen.
- Jeg er af den overbevisning, at bøgerne kan læses af alle uanset køn.
(Dog er der vejledende(!) markeret, om bøgerne appellerer mest til piger eller drenge)

(Standalone - Udenlandsk forfatter - Genre: Socialrealisme - Drenge og piger)

Bagsidetekst: "Simon, 16 år, er bøsse, men han er ikke helt parat til at erkende det over for familie eller venner. Der er i forvejen så mange forventninger til, hvad man skal, når man er ung! Men så falder en af Simons e-mails i de forkerte hænder, og han risikerer, at han ikke selv kan vælge, hvornår han skal springe ud. Samtidig er han forelsket i en, han ikke ved, hvem er."

Anbefaling: Den her bog er så sød, og den er skrevet helt i den klassiske ungdomsromans ånd. Der er både gode oplevelser med både venner og familie, men der er også hverdagsagtige konflikter, som hører til i et teenageliv. Den er meget feel good-agtig, og behandler homoseksualitet naturligt - præcis som det bør være.

(Serie - Udenlandsk forfatter - Genre: Fantasy - Drenge og piger)

Bagsidetekst: "Caraval er fuld af kærlighed, intriger og drama: Scarlett Dragna har aldrig været andre steder end på på den lille ø Trisda, hvor hun bor med sin lillesøster og sin dominerende far. Men gennem hele sin barndom har hun længtes efter at opleve Caraval - den årlige, ugelange forestilling, hvor publikum spiller med i en dødsensfarlig leg for at finde ud af, hvad der er virkelighed, og hvad der er fantasi. På trods af deres fars ønske bliver Scarlett kidnappet af sine vilde lillesøster Donatella og en farlig - men også farligt forførende - ung sømand ved navn Julian og ført til det sted, hvor årets Caraval opføres. Men snart forsvinder Donatella, og Scarlett bliver tvunget til at slå sig sammen Julian i jagten på at finde Tella, før Caravals onde Master gør det."

Anbefaling: Caraval er en fortælling, der føles som et vaskeægte eventyr! Den er mystisk og fascinerende, og gennem hele bogen vakler læseren mellem, hvad der er fantasi, og hvad der er virkelighed. Det er en vaskeægte pageturner, også selvom skrivestilen ikke just er noget særligt.

(Standalone - Udenlandsk forfatter - Genre: Socialrealisme - Drenge og piger)

Bagsidetekst"Starr Carter er 16 år og lever i to verdener: den fattige sorte ghetto, hvor hun bor, og den fine privatskole i forstaden, som hun går på. Den hårfine balance mellem de to liv knuses, den dag Starr er vidne til, at hendes barndomsven Khalil bliver skudt af en hvid betjent. Khalil var ikke bevæbnet, og hans død bliver straks forsidestof over hele landet. Nogle kalder ham gangster og påstår, at han var pusher. Starrs bedste ven på skolen antyder, at han fik, hvad han fortjente. Da det bliver klart, at politiet har meget lidt interesse i at efterforske sagen, går folk på gaden i protest, og Starrs nabolag udvikler sig til en krigszone. Alle vil vide, hvad der egentlig skete den aften, og den eneste, der ved det, er Starr. Men hvad Starr vælger at sige - eller ikke sige - kan ødelægge lokalsamfundet. Og det kan bringe hendes eget liv i fare."

Anbefaling: Denne bog kræver nok, at man kan håndtere de lidt mere barske emner. Fokusset her er nemlig på uretfærdighed mellem mennesker, og hvordan Starr bliver rodet ind i en sag, hvor hun er vidnet, der ikke rigtigt bliver hørt og anerkendt - men stadig kæmper for sin sag og for sin bedste ven. Det er en af de stærkeste ungdomsromaner, jeg længe har læst.

(Standalone - Dansk forfatter - Genre: Fantasy - Drenge og piger) 

Bagsidetekst: "England 1666. Adelssønnen Robert Swift tilbringer sommeren på landet i selskab med sin far, som han hader af et ondt hjerte. En nat da Robert ligger og sover, buldrer en hestevogn ned ad markvejen. Det første varsel om at hans trygge tilværelse snart er forbi. På kuskesædet sidder en sortklædt mand med et morderisk udtryk i det ulveagtige ansigt. Sværdet ved hans side klaprer ildevarslende i takt med vognens rystelser. Hvilke dystre hemmeligheder bærer den sortklædte under kappen? Når tiden er inde, kender Robert da forskel på godt og ondt i en verden af løgn og forræderi? Den Sorte Paraply er en gådefuld genstand af magisk drageskind, hentet i det kinesiske kejserrige. Ved en ulykke antændes den slumrende trolddom, og det får fatale konsekvenser. For ejeren. For London. For Historien."

Anbefaling: Dette er en skøn historie om 1600-tallets London. Bogen er meget stemningsfyldt, og man bliver hvirvlet med i et spind af historiske forbindelser i et stort mysterie. Den er spændende fra start til slut, hvor vi følger unge Robert, og sproget er meget let tilgængeligt.

(Standalone - Dansk forfatter - Genre: Socialrealisme - Mest for piger)

Bagsidetekst: "Hvor lang tid tager det at gå fra at være en af klassens mest populære piger til at være en social taber, udstødt og stemplet af alle? Ikke ret lang tid, konstaterer Stella, da hun efter en misforståelse kommer på kant med sin bedste veninde, Amalie. I løbet af ingen tid får Amalie vendt klassen mod Stella, og hun skyer ingen midler: Facebook-hetz, sms’er og groteske Youtube-klip. Stella er forsvarsløs og kan ikke andet end se til, mens hendes hadeside får flere og flere likes, og Amalies angreb bliver mere og mere ondskabsfulde. En lille trøst er Filippa, der også går i klassen, men hvor meget er en veninde egentlig værd, hvis hun ikke tør mødes, når andre ser det? Stella kan mærke, hvordan hun langsomt dør indvending. Den musik, der før var hendes et og alt, visner, og de få mennesker, som hun stadig stoler på, falder fra en efter en. Så hvad er der tilbage at kæmpe for? Ingenting. Det er jo bare at vælge en af de 21 måder, som hun har listet op. 21 måder at dø ..."

Anbefaling:  Den her bog er ret barsk, da den handler om mobning, men ikke desto mindre er den så vigtig! Jeg ville ønske, at den blev læst i alle folkeskoler, for den behandler emnet på sådan en autentisk og hjerteskærende måde. Man følger Stellas op- og nedture, og det skræmmende er, hvor realistisk bogens fortælling er - men det er også det, der gør den så fantastisk.

(Standalone - Dansk forfatter - Genre: Fantasy - Mest for drenge) 

Bagsidetekst: "I en nær fremtid er verden blevet en anden. Samfundets svageste sendes til Zonen hvor de lever en trist tilværelse blandt grå betonblokke. Zonen er det eneste hjem Lucas nogensinde har kendt. Men da hans bedste ven, Cassandra, pludselig forsvinder, vælger han at tage ud for at finde hende. Hans eneste ledetråd er de kryptiske noter hun skrev før hun tog af sted: Juvelen. Brylluppet. Husk på tallet 12! Inden længe opdager Lucas at Cassandra er draget ud på en lang rejse til en fremmed verden der ikke burde eksistere. En verden fyldt med begravede hemmeligheder og ældgamle sammensværgelser. En verden hvor Panteons guder strides og Empyrias engle forsøger at forhindre en altomfattende krig. Lucas er ligeglad med guder og engle. Han vil bare have Cassandra tilbage. Men rejsen i hendes fodspor fører ind i et spind af mysterier og løgne .."

Anbefaling: I den her historie følger vi ikke "den udvalgte", som man normalt gør i fantasy-fortællinger, men derimod den udvalgtes bedste ven. Vi følger Lucas, der er ret sej, samt englene Saida Og Mardelus, som også er ret badass. Man kommer på en spændende rejse til Panteon, og heldigvis fortsætter universet i næste bind. Hvis man er til historier som 'Game of Thrones', så er denne et oplagt valg.

(Serie - Udenlandsk forfatter - Genre: Fantasy - Mest for piger) 

Bagsidetekst: "En drage, skjult i en piges krop. Soldater, der ønsker at udslette hele hendes slægt. Kampen for overlevelse nærmer sig. Ember Hills skæbne afhænger af, om hun kan besejre Skt. Georgs-ordenen, en magtfuld orden af dragejægere. Hun er ikke hvilken som helst pige, for hun bærer nemlig på en livsfarlig hemmelighed. Garret Xavier Sebastian er en af soldaterne, der vil slå hende ihjel. Men alt, hvad han hidtil troede, han vidste om drager, vendes på hovedet, da han møder Ember. En krig nærmer sig, og det uundgåelige spørgsmål hænger som et skarpt sværd over deres hoveder: Skal de forene sig i kampen mod ondskaben og kæmpe for deres venskab? Eller skal de følge deres skæbne, som har været forudbestemt siden tidernes morgen, og udslette hinanden?"

Anbefaling: Julie Kagawa skriver skønt, og Ember er en fyrrig hovedperson at følge. Tænk på scenariet: hvad nu hvis drager faktisk eksisterede og levede side om side med os mennesker? Bare forklædt som mennesker? Ville vi så nogensinde opdage det? Der er masser af action i den her bog, og den giver også de herligste sommervibes!

(Serie - Udenlandske forfattere - Genre: Science Fiction - Mest for drenge) 

Bagsidetekst: "Året er 2575, og to rivaliserende mega-koncerner er i krig om planeten Kerenza, der er lidt mere end bare en is-dækket plet i udkanten af universet. Den ene koncern, Beitech, angriber Kerenza, hvor den anden koncern udfører illegalt minearbejde på Beitechs område. Det er hensigten, at angrebet skal dræbe alle civile på planeten, men det lykkes en række mennesker at evakuere til andre planeter – heriblandt historiens to hovedpersoner, Kady og Ezra, hvis kærlighedshistorie vi får fortalt, mens de prøver at finde rundt i konflikten mellem mega-koncernerne og redde både sig selv og fremtiden for deres medborgere fra Kerenza"

Anbefaling: Dette er den mest crazy bog, jeg nogensinde har læst! Formatet er noget helt unikt, da bogen er en samling af hackede filer, som indebærer dagbogsskriblerier, tekniske rapporter, interviews og aflytninger, mails og chatsamtaler, billeder af de forskellige fartøjer og meget mere. Vi følger Kady og Ezra, der er nogle sarkastiske og humoristiske hovedpersoner på trods af bogens alvor i det ydre rum. Hvis man er til sci-fi generelt, så er den et must-read!

(Serie - Udenlandsk forfatter - Genre: Socialrealisme - Mest for piger)

Bagsidetekst: "Anna er glad og tilfreds i Atlanta, hvor hun ser frem til at starte på sit sidste år på high school. Hun har en trofast bedste veninde, et godt fritidsjob i og et crush på en fyr, der netop er begyndt at vise interesse for hende. Anna bliver derfor ikke begejstret, da hendes far beslutter sig for at sende hende på kostskole i Paris. Selv om Anna ikke kan fransk møder hun hurtigt en ny gruppe venner, og ikke mindst den søde og charmerende Étienne St. Clair. Desværre er han allerede taget – og det er Anna vel egentlig også? Men i lysets by kan alting ske."

Anbefaling: Perfekt forårslæsning! Vi følger Anna, der er startet på en ny skole i Paris. Den handler om at få nye venner, passe ind et nyt sted, opleve byens magi, og lidt om den første rigtige forelskelse. Sukkersød og feel good-agtig, og man får helt lyst til at tage til Paris, når den er læst færdig. St. Clair er derudover på listen over "litterære drømmefyre" for mange piger.

(Standalone - Udenlandsk forfatter - Genre: Socialrealisme - Drenge og piger)

Bagsidetekst"Amanda Hardy er den nye pige på skolen. Ligesom alle andre vil hun gerne få nye venner og passe ind. Men Amanda har en hemmelighed. Og hun vil ikke så tæt på nogen, at de risikerer at opdage den. Men da hun møder den søde og venlige Grant, kan Amanda ikke lade være med at lade ham komme tæt. De tilbringer mere og mere tid sammen, og det begynder at gå op for hende, at hun mister for meget ved at holde ham på afstand. Hun ønsker mere og mere at dele alt med Grant - også sin fortid. Men Amanda er bange for, at når han først kender sandheden om hende, vil han ikke kunne se bort fra den. For Amandas hemmelighed er, at hun før hed Andrew."

Anbefaling: Fantastisk bog, der kaster lys over det at være transkønnet, og den gør det på fineste vis! Dette er også en pageturner, og den rummer også mange af de klassiske teenage-dilemmaer. Amanda er vidunderlig, og det er så vigtigt at læse om andre, der er forskellig fra os selv - på den måde kan vi blive klogere på livet og hinanden.


Sig endelig til, hvis du mangler en hel specifik anbefaling 
- så vil jeg gøre mit bedste for at hjælpe!

2 kommentarer:

  1. Det er nogle virkelig gode anbefalinger :D

    SvarSlet
    Svar
    1. Mange tak! Det er jeg glad for, at du synes :D

      Slet