onsdag den 7. juni 2017

"Provinspis" - Ditte Wiese

Provinspis af Ditte Wiese
Provinspis af Ditte Wiese
Original titel: Provinspis - Forfatter: Ditte Wiese - Forlag: Carlsen - Sidetal: 229
Gave fra Carlsen.

"Ida slås med bøhlandsblues og provinsidioter. Hun vil bare væk. Men hvordan slipper man fri, når der er meget at kæmpe imod: familie, venner, fyre. Og ikke mindst sig selv. Nogle gange er man nødt til at tage en omvej for at slippe ud."

"Provinspis" er en rå og barsk ungdomsbog, og den er bestemt ikke for sarte sjæle. Når det så er sagt, så er det en interessant vinkel at have, og provinsens potentiale bliver virkelig udnyttet på bedste vis. Jeg kunne genkende mange af Idas tanker - jeg har også selv boet midt i ingenting - og det var både frustrerende at føle det hele igen, men jeg lo også flere gange. Det hele er så rigtigt, og der er så mange betragtninger af personer, som jeg kan nikke genkendende til.

Jeg var enormt opslugt af den første halvdel af bogen, men så ændrede historien retning, og tog mig et helt andet sted hen, end jeg havde forventet. Det tog lidt røven på mig, og jeg ville nok helst have ønsket bogen i en anden retning. Noget beundringsværdigt ved bogen er dog, at sexscenerne ikke bare bliver skøjtet hen over. Det ER en rå bog, og det er den altså hele vejen igennem. Det er ret sejt!

"Der er tre timer og seks minutter, til solen står op. Men lige nu kan jeg ikke se, hvor lyset skal komme fra." - citat side 109.

Det er en stærk debutroman, og Ditte Wieses sprog rammer de unge lige der, hvor de kan relatere til det. Skolen er kedelig, forældre er irriterende, og hvem er egentlig ens rigtige venner? Mange kan nok nikke genkendende til en del af Idas tanker og frustrationer, og selvom hun til tider kan være svær at holde af, så kan man næsten heller ikke lade være med det. Hun trænger virkelig til en krammer.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar