onsdag den 17. januar 2018

"The Hate U Give" - Angie Thomas

The Hate U Give af Angie Thomas
The Hate U Give af Angie Thomas
Original titel: The Hate U Give - Forfatter: Angie Thomas - Forlag: Gyldendal - Sidetal: 382
Anmeldereksemplar fra Gyldendal.

"Starr Carter er 16 år og lever i to verdener: den fattige sorte ghetto, hvor hun bor, og den fine privatskole i forstaden, som hun går på. Den hårfine balance mellem de to liv knuses, den dag Starr er vidne til, at hendes barndomsven Khalil bliver skudt af en hvid betjent. Khalil var ikke bevæbnet, og hans død bliver straks forsidestof over hele landet. Nogle kalder ham gangster og påstår, at han var pusher. Starrs bedste ven på skolen antyder, at han fik, hvad han fortjente. Da det bliver klart, at politiet har meget lidt interesse i at efterforske sagen, går folk på gaden i protest, og Starrs nabolag udvikler sig til en krigszone. Alle vil vide, hvad der egentlig skete den aften, og den eneste, der ved det, er Starr. Men hvad Starr vælger at sige - eller ikke sige - kan ødelægge lokalsamfundet. Og det kan bringe hendes eget liv i fare."

Den her bog er den vigtigste bog, jeg længe har læst. Den har sat sig fast i mit indre, og den har ændret mig. Bundalvorligt har den ændret noget i mine tanker, så jeg tænker anderledes nu - jeg har fået udvidet min horisont, og jeg er blevet klogere på verden, og derfor er det blevet til en ny yndlingsbog for mig. Hovedpersonen Starr er så anderledes fra mig selv, men alligevel kan jeg ikke lade være med at holde af hende, og jeg gik igennem alt det, som hun også gjorde.

Bogen handler blandt andet om hele konceptet "Black Lives Matter", og hvordan verden mangler retfærdighed. Den var barsk og skræmmende realistisk, og jeg har fået rykket ved et par uhensigtsmæssige fordomme eller to. Derudover er selve handlingen også bare spændende, når man følger Starrs valg i, hvorvidt hun vil udtale sig om den forfærdelige hændelse eller om hun tier. For vil det nogensinde nytte noget, hvis "den hvide verden" ikke vil lytte? 

""Ingen vender op og ned på hendes ord! Jeg sagde lige til dig, at vi også vil have sandheden frem."
"Åh, vi kender allerede sandheden, det er ikke den, vi vil have," siger min far. "Vi vil have retfærdighed."" - citat.

Starrs historie er virkelig vigtig læsning, og selvom det er en ungdomsbog, så håber jeg virkelig, at mange voksne vil læse den også. Den er samfundsrelevant og skrevet med karakterer, man både kan grine af, holde af og endda afsky. Jeg følte mig frustreret, jeg følte mig flov, jeg følte mig ramt - og det tror jeg også, at mange andre vil føle, når de læser bogen. Det er uden tvivl den bedste bog, jeg læste i 2017.

2 kommentarer:

  1. Hej, jeg er netop selv gået i gang med at læse ' The Hate You Give', en bog som jeg desværre ikke fik læst i 2017. Nu glæder jeg mig til virkelig at komme igang med den og håber at den også vil bevæge og sætte sig på mig :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Det håber jeg også - rigtig god læselyst! <3

      Slet