mandag den 2. oktober 2017

Når forlagsbranchen bliver til en børnehave...


Jeg har altid beundret forlagsbranchen. Måske endda sat det hele lidt op på et piedestal. Jeg har en så brændende længsel efter at være en del af det hele... Dog har de seneste par års samarbejde med diverse forlag givet mig et større indblik i branchen, og det er desværre ikke alle, der kan finde ud af at opføre sig professionelt. Faktisk står det så slemt til, at nogle decideret leger børnehave - og det giver mig dårlig smag i munden. Derudover har det sat ild til bogbloggerne. Der er mange, der føler sig uretfærdigt behandlet.

Der er en del grum baggrundshistorie til grund for dette indlæg, men da den er lang, træls og ikke særlig opløftende, så vil jeg spare jer for det meste af den, og kun nævne de væsentligste ting.

Forlaget X
For anonymitetens skyld kalder jeg forlaget for Forlaget X.
Det lurede allerede tidligere på året. Forlaget X mente ikke, at bogbloggere kunne hjælpe deres virksomhed. Det skrev jeg et lidt mere generaliseret indlæg om for ikke at hænge forlaget ud. De mente ikke - og mener stadig ikke - at den (ofte) positive omtale af deres bøger, interaktion med forfatterne eller fokus på deres udgivelser, kunne/kan gøre noget for deres virksomhed. Hvis det er det, der bliver vurderet, så er det vel fair nok - dog vil jeg lige påpege, at man som virksomhed kan lave nogle strategier, kampagner osv. eller eventuelt selv dele anmeldelser, billeder og interviews som bloggerne laver, for at bruge materialet til mere end bare selve anmeldelsen. 

På baggrund af dette ønsker Forlaget X derfor ikke at fortsætte samarbejdet, hvilket er helt op til dem, og det er de i deres gode ret til. Dog er forklaringen på det pludselige ophør ikke uddybet, og hvis man spørger ind til det, så bliver man slettet og blokeret fra forlagsgruppen. Generelt hvis man kommer med hjælpende kommentarer, vil tage del i en debat, der bliver startet - eller bare har noget på hjerte - så bliver man aldrig hørt eller anerkendt - og du skal slet ikke forvente et svar.

De store stygge bloggere
Vi var derudover et par bloggere, der i sin tid var gået sammen om at forfatte en sober mail til forlagschefen, da vi følte os set ned på og ikke værdsat, når vores anmeldelser egentlig blev set som ligegyldige af forlaget - og 'ligegyldig' er et lyserødt ord for det. Nu er os, der har sat vores navn til sidst i den mail, åbenbart set som de store stygge bloggere. Dem, der åbenbart går personligt efter forlagschefen. Kunne det tænkes, at vedkommende fik mailen fordi personen har stået for kontakten mellem forlag og bloggere?

Forlaget X står altså og holder sig for ørerne og siger "la la la la jeg kan ikke høre dig", og hvis du siger noget, der ikke udelukkende er positivt for forlaget, så bliver du slettet og blokeret - for dig gider de jo ikke lege med. Sletning fra forlagsgruppen er en ting - personligt var jeg ikke synderligt begejstret for at være en del af gruppen mere - men blokering fra både forlagsprofiler og privatprofiler virker lidt over the top. Seriøst? Er det dér, vi er nu?

Hvad med et tak?
Så for lige at opsummere. Jeg er sur og gal, da jeg føler mig respektløst behandlet. Jeg har anmeldt bøger for forlaget i et par år, jeg interviewer deres forfattere gratis uden hverken at få bøger eller løn for det, og jeg anbefaler deres bøger i boghandleren, så det kan medføre til mere salg for dem. Alligevel får jeg ikke så meget som et tak. Ikke et eneste. Jeg bliver smidt ud af en gruppe, blokeret alle steder, og er derfor ekskluderet for en forklaring eller en ordentlig afslutning. Det er fair nok, hvis man ikke vil samarbejde med en blogger mere, men så kan man sige: 
"Hej Rikke, mange tak for samarbejdet, men vi er desværre nødt til at stoppe det her"
Er det for meget at forvente? En ordentlig og professionel afslutning på et samarbejde, hvor man selv føler, at man har gjort en del for forlaget? Det der med bare at blive smidt ud og blokeret føles ret tomt - og en anelse respektløst.

Øv...
Jeg er også lidt ked af det. Forlaget X gik fra at være et af de rareste forlag, jeg kendte, og deres forfattere er nogle af de de sødeste personer, jeg har haft fornøjelsen af at træffe. Men jeg føler virkelig ikke for at støtte op om en virksomhed, der behandler deres PR og samarbejdspartnere med noget nær ingen respekt. Det giver mig kvalme, og det faktum at jeg bliver set som en "farlig blogger" er et rygte, jeg ikke vil have spredt i branchen. Jeg har absolut intet gjort - andet end at sige min mening. Og det føler jeg altså, at jeg er i min fulde ret til - også selvom den måske er ilde hørt.
 
Derudover har jeg også lidt ondt af deres forfattere. De virker til at have været glade for samarbejdet mellem forlaget og bloggerne. Ved de overhovedet, hvad der foregår? Har de noget at skulle have sagt? Får de lov til selv at få et par anmeldereksemplarer, som de kan dele ud, hvis de ville? Eller skal de betale af egen lomme? 

Et sidste råd
Men sidst på vejen vil jeg bare give et råd - hvis nu børnehaven skulle læse med (selvom jeg tvivler stærkt på det). Jeg gav jer en del råd i sin tid, og dem synes jeg stadig I bør følge - også selvom et svar dertil aldrig blev givet - og derudover så ville det gavne jer så meget, hvis I fandt økonomien til at ansætte en, der er uddannet indenfor kommunikation, PR eller marketing, som kan sørge for, at I ikke ender i klemme med jeres omdømme på sigt. 

Jeg har i hvert fald ikke flere pæne ting at sige om jer længere...

18 kommentarer:

 1. Så godt skrevet! Og jeg er så glad for at der er andre end mig der tør tage "kampen" op og råbe højt om det. For vi er på ingen måde blevet behandlet pænt i den her sag og at vi nu er slemme og mafia-agtige, gør mig kun ked af det. Alt det arbejde vi har lagt i vores anmeldelser og andet og så er det her takken? Suk. Dobbelt suk. Tragisk!

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Line! Dit indlæg var også rigtig godt råbt - og ja, vi må holde sammen i disse dystre tider...

   Slet
 2. Virkelig godt skrevet, Rikke!

  SvarSlet
 3. Hvor er det rystende at læse, at et forlag kan opføre sig så barnligt og uprofessionelt, det er godt, at flere af jer har skrevet et indlæg om det, så der kommer opmærksomhed på jeres uretfærdige behandling fra forlagets side.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det har også været noget af en oplevelse. Jeg har simpelthen været så gal, og ligget og tænkt over det om natten.. Men ja, jeg synes det er vigtigt at belyse, at ikke alt er positivt.

   Slet
 4. Godt skrevet! Det er vigtigt at der er nogen der tør tage bladet fra munden og sige sin mening.

  SvarSlet
 5. Jeg forstår næsten slet ikke hvordan I kan holde hovedet koldt og ikke sige hvad for et forlag det drejer sig om. Jeg var personligt blevet rasende! Og jeg er meget splittet om jeg overhovedet vil vide hvem de er, for det kan ikke undgå at farve mit blik på dem. Men som både dig og Sabrina har skrevet så er det hamrende synd for forfatterne, så det nytter heller ikke noget at sætte ild til forlaget og se forfatterne brænde med dem. Men hvor er det dog en kedelig situation.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har virkelig også overvejet at nævne dem ved navn - men af frygt for, at de kommer efter mig med høtyve, så valgte jeg at lade være.

   Forstår dig godt - det er sådan lidt, man vil gerne vide det, men vil man egentlig det? :o

   Slet
 6. Jeg vil bare svare på et af dine spørgsmål: som forfatter får man næsten altid en stak anmeldereksemplarer. De bliver dog hurtigt brugt til familie og venner, konkurrencer og anmeldere, og portoen står man jo så selv for. Men altså de fleste får nogle anmeldereks:-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ahh ja, det kan jeg godt se. Så håber jeg for dem, at de kan få lidt flere måske :)

   Slet
 7. Sikke en røværgelig situation - håber det var det eneste rådne æble i kurven :-o

  -A

  SvarSlet
  Svar
  1. Helt vildt! Og ja, det håber jeg også :)

   Slet
 8. Hold nu op hvor er det dog bare latterligt! Sådan behandler man bare ikke folk og da slet ikke, som virksomhed o.o

  Mega ærgerligt for jer, bogbloggere, og forfatterne. Det er jo de sidstnævnte, der virkelig kommer til at sidde, som en lus mellem to negle :(

  Men godt skrevet. Ingen fortjener at blive behandlet på den måde <3

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er helt enig! Det er så ærgerligt :/

   Tak <3

   Slet