tirsdag den 27. marts 2018

"Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage" - Naja Marie Aidt

har døden taget noget fra dig så giv det tilbage carls bog af Naja Marie Aidt
har døden taget noget fra dig så giv det tilbage carls bog af Naja Marie Aidt
Original titel: Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage - Forfatter: Naja Marie Aidt - Forlag: Gyldendal - Sidetal: 168
Anmeldereksemplar fra Gyldendal.

"I marts 2015 døde Naja Marie Aidts søn Carl i en ulykke, 25 år gammel. 'Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage' beskriver de første år fra den grusomme besked, til chokket langsomt fortager sig. Det er på én gang en nøgtern beskrivelse af, hvordan livet efter at have mistet et barn er, hvordan sorg forandrer ens forhold til virkeligheden, til ens nærmeste, til tiden - og en bog om poesiens sprog om tab og kærlighed."

Hvis der er en ting, som den her bog slår fast, så er det, at livet er så skrøbeligt. Det gør nærmest helt ondt at læse om forfatterens sorg, og de svingende sorgstadier, men det er samtidig også uendeligt smukt. Det er forunderligt, hvordan noget der er så tragisk, kan fortælles på så poetisk en måde. Jeg begriber stadig ikke, hvor meget den bog egentlig rørte mig - for det gjorde den virkelig!

Jeg, som anmelder, er her ikke for at dømme forfatterens sorg, eller hvordan den bliver portrætteret. Det er en hård bog, der indeholder så mange lag og følelsesladede stadier, at den helt sikkert fortjener flere genlæsninger på andre tidspunkter i livet. Hvis man nogensinde har mistet nogen i sit liv, så er der aspekter, man kan relatere til - også selvom det ikke er ens eget barn.

"Så mærkeligt at du ikke findes, jeg mærker dig endnu
Jeg forstår med hele min krop ikke, at du ikke findes" - citat.

Det eneste, der - for mit vedkommende - tog lidt fokus fra fortællingen, var de små litterære brudstykker, som er forfatteren, der citerer andre forfatters værker. Det blev lidt opslagsværk-agtigt for mig, selvom jeg forstår, at forfatteren prøver at sætte andres ord på sin egen sorg. Jeg blev bare hevet ud af min stemning, og det er det eneste, jeg kan sige om bogen, der ikke udelukkende er positivt. Læs den, men vær opmærksom på, at den slår hårdt...

2 kommentarer:

  1. Jeg vil simpelthen så gerne læse denne, hvilket for sig virker lidt bizart: at jeg gerne vil læse om en andens sorg, men den lyder så rørende, barsk og ja, god.

    SvarSlet
    Svar
    1. Den er simpelthen så god! Læs, læs, læs <3

      Slet