mandag den 12. december 2016

"Pocahontas" - Susan Donnell

Pocahontas af Susan Donnell
Pocahontas af Susan Donnell
Original titel: Pocahontas - Forfatter: Susan Donnell - Forlag: Berkley - Sidetal: 404

"To her father, the Great Chief Powhatan, she was Pocahontas, "Little Mischief" - the cherished daughter destined to marry a mighty warrior from another tribe. To the English colonists at Jamestown, she was all that stood between them and starvation - and constant warfare with Powhatan's armies. To the aristocrats of London, she was Princess Rebecca, toast of the town, confidante of lords and playwrights, and a fierce defender of her people. To John Smith of the Virginia Company, she was the greatest love of his life..."

Som mange andre voksede jeg op med Disneys filmudgave af "Pocahontas", og det faldt mig derfor aldrig ind, hvor dybt tragisk hendes historie rent faktisk er. Disney-versionen romantiserer det hele en del, og det er faktisk kun et fåtal, der kender til den sande historie. Første gang jeg læste Pocahontas var jeg overrasket, forundret og helt betaget af romanen, der er baseret på den autentiske historie om høvdingedatteren og koloniseringen af Nordamerika.

Jeg elsker virkelig den her bog, men jeg har også lidt svært ved at forklare hvorfor. Ved genlæsning af bogen slog det mig, at den ikke er skrevet i et synderligt flatterende sprog, den har ikke flotte konstruerede sætninger eller noget som helst - men den har fortællingen, og den historiske baggrund. Så selvom den er skrevet på en lidt anderledes måde, end de fleste bøger jeg normalt læser, så er det bare en af de bøger, der er blevet hos mig, og jeg anbefaler den ofte.

”Something fell across his back and shoulders. His body arched in surprise. Then he felt light arms encircle his head, a fall of hair brush past his cheek, smooth skin rest against his. He heard the soft familiar voice. “If they are going to kill you, they must kill me, too.”” - citat side 193.

Det er faktisk heller ikke kærlighedshistorien mellem Pocahontas og John Smith, som er det bærende for romanen, men derimod koloniseringen og portrætteringen af denne fra både englændernes side (fra John Smiths synvinkel) og indianernes side (fra Pocahontas synsvinkel). Det er også en slags dannelsesroman, hvor vi faktisk følger Pocahontas som barn og til hun bliver en voksen kvinde. Hvis du kan lide historien om Pocahontas (Disneys filmudgave) eller er glad for historiske romaner, så bør du virkelig læse den.

6 kommentarer:

 1. Åh, jeg elsker de her frostkyssede billeder. <3 Og jeg elsker også din passion for bogen. Jeg burde læse den. Engang.

  SvarSlet
  Svar
  1. De blev virkelig fine, ja! <3 Og det burde du :)

   Slet
 2. Jeg må altså se at få den læst!

  SvarSlet
 3. Den må jeg virkelig læse! Er den også på dansk, eller bør jeg læse den på engelsk? :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Eftersom sproget ikke er noget særligt, så kan du sagtens læse den på dansk! Jeg læste den første gang på dansk, og så på engelsk i forbindelse med min opgave, og der går ikke rigtigt noget tabt i oversættelsen som sådan :D

   Slet