onsdag den 19. april 2017

"The Handmaid's Tale" - Margaret Atwood

The Handmaid's Tale af Margaret Atwood
The Handmaid's Tale af Margaret Atwood
Original titel: The Handmaid's Tale - Forfatter: Margaret Atwood - Forlag: Vintage Classics - Sidetal: 479


"Offred is a Handmaid. She has only one function: to breed. If she refuses to play her part she will, like all dissenters, be hanged at the wall or sent out to die slowly of radiation sickness. She may walk daily to the market and utter demure words to other Handmaid's, but her role is fixed, her freedom a forgotten concept.Offred remembers her old life - love, family, a job, access to the news. It has all been taken away. But even a repressive state cannot obliterate desire."

Jeg havde forventet noget helt andet af den her bog, end det jeg rent faktisk fik, så jeg blev positivt overrasket! Jeg vidste slet ikke, at det var en dystopisk roman, hvilket gjorde, at jeg var lidt forvirret i starten, men efter jeg forstod dét, så nød jeg bogen, samt de problemstillinger, den sætter fokus på. Margaret Atwood har et ret fint sprog, og jeg har fået lyst til at læse mere af hende.

Offred er en interessant karakter i samfundet - for udover at være en Handmaid - så har hun også levet 'normalt'. Hun har en fortid før denne nye dystopiske indretning i samfundet, og hun har derfor noget at savne, eftersom hun også har mistet. Det er problematisk for hendes rolle, der ikke må danne venskaber, snakke med andre eller have den mindste form for personlighed. For hvordan kan det lade sig gøre, når man har haft alt det før?

"But a chair, sunlight, flowers: these are not to be dismissed. I am alive, I live, I breathe, I put my hand out, unfolded, into the sunlight." - citat side 10.

Slutningen er dog for mig lidt uforløst, og jeg har så mange spørgsmål, som jeg ikke helt føler, at jeg fik svar på. Dog tror jeg også, at det er formålet med bogen - den skal lægge op til debat og tænksomhed, hvilket den virkelig også gør. Jeg tænker indimellem på den, og prøver at værdsætte de små ting i livet, som Offred savner efter at have mistet dem.

2 kommentarer:

  1. Det var lige præcis også slutningen jeg havde det svært med. En åben slutning er okay, men lige her var der mange spørgsmål jeg var nysgerrige om.

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg er helt enig! Det var lidt ærgerligt, for det trak lidt læseoplevelsen ned på en eller anden måde..

      Slet