torsdag den 22. marts 2018

"Fortællingen om Ibis" - Sophie Heiberg

Fortællingen om Ibis af Sophie Heiberg
Fortællingen om Ibis af Sophie Heiberg
Original titel: Fortællingen om Ibis - Forfatter: Sophie Heiberg - Forlag: Forlaget Forår - Sidetal: 44
Anmeldereksemplar fra Forlaget Forår.

"Fortællingen om Ibis handler om fugleungen Ibis, som mister sine forældre i den syriske krig og må flygte til Danmark, hvor han forundres over det anderledes landskab og de sære talemåder og ordsprog. Ibis, den syriske fugleunge, skal vænne sig til meget. Det gør det ikke nemmere for ham, at han er kommet til landet helt alene – på ryggen af en albatros. Men Ibis har ikke noget valg, for det er ikke længere sikkert for ham at blive i Syrien, hvor store metalfugle smider bomber ned fra himlen."

Historien om den kære Ibis er så rørende og vigtig, og fortællingen giver noget til både børn og voksne. Der er både ukendte elementer for læseren i Syrien, hvor alt er meget anderledes, men så snart man når til Danmark, så kan man genkende de fugle, som Ibis møder på sin vej. "Fortællingen om Ibis" fortæller både fuglenes historie og flygtningebørnenes – den har ret mange lag, og hele flygtningedebatten bliver sat i børnehøjde.

Denne børnebog er barsk og tragisk, men den er også hjertevarmende på sin helt egen måde. Illustrationerne er søde og meget velvalgte til de tekststykker, de hører til. Noget er af det finurlige ved fortællingen er de små referencer til sange og eventyr, som vi kender herhjemme - blandt andet "Jeg ved en lærkerede", "Elefantens vuggevise" og "Den grimme ælling". For min skyld måtte bogen gerne være lidt længere - eller om ikke andet være en del af en serie, da man som læser gerne vil vide, hvordan det går Ibis fremadrettet.

""Det er ikke sikkert for dig at bo her længere, så vi har besluttet, at du skal flytte til et land, hvor der ikke er farligt at bo."" - citat.

Bogen vil fungere rigtig godt til oplæsning, mens man ser på illustrationerne, og undervejs snakker med barnet om de lidt tungere emner. Det er vigtigt at få indraget børn i de samtidige problemer, vi står i, og denne bog er et skønt eksempel på noget litteratur, der kan hjælpe samtalen på vej. Den får i hvert fald en varm anbefaling herfra!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar