mandag den 31. oktober 2016

Tankemylder #8 - Taknemmelighed hos bogbloggere?

Jane Eyre af Charlotte Brontë

Jeg ser mig selv som en meget taknemmelig og semi-ydmyg bogblogger. Jeg er så beæret over, at forfattere og forlag ønsker at sende mig bøger, så jeg kan anmelde dem. Jeg er så taknemmelig for at blive inviteret til relevante forfatterarrangementer og events, og generelt er jeg så glad for anerkendelsen af mit arbejde, som jo er en fritidsaktivitet for mig, der dog fylder en del i min hverdag. Men er det nok bare at oprette en bogblog for at opnå disse goder? Mit svar er nej. Det kræver hårdt arbejde, fine billeder, interessante indlæg og god selvpromovering - uden at blive for meget. Man kan altså ikke bare komme siddende til disse ting...

Hvilket leder mig videre til det, som indlægget egentlig skal handle om. Taknemmelig hos bogbloggere. På det seneste har jeg lagt mærke til en tendens, hvor mange bogbloggere enten brokker sig over, at de ikke har modtaget en bestemt bog (uden selv at have spurgt om den), at de ikke får overraskelsespakker, eller at de ikke er blevet inviteret med til et eller andet event eller arrangement. Allerførst så skal det jo lige understreges, at alle jo ikke kan komme med til disse ting. Der er ofte begrænset plads til deltagere, og forlagene udvælger altså derfor, hvilke bloggere de mener vil være mest relevante at have med, og hvor de selvfølgelig også får noget god omtale, og når ud til mange læsere. Så det kan måske godt virke til, at det er mange af de samme bloggere, som bliver inviteret til ting - men det er der jo nok en god grund til så - at de har gjort sig fortjent til det, og har arbejdet hårdt nok til at blive set og hørt på den måde. Der er så mange, der har lidt ondt et vist sted, og er sådan lidt "Jeg er desværre ikke inviteret, piv piv" - og selvfølgelig er det da ærgerligt, at vi ikke alle sammen bare kan tage til events sammen, men sådan fungerer det altså bare ikke i den virkelige verden.

Jeg får helt ondt i maven, når bogbloggere går amok på de sociale medier over ikke at have fået en bestemt bog eller en overraskelsespakke. Det bliver sådan "Vil have, mig mig mig"-agtigt, og jeg synes virkelig ikke det er særligt charmerende. Det er hverken ydmygt eller særlig voksent. Hvis du ønsker at anmelde en bestemt bog, så er du mere end velkommen til selv at kontakte forlaget. Der er mange, der helst selv vil kontaktes - og ja, det er da helt klart et klap på skulderen, når det sker - men de fleste af os har altså selv rakt hånden ud til at starte med. Så i stedet for at sidde og brokke sig, så burde nogle bloggere simpelthen droppe deres beskedenhed og få sendt en mail eller to afsted. Det værste der kan ske er et nej, og hvis grunden er, at din blog ikke har læsere nok, så må du jo ud og lave lidt selvpromovering!

Jeg savner lidt ydmygheden og taknemmeligheden hos mine medbloggere. Det er langt fra alle, der udviser ovenstående, men jeg ser det i større og større grad. Nogle bloggere tror, at det hele er en gavebod, og at det handler om at komme først, og så bare samle til sig, så meget som man nu kan. Man burde være taknemmelig for, at forlag og forfattere vil bruge ressourcer på os, når vi trods alt ikke alle sammen er så store bloggere (i forhold til hverdags- og beauty-bloggeri).

Så kan vi ikke godt lige stoppe op, og være taknemmelige et øjeblik? I stedet for hele tiden at bekymre os om, hvad vi ikke har, hvad alle de andre får, og hvorfor vi ikke selv... alt muligt. Jeg er ved at blive lidt træt, og det virker bare så uprofessionelt. Jeg ved godt, at de fleste bogbloggere også bare gør de her ting i deres fritid, men når man har kontakt med en virksomhed, så må man altså godt udvise lidt professionalisme.

Jeg vil derfor slutte dette indlæg af med at sige tak. Tak til alle jer, der læser med - I gør det hele så meget sjovere. Tak til mine venner og familie for den evige støtte og overbærenhed med bloggen og jeg. Tak til mine medbloggere, der gør fællesskabet til noget særligt. Tak til forfattere, forlag og andre virksomheder eller personer, der ønsker at høre mine tanker og meninger (og ofte sætter pris på dem), og for at sende mig invitationer til forskellige arrangementer. Tak.

31 kommentarer:

 1. Selv tak Rikke! Og du har ganske ret - det er et meget stort privilegie at få bøger fra forlag og forfattere og jeg er som dig, beæret hver gang det sker! Tænk at de har fået øje på lille mig! Jeg blogger på ingen måde for at få gratis bøger, jeg blogger fordi jeg elsker at læse og gerne vil dele mine oplevelser med andre, at der kommer anmeldereksemplarer ser jeg udelukkende som en bonus og et klap på skulderen!

  SvarSlet
  Svar
  1. SÅ dejligt at høre Line! Det er nemlig så fantastisk, at de sætter pris på os på den måde - og som du også siger, så er det netop bare en bonus. Man skal bestemt ikke have en bogblog, hvis det udelukkende er ens formål at få gratis bøger...

   Slet
 2. Kunne ikke være mere enig! Tak for dig ❤

  SvarSlet
 3. Du rammer spot on!
  Jeg har selv set en tendens, hos mange bloggere i det hele taget. Det er som om, der er gået en "vil have" mentalitet i folk og de glemmer helt at vise hvor taknemmelig de egentlig er (hvis de er det). Folk, som er privilegeret nok til at f.eks. kunne leve af at blogge mangler i den grad taknemmelighed. I hvert fald i mange tilfælde og det gør mig rasende.
  Tak fordi du er dig og viser din taknemmelighed ♥

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er helt enig søde Marie! De burde virkelig være så glade for, at de kan leve af det de (forhåbentlig) elsker at gøre! :o

   Tusind tak! Og tak for dig <3

   Slet
 4. Åh, jeg er så enig! Og jeg laver nærmest ikke andet end at være taknemmelig. Jeg er selvfølgelig stadig ny, men tror atid jeg vil synes det er så vildt og sindssygt og fantastisk at forfattere og forlag bruger tid og resourcer på en som mig. At de gider hjælpe mig gøre noget, jeg virkelig elsker. Det er en konstant glæde i mit liv. Og tak for at du taler lidt om det, det kan indimellem være let at glemme, hvis ikke man holder fast i sig selv <3

  SvarSlet
  Svar
  1. Præcis - jeg har været igang i 3 år nu, og jeg er stadig lige så glad og taknemmelig for hver evig eneste tanke, bog eller andet.
   Selv tak! Jeg synes også, at det er så vigtigt at stoppe op indimellem og være lidt taknemmelig <3

   Slet
 5. Selv tak, og modigt indlæg (selvom det nok ikke burde være nødvendigt at sige det er et modigt indlæg).
  For du har jo ret i mange ting, vores bogblogs er kun en fritidsbeskæftigelse og de ting vi opnår er helt eget arbejde, og så skal vi da også bare være taknemmelige for de ting vi får tilbage, for den tid vi bruger af vores fritid på det. Og der er der jo også forskel på hvor meget fritid vi hver især har af at give til vores blogs, så det er klart der er forskel, det kan vi ikke ændre på. Det ville også være kedeligt hvis alle bogblogs var ens.
  Personligt er jeg enormt taknemmelig når der kommer noget min vej, for jeg er ikke den bedste til at promovere mig selv helt vildt og tovligt, så jeg tilslutter mig din taknemmelighed! :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er altid så svært med sådan nogle indlæg - man vil jo så nødigt træde nogen alt for meget over tæerne (selvom det ikke altid kan undgås).
   Det har du helt ret i - vi har jo alle sammen vidt forskellige liv og er i alle aldre - og på forskellige stadier. Så selvfølgelig kan alle ikke lægge lige meget arbejde i deres blogs, men det betyder jo ikke, at bloggen er 'dårligere' af den grund, overhovedet ikke.

   Slet
 6. Amen! Jeg vil gerne udvise lidt taknemmelighed for dette indlæg - så vigtigt, så relevant og så meget pænere formuleret, end de ord der flyver igennem mit hoved lige nu. Tak!

  SvarSlet
  Svar
  1. Du er en skat. Jeg er taknemmelig for dig! <3

   Slet
 7. Super godt indlæg - og jeg er enig - både som privatperson og forfatter - I gør et fantastisk arbejde for os og holder dette bogmiljø levende ! ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Marie-Louise! Det er jeg glad for at høre :)
   I gør det jo også selv så godt, og jeg er så glad for, at I også udviser så meget taknemmelighed for bloggere!

   Slet
 8. Super godt indlæg søde Rikke :) Kunne ikke være mere enig.

  SvarSlet
 9. Jeg er enig! Bortset fra i det med selvpromovering og pæne billeder. Hvorfor skal man absolut tage pæne billeder for at kunne have en blog, eller splatte den ud over de sociale medier hele tiden? Nu føler jeg mig især ramt, fordi det ikke er første gang jeg får at vide at hvis jeg vil have en god blog, så kræver det fine billeder og masser af social medie aktivitet. Og det forstår jeg virkelig ikke, hvorfor kan en blog ikke være god uden? Jeg ved godt at jeg går glip af invitationer, bøger mm fordi jeg ikke er så aktiv på sociale medier, men det er Ok med mig - jeg er virkelig ikke interesseret i fotografi, eller sociale medier, men jeg er interesseret i bøgerne,og jeg synes altså godt en blog kan være god uden de to ting - bare man er glad for at skrive om det man skriver om.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hørt!
   Nyder din blog fint uden billeder. Gider heller ikke selv tage billeder af alle de bøger, jeg læser. Og hey, jeg bliver altså inviteret nogle gange alligevel, så det kan man godt opnå uden.

   Slet
  2. Jeg vil lige hurtigt understrege, at det ikke er et krav om pæne billeder for at ens bogblog er god. Det var mere ment som i, at dét sammen med de andre ting (som selvpromovering osv.) nogle gange kan være dét, som forlagene gerne vil have hos en bogblog. En bogblog kan sagtens være fantastisk uden at man har billeder med. Det var blot et eksempel, og det håber jeg, at I forstår :)

   Jeg nyder også fint jeres blogs, men kan jo af gode grunde ikke sige, hvad forlagene tænker - og om det har betydning for eventuelle invitationer til events osv.

   Slet
 10. Det er så super flot skrevet, søde Rikke! Jeg har det på præcis samme måde som dig. Jeg føler mig endda lidt beæret eller også ydmyget over, at få lov til at læse og anmelde bøger for forlag! Jeg tror, at det er vigtigt, at man ikke tager tingene forgivet og værdsætter de muligheder og oplevelser, som man får gennem tiden :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak, kære Karina! Jeg er helt enig med dig - indimellem må man lige stoppe op og sige tak, tænker jeg.

   Slet
 11. Amen to that, girl! Kunne ikke være mere enig :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak søde Ida! Jeg er glad for, at jeg ikke er den eneste, der har det sådan.

   Slet
 12. Den tendens har jeg slet ikke oplevet - men er enig med dig! Jeg bliver selv meget lykkelig når jeg får tilsendt bogpakker og bliver inviteret til arrangementer - det er absolut ikke noget jeg tager for givet!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvor skønt at du er sluppet for at se den!
   Jeg har det på samme måde :)

   Slet
 13. Åhh, hvor har du ret Rikke :)
  Både i at det er hårdt arbejde og at vi blogger ikke bare kan forvente en masse uden selv, at gøre noget for det. Men også I, at vi skal vise en større taknemlighed over det der trods alt kommer vores vej.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er jeg glad for, at du synes Sascha! :)
   Præcis - taknemmelighed er så vigtigt.

   Slet
 14. Kunne ikke være mere enig! Nogle gange kan jeg sidde og krumme tær over folk og deres utaknemlighed. Du rammer spot on med det her indlæg og det er så sejt at du kaster dig ud i at skrive og ikke mindst udgive det <3

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er glad for, at jeg ikke er den eneste, der har det sådan!
   Mange tak Marie <3

   Slet