torsdag den 12. januar 2017

Gæsteblogger #10 - Rikke M

Gæstebloggeren denne gang er Rikke M, der bloggerPaperback Castles.

Hvem er du? Fortæl lidt om dig selv, hvad du laver til dagligt og evt. boglige vaner.
Jeg hedder Rikke, og jeg er en bibliofil. Jeg bor i Odense sammen med min kæreste og over 700 bøger, der konstant truer med at overtage hele vores lejlighed. Hver morgen stiger jeg på toget til København, hvor jeg arbejder på forlaget Lindhardt og Ringhof som community manager. Meget af min læsning foregår derefter i rumlende, svingende, larmende togkupéer til og fra København. 

Hvornår på dagen kan du bedst lide at læse, og hvor skal det helst være?
Jeg læser oftest i toget, men skulle jeg kreere mit helt ideelle læsescenarie ville det være hjemme på min kontor; blandt de historier og bogrygge som jeg elsker så højt. Det bedste jeg ved er tidlige søndage morgener uden gøremål, hvor jeg kan krybe sammen i en lænestol med et tæppe, en bog og en kop dampende varm te. Det er den bedste form for læseluksus, synes jeg.

Kan du læse, hvis der er støj omkring dig?
Ja. Jeg har vænnet mig til det. Og jeg gør det ofte; i toget, i bussen, herhjemme med lyden af min kærestes computerklikkeri og sommetider endda gående fra toget til min lejlighed, hvis jeg endnu ikke kan nænne at slippe den bog, jeg er ved.

Hvilke genrer kan du normalt godt lide at læse, og er der genrer, som du slet ikke læser?
Jeg læser forholdsvist bredt og holder af alt fra historisk fiktion til chick-lit. Min yndlingsgenre må være 1800-tallets realisme, men jeg kobler også gerne af med en romantisk YA-roman, en fiktiv fortælling om Anden Verdenskrig eller nutidig litterær fiktion.

Jeg læser dog aldrig krimier og sjældent gys. Jeg vil gerne læse flere teaterstykker, men jeg glemmer det ofte, og selvom jeg har læst meget klassisk science-fiction, aner jeg ikke så meget om de moderne afgreninger af genren. Jeg læser også forsvindende få biografier, da jeg ofte har svært ved at forholde mig til et helt livsforløb på skrift.
Hvis du skulle nævne 3-5 bøger, som virkelig har rørt dig, ændret dit syn på ting eller noget helt tredje, hvilke skulle det så være og hvorfor?
Der er så mange bøger, jeg kunne nævne her. Barndomsklassikere, som jeg endnu elsker; bøger der har rørt mig til tårer; og bøger som slet ikke var, som jeg troede, men som jeg elskede alligevel. 

Jeg bliver nødt til at nævne ”Emily på Månegården” af L. M. Montgomery, som jeg læste som barn. Emily var den første heltinde, jeg kunne genkende mig selv i; hendes levende, drømmende, ordelskende væsen, hendes stille sind og hendes fantasi. Hun var som en veninde for mig. Jeg husker, at jeg som barn gjorde ting, blot fordi Emily gjorde det. Hun var ikke blot en hovedperson; hun var mit barndomsidol. Og jeg elsker hende stadig.
Jeg kan heller ikke lave en liste uden at inkludere ”Middlemarch” af George Eliot på den. Jeg læste bogen, fordi jeg engang forsøgte at læse alt på BBC’s læseliste The Big Read. Og fordi den var så lang, og jeg ikke rigtigt kunne komme i gang med den, skrev jeg den på min pensumliste – hvilket voldte mig utroligt besvær, da eksamen nærmede sig, og jeg pludselig skulle læse over 800 sider. Den første halvdel af bogen forekom mig ulideligt tung, kedelig og intetsigende, og jeg læste den kun fordi, jeg skulle. Men undervejs ændrede bogen, og mit syn på den, sig, og jeg vendte siderne i en feberhed iver, for derefter at bryde sammen i tårer, da den var slut. Ikke fordi den sluttede trist, men fordi den tillod sig at slutte overhovedet. Jeg kunne have læst den bog for evigt. Og jeg så det aldrig komme.

Og selvfølgelig, ”Persuasion” af Jane Austen. Min yndlingsbog som jeg kan læse igen og igen og aldrig nogensinde blive færdig med alligevel. Jeg opdager altid noget nyt i den. Jeg elsker dens melankoli, dens sarte kærlighedsromance og den tvetydige slutning der slet ikke er typisk Austen. Jeg får aldrig nok af den bog. Jeg er altid i humør til at læse den. Og derfor betyder den alverden.
Hvad er den seneste bog, som du har læst og elsket?
Faktisk er det slet ikke en bog overhovedet. Det er tværtimod et essay, indpakket som en lillebitte miniature-paperback, sammenholdt af clips i stedet for en indbinding. Nemlig, ”The Unknown Unknown” af Mark Forsyth; et vidunderligt essay om, de bøger man finder i bogbutikker, som man aldrig havde forventet at støde på.

Hvad er den seneste bog, som du har læst og ikke kunne lide?   
”Dewey: Bibliotekskatten, der ændrede verden” af Vicky Myron og Bret Witter. At skrive det får mig næsten til at føle mig hjerteløs – for hvordan i alverden kan man hade en bog om kattekillinger og biblioteker?  Jeg hadede den imidlertidigt inderligt på grund af dens mange afstikkere, dens rodede komposition og dens elendige sprog. Det var på ingen måde den feel-good fortælling, jeg havde forestillet mig.

Hvad er dit seneste bogkøb?
HarperDesigns overdådige udgave af Rudyard Kiplings ”The Jungle Book” med farverige illustrationer og interaktive elementer.  Bogen har jeg læst før, men aldrig i dette format hvor den så fint kommer til sin ret.

Hvis du skulle anbefale én bog til Rikke, hvilken bog skulle det så være?
Uden tvivl ”The Snow Child” af Eowyn Ivey. Det er sådan en smuk eventyrsfortælling, omskrevet på en måde så den er desperat genkendelig og alligevel aldrig mister sit tryllestøv. Jeg er sikker på, at du vil elske den; at den vil transportere dig til det smukkeste vinterlandskab, selv på en brandhed sommerdag.

Hvor kan man følge dig på de sociale medier?
Man kan følge mig mange steder og på mange måder. På Goodreads hvor jeg lynanmelder bøger, på Instagram hvor jeg deler hverdagsglimt og læsestunder, på Twitter hvor jeg deler små, sporadiske indskydelser, på Facebook hvor jeg deler blogindlæg, på Tumblr hvor jeg deler bogbilleder – og selvfølgelig på min bogblog.

4 kommentarer:

 1. Elsker de her posts! Må snart få læst Middlemarch ...

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak - det er jeg glad for! Og ak ja, jeg har heller ikke læst den.. :D

   Slet
 2. Så fint et indlæg:-)
  God weekend til jer begge.

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak! Jeg håber, at du havde en skøn weekend :D

   Slet