søndag den 2. april 2017

Tema: Bibliotekar Lone Petersen om læsevanskeligheder + anbefalinger #FokusUngeLæser


I denne uge har flere bloggere haft fokus på læsevanskeligheder hos unge, og i dag er det blevet min tur. Jeg slutter ugen af med det sidste indlæg, men hvis du endnu ikke har fået læst de andre indlæg, så kan du finde links til dem lige her:

Mandag - Ea fra Chamberlains Bookcorner: #1 Min erfaring, #2 Anbefalinger, #3 Mod på lidt mere
Tirsdag - Sofie fra Bogslottet: Lydbøger og læsevanskeligheder
Onsdag - Irene fra Boghunden: Sandra Schwartz - Om at skrive for unge
Torsdag - Karina fra Crossing Journeys: Let, sjov og spændende litteratur
Fredag - Malene fra Wondrous Bibliophile: Anbefalinger fra en boghandel

Jeg har kontaktet Lone Petersen fra Fredericia Bibliotek, som har besvaret et par spørgsmål i en sammenhængende tekst, hvor hun også anbefaler et par bøger. Til sidst i indlægget anbefaler jeg også selv et par bøger, der er forholdsvis lette at læse.

Bibliotekar Lone Petersen fra Fredericia Bibliotek
Mit navn er Lone Petersen. Jeg er bibliotekar på Fredericia Bibliotek. Mine arbejdsområder er: Faglitteratur for børn, skønlitteratur for unge (dansk og engelsk), bøger på andre sprog, skolesamarbejde: Jeg underviser i kildekritik, digital dannelse og præsenterer nye og fede bøger. Herudover arbejder jeg også med ordblinde både børn, unge og voksne. Jeg kan røbe, at jeg selv er ordblind og derfor har en naturlig interesse i området.

Hvad gør vi for at hjælpe unge med læsevanskeligheder på Fredericia Bibliotek?
På Fredericia bibliotek gør vi ikke specifikt noget for unge ordblinde, men vi har arbejdet meget med ordblinde generelt. Biblioteket har indkøbt læs-let og bog+CD samt lydbøger til både børn, unge og voksne. På bibliotekets hjemmeside er et link for ordblinde. Her er henvisninger til gode hjemmesider og tips til hjælpemidler. Du kan se vores video om biblioteket tilbud til ordblinde her.
Fredericia Bibliotek startede, i samarbejde med Netværkslokomotivet og Dansk dysleksi/ordblinde forening, et netværk for ordblinde og deres pårørende. Der er en facebookside, hvor vi poster nyt på området og tips og tricks for ordblinde. Det kan være gode apps eller noget om hvordan man bruger sine IT hjælpemidler mest effektivt. Netværket holder også temaaftner omkring ordblindhed og hjælpemidler.
Biblioteket markerer også hvert år ”Den Internationale Ordblinde-uge”.
Det sidste tilbud vi har til læsesvage er læsehundene Pippi og Bamse, som læser med læsesvage børn (læs mere her).

Lette bøger med spændende indhold:
Når du er ordblind er det selvfølgeligt vigtigt at bogen passer til dit læseniveau. Men det er faktisk mindst lige så vigtigt at bogen taler til dig. At indholdet er så interessant og spændende, at du kan holde motivationen på trods af dine vanskeligheder.
Jeg oplever alt for ofte at både unge og voksne giver op ikke nødvendigvis fordi bogen er for svær. Men fordi indholdet simpelthen ikke interessere dem. Det kan jeg faktisk godt forstå. Når de skal kæmpe med at læse, skal bogen da ikke oven i købet være kedeligt og uinteressant.
Der er heldigvis de senere par år kommet fokus på ordblindhed og læsevanskeligheder. Men hvad der er endnu vigtigere: Der er kommet fokus på læseglæde og læselyst. Det betyder at der er begyndt at komme læs-let bøger inden alle genre og temaer. Så nu er er heldigvis bøger for de fleste.
De nye let-læsnings bøger er både rettet både til ordblinde og til de læsetrætte unge som ikke orker at læse lange romaner.

Forfatterne er meget dygtige til at skrive relevante, spændende og medrivende bøger i et relativt let sprog og de kan komprimere en stor historie på ret få sider. Bøgerne tager fat i de temaer som fylder i ungdomslivet: identitet, kærlighed, mobning og sorg. Så de er i tema og emne ikke forskellige fra almindelige bøger til unge og det gør dem appellerende.
Et andet godt tiltag er at der også er kommer flere lette fagbøger. De er et stort hit og det er skønt, at der er kommet noget til dem som ikke læser skønlitteratur, men som er vild med f.eks. fodbold.
Læs-let bøger til unge har vi ikke stående for sig selv. De står mellem de almindelige bøger. På den måde kan alle unge kan få glæde af dem og ordblinde unge udstilles ikke, ved at skulle et ”særligt” sted hen.
Ordblinde eller læsetrætte unge kan i bibliotekets teen område ofte selv finde det de er ude efter, fordi de ”blot” behøver at gå efter de tynde bøger på hylderne.

Når jeg præsenterer spændende og nye bøger for 7-9 klasse på byens skoler er de lette bøger også med som en naturlig del. Jeg vægt på indholdet og på at den gode historie også kan findes i en tynd bog. Det er appellerende for både ordblinde og normalt-læsende som ”bare” er læsetrætte. 

Hvis jeg skal give et godt råd til unge læsesvage og deres forældre:
Det første råd er at blive testet for ordblindhed. Hvis du er ordblind har du nemlig en række muligheder i forhold til hjælpemidler. En af mulighederne er at blive medlem af NOTA.
NOTA er nationalbibliotek for folk som ikke kan læse trykt tekst. Det kan være pga, ordblindhed, synsbesvær eller hjerneskader. På NOTA er der et stort udvalg af lydbøger og e-bøger som man kan få læst højt (se mere her).

Mit andet godt råd er: Det skal være fedt at læse. Hvis en bog er for svær for dig så læs den som lydbog.  På den måde får du oplevelsen uden at skulle kæmpe det læsetekniske og måske gå glip af indholdet
Vær åben om dine vanskeligheder. Min erfaring er at folk rigtigt gerne vil hjælpe. Men det kræver at du er åben og at du har modet til at spørge om hjælp.

Et lille udvalg af gode læs-let bøger for unge:
Mouritzen, Peter: Nat med Naja: noveller: 71 sider.
En samling dystre noveller om unge i dagens Danmark, som møder pornoindustri, cyberspace og tæskehold.

Højberg, Jim: Loverboy: - 71 sider (Ung PS).
Den lidt nørdede Alex bliver pigernes ven for en aften - både Asmilla og Michelle vil være kærester med ham. Hvem skal han vælge?

Lilmose, Dorte: Er du okay?: 60 sider (Dingo. Ung roman, niveau 2).
Omar er offer for en hate crime. Han har brækket halsen og må gennemgå en lang, bitter genoptræning. Venner og familie blivere mere og mere fremmede for ham. En aften går han op på en bro.

Ahlburg, Kirsten: WTF: 56 sider.
Felix skriver dagbog. Han fortæller om sit liv fra nytår og frem til maj, hvor han må sande, at drømmepigen ikke bliver hans, men hvor han får øjnene op for spejderveninden Signe.

Kessler, Linse: Linse Kessler - jeg gør, hvad jeg vil (Bog+MP3) 1 bog, 166 sider,1 cd. - (Fag-let).
Linse Kessler (f. 1966) fortæller om sit liv fra barndommen på Bryggen, som var præget af druk og svigt, men også kærlighed. Om sine fængselsophold, sine brystoperationer, vejen til berømmelse, og om hvordan hun og hendes familie blev til reality-fænomenet "Familien fra Bryggen".

Fonseca, Anja: I morgen stopper jeg (Bog+MP3) 1 bog, 154 sider, 1 cd. - (Fag-let).
Vejrværten Anja Fonsecas (f. 1977) personlige beretning om sin kamp mod spiseforstyrrelsen bulimi, som igennem 17 år dominerede alt i hendes liv.

David Lagercrantz; Zlatan Ibrahimovic: Jeg er Zlatan: (Bog+MP3) 1 bog, 306 sider 1 cd. - (Fag-let).
Den svenske fodboldsspiller Zlatan Ibrahimovic (f. 1981) beretter om sit liv fra opvæksten i indvandrerghettoen Rosengård uden for Malmø, den første tid som fodboldspiller, kampen for at nå toppen af international fodbold og om livet uden for rampelyset.

Den 7. november 2017 bliver der desuden afholdt en stor ordblindemesse i Middelfart, som Fredericia Bibliotek er med til at arrangere. Sidste år var der over 800 deltagere. Du kan læse meget mere om arrangementet lige her.


Anbefalinger fra Rikke Simonsen
Jeg har personligt ikke nogen forudsætninger for at kunne anbefale letlæselige bøger - jeg har dog tænkt mig at forsøge alligevel. Dette er bøger, som jeg har læst og nydt, og hvor jeg også synes, at sproget er ligetil, og at selve læseoplevelse var uden de store ordkløverier eller indviklede formuleringer.

Romaner
Den Sorte Paraply af Lene Dybdahl.
Stalker af Michella Rasmussen.
Et stykke af månen af Camilla Wandahl.
21 måder at dø af Sarah Engell.

Serier
Tidsmaskinen af Søren & Morten Ellemose (Rummets Detektiver #1)
Indvielsen af L. J. Smith (The Secret Circle #1)
Jernprøven af Holly Black og Cassandra Claire (Magisterium #1)
Besat, Skæbne, Følelse af Christina Bonde (Nattens Sanger #1, #2, #3)

Skyggernes Bog, Skæbnens Kald, Sjælens Pris af H. W. Klaris (Dæmonherskerens Arving #1, #2, #3)
Profetiens kald, Skyggernes spil, Skæbnens valg af Mette Bundgaard Laursen (Caldera #1, #2, #3)
Anna og det franske kys, Lola og naboens søn, Isla og jagten på lykke af Stephanie Perkins (Anna and the French Kiss #1, #2, #3)

Graphic-novels
Et Helvedes Eventyr, Fabelagtige Leviathan af Lars Kramhøft (Rakkerpak #1, #2)
Prøven af Emil Blichfeldt og Søren Tim Nordbo (Den barske sandhed om Thor + Loke #1)
Rød Vintersol af Anna Degnbol.
Hjertestorm af Annette Herzog.
Trolddom og Falkefjer af Helle Ryding.
Isdragen af George R. R. Martin. 
Erik af Shaun Tan.
#fokusungelæser

4 kommentarer:

 1. Sikke et dejligt indlæg med en masse gode anbefalinger ❤��

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er glad for at du kunne lide det! <3

   Slet
 2. Jeg elsker, at Lone tager fat i dét, at bøgerne ikke kun skal være lette at læse, men også spændende at læse - noget jeg tror, at nogle glemmer, når de skal skrive 'lette' bøger ...
  Det er virkelig et spændende indlæg og en hulens masse gode anbefalinger. <3

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er nemlig SÅ vigtigt, ja!
   Mange tak - jeg synes virkelig at vores uge blev god <3

   Slet