mandag den 10. april 2017

Forfatterinterview: Malene Sølvsten

Billederne er venligst lånt af Kristine.

Jeg var så heldig at interviewe Malene Sølvsten i forbindelse med hendes besøg i Odense, og jeg optog det, og transskriberede et par af spørgsmålene, så I også kunne få fornøjelsen af at læse det. Hvis man ønsker yderligere information, så henvises der til hendes hjemmeside.

Malene Sølvsten er en dansk forfatter, der blev født i 1977. Udover at skrive, så er hendes største hobby at læse. Hun maler også, og bruger tid sammen med sin familie. Hun nyder at tage på museum, hvoraf Nationalmuseet og Glyptoteket er hendes absolutte favoritter. Hun har skrevet "Ravnenes Hvisken", der er første bind i en fantasy-trilogi, og andet bind udkommer sommer 2017. Tredje bind forventes udgivet i 2018. Bogen er udgivet hos Forlaget Carlsen, hvor de resterende bøger i serien også vil blive udgivet.

”Ravnenes Hvisken” er din debutroman som forfatter. Hvad var det der gjorde, at du besluttede dig for at skrive bøger?
- Det er egentlig en ret klumset historie, hvordan jeg fik udgivet den her bog, og kom ind i forlagsbranchen. Jeg har skrevet i rigtig mange år i hemmelighed, og på et tidspunkt (for 3-4 år siden) besluttede jeg mig for at skrive en 'rigtig' bog, og give mig i kast med plot og karakterudvikling. Jeg var egentlig i gang med en historie, men jeg syntes, at det gik rigtig dårligt, så jeg blev nødt til at have en form for øveprojekt, som ingen nogensinde skulle læse. Et øveprojekt, hvor jeg bare kunne lege og få øvet mig i at skrive. Jeg læser meget fantasy, så det faldt mig enormt naturligt at skrive fantasy, eftersom det også er den genre, jeg læser mest af. Derudover skulle den foregå i Nordjylland, da det er det, jeg kender. Derefter var jeg ret strategisk omkring det; en hovedperson, som jeg selv kunne relatere til (hunkønsvæsen), og teenageårene samt de problemer, der følger med - så jeg byggede det egentlig op ud fra, hvad der faldt mig nemt, og at hun jo skulle have nogle venner og nogle modstandere, men også lære et eller andet. Der var dog også nogle ting, der tog røven på mig, men det startede ret strategisk.

I den sammenhæng kunne det være meget spændende at høre – hvorfor lige nordisk mytologi?
- Jeg er meget interesseret i religion helt generelt. Jeg synes religion er virkelig spændende - ikke så meget om man skal tro eller ej - men mere med mennesker, og hvorfor det er vi tror. Vi har altid troet på ting som mennesker - efterliv eller andet - og det synes jeg er ret spændende at dykke ned i, hvorfor er det, at mennesket tror på det? Hvorfor har vi den dimension? Så blev det nordisk mytologi - i princippet kunne det faktisk godt have været alt andet - det passede bare bedst, da settingen var Nordjylland. Problematikken med andre religioner kunne være, at de kommer for tæt på, hvor jeg følte, at jeg kunne sige mere om nordisk mytologi, da vi har den lidt mere på afstand. Så føler jeg, at jeg kan tillade mig noget mere.

Historien er en blanding af fantasy, krimi og et drys realisme. Er det et bevidst valg, at du rører lidt ved alle genrerne eller skete det bare i skriveprocessen?
- Jeg lagde krimiplottet nedover, da jeg synes, det var en vest, der var ret nem at forme. Jeg holdte et foredrag på et tidspunkt, hvor jeg kom til at sige foran en masse kendte krimiforfattere, at det var enormt nemt at skrive krimi - og det var ikke jo sådan ment - men det er nemmere end noget, man selv har udviklet. Det var nemmere for mig at sige, okay; vi har en morder, vi har et mord, vi har nogle, der er i fare og de skal undgå det. Det var dog ikke bevidst, da jeg jo ikke regnede med, at nogen nogensinde skulle læse det. Det var mere fordi, jeg synes det passede godt.

Er bogen baseret på ren fantasi eller er nogle af personerne eller evt. situationerne taget fra det virkelige liv?
- Jeg har hele tiden haft det sådan, at jeg ikke ville skrive noget en til en, da folk omkring mig ikke har bedt om at være med i min bog. Der er heller ikke nogen personer, der minder om mig selv på den måde, men selvfølgelig har jeg nok fanget nogle ting, arkiveret dem og brugt det i historien - men ikke decideret hændelser, nok mere karaktertræk. F.eks. Luna-karakteren minder mere om mig selv - selvom jeg nok er lidt mere bevidst end hende - men det med at være meget kreativ osv. men overhovedet ikke en til en.

Personligt er jeg helt vild med især Elias og Monster, men der er generelt en masse interessante karakterer i bogen, men hvem er din yndlingskarakter og hvorfor?
- Det er faktisk de to, du selv nævner. Men nok mest Elias, fordi han har været så sjov at skrive. Jeg har ikke styr på ham overhovedet, og nogle gange så siger han nogle ting, hvor jeg seriøst tænker: "Ej, det sagde du bare ikke?!", men det er jo mig selv, der skriver det ned - men han har faktisk været interessant. Jeg synes faktisk, at Elias er den mest interessante af alle de 'love interests', der er med i bogen. Min mor synes for eksempel bare, at Elias var frygtelig.

Bogen blev sidste år omtalt som ’årets store, danske fantasydebut’ og tog læserne med storm. Hvordan er presset efter sådan en god start?
- Det er helt vildt. Når man spoler et år tilbage, så var jeg stadig ansat i finansministeriet, og vidste godt, at jeg snart skulle udgive en bog - men der er jo mange debutanter, som bliver udgivet, og så er der ingen, der læser det, og så kunne jeg leve videre. Det var lidt dér jeg var, og det var jo overhovedet ikke dét, der skete. Så det seneste år har været helt sindssygt. Det med at skulle vænne sig til at snakke om noget, der var så hemmeligt for bare 1½ år siden... Jeg prøver at lade være med at mærke presset, men jeg vil også bare gerne have at folk får en god oplevelse igen. Folk er rigtig søde til at skrive, når de har haft en god læseoplevelse - hvilket jeg virkelig anbefaler at man gør, hvis man har nydt en forfatters bog. Så ja, jeg kan virkelig godt mærke presset.

Bind to i serien er vel også lige på trapperne. Kan du løfte sløret for, hvad vi kan forvente af den næste bog?
- Hvor 1'eren foregår på et meget lille område; hvor Anne bor i Ravnsted, og nogle gange er ved vestkysten og ved Dronninglund (det er sådan indenfor 25 km), der handler det meget om hendes egen personlige udvikling, hun skal lære det at have venner og undgå forfærdelige ting, men i det personlige skal hun lære at tilpasse sig, forstå verden omkring hende, og forstå hierarkier blandt mennesker. I 2'eren er der en karakter, som kontakter hende (spoiler: som dør, lige i starten af bogen, men jeg siger ikke hvem). Personen får sagt, at hun skal skynde sig væk fra Ravnsted, for hvis hun ikke forsvinder, så bliver hun slået ihjel. Derudover er hendes søster taget til fange og truet på livet, så hun skal også redde søsteren. Så det er dels at løbe væk fra noget og hen til noget. Det er så dér, hun forvilder sig ind i den parallelle verden, og bogen er et stort roadtrip, hvor hun bevæger sig over et stort område, hvor det er mere en fysisk rejse. Så kommer hun til et sted, som er diametralt modsat - eller måske ikke helt så modsat alligevel? Hvor forskellige er vi mennesker og andre væsener i virkeligheden?

Du læser jo rigtig meget selv - vil du fortælle om et par af dine yndlingsbøger?
- Jeg læser generelt rigtig meget, men indenfor fantasy-genren, så deler jeg den lidt op i to - der er 'High Fantasy' og så er der 'Low Fantasy'. De helt magiske bøger, der foregår i parallelle universer og giver den fuld smæk med det - der er jeg ret glad for Sarah J. Maas og Maria Snyder (der desværre ikke er oversat til dansk endnu), men det er virkelig nogle fede bøger. Så er der de bøger, der foregår i vores verden (som også er det, jeg selv skriver), men som har det overnaturlige element, hvilket nok også er de bøger, jeg er mest tiltrukket af og ender med at læse for det meste. Jeg har lige læst "The Raven Cycle" af Maggie Stiefvater, som er sindssyg god. Charlaine Harris - True Blood-bøgerne synes jeg er rigtig gode, de er ikke fejlfri, men virkelig gode. Og så er jeg kæmpe Twilight-fan - og jeg kunne blive ved!

Er du i gang med at skrive bind tre lige nu eller er der andre historier, der rører på sig? Hvis ja, vil genren så fortsat være fantasy?
- Jeg er i gang med 4 bøger på en gang eller sådan noget, men jeg er også i gang med bind 3. Jeg har hele tiden dokumenter, hvor jeg får skrevet nogle noter ind, og får hele tiden idéer. Noget af det bliver måske aldrig til noget, hvor noget af det bliver en del af eksisterende materiale, og noget af det bliver til en bog. Det er ikke alt sammen fantasy-relateret. Den første bog, som jeg skrev (den, som ikke gik så godt), var faktisk en historisk krimi med et medicinsk plot. Der var ingen overnaturlige elementer...

4 kommentarer:

 1. Jeg glæder mig så vanvittig meget til at læse næste bog.
  Fremragende interview, Rikke! :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg glæder mig virkelig også!
   Mange tak <3

   Slet
 2. Når jeg en dag får mit liv tilbage, så bliver jeg nødt til at læse hendes bog (bøger).

  Og fantastisk interview. Meget inspirerende for os der mødte op.
  Flyvmedmig Squad, raise your hands!

  SvarSlet
  Svar
  1. Det ser vi alle sammen frem til ;)

   Mange tak - jeg havde jo den bedste støtte og den sejeste fotograf! <3

   Slet