fredag den 26. maj 2017

"Release" - Patrick Ness

Release af Patrick Ness
Release af Patrick Ness
Original titel: Release - Forfatter:  Patrick Ness - Forlag: Gyldendal - Sidetal: 296
Anmeldereksemplar fra Gyldendal.

"Nogle gange er verdens ende en ny begyndelse. Det er lørdag, det er sommer, og selvom Adam Thorn endnu ikke ved det selv, så vil alt i hans liv snart falde fra hinanden. Hans forhold til familien, vennerne og kærligheden vil ændre sig. Han vil ændre sig. Måske - og kun måske - vil han finde vejen til et nyt liv ved at give slip på det gamle. Men tiden er ved at løbe ud, for et andet sted i byen er en fortabt sjæl steget op fra søen. Og hvis ikke hun finder fred, før solen står op, vil det være enden på alting."

Den her bog er mystisk, rørende, og så vigtig. Den gjorde mig forvirret, gav mig en knude i maven, og satte sig fast i mine tanker efterfølgende. Patrick Ness har valgt at skabe en fortælling, der løber over en enkelt dag (inspireret af Virginia Woolfs Mrs. Dalloway). Vi følger skiftevis Adam, og den fortabte sjæl fra søen. I starten skal man lige vende sig til de sideløbende historier, men de passer rigtig godt sammen i sidste ende.

Karakteren Adam var virkelig noget særligt, og det knuste mit hjerte, at hans familie ikke ville acceptere ham, for hvad han er. Bogen berører homoseksualitet på en helt anden måde, end jeg nogensinde har set før, og det er så fint og skrøbeligt. Jeg kunne mærke alle Adams frustrationer, og jeg blev også rørt til tårer. Hans veninde Angela er guld værd, og alle burde virkelig have en veninde som hende.

"Og så sagde hun noget, som han vidste, hendes mor altid sagde til hende. "Gå aldrig glip af chancen for at kysse nogen. Det er den værste form for fortrydelse.""  - citat side 144.

Jeg tror virkelig, at det her er en bog, der skal læses mere en end gang. Er det muligt at forstå det hele på en enkelt gang? Det ved jeg ikke, men en ting er fastsat; den er virkelig god, og jeg synes virkelig, at alle med et åbent sind burde læse den. Den er noget helt særligt, og Patrick Ness skriver simpelthen så fantastisk.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar