lørdag den 24. september 2016

Gæsteblogger #7 - Louise H

Gæstebloggeren denne gang er Louise H, der bloggerKære Dig.


Hvem er du? Fortæl lidt om dig selv, hvad du laver til dagligt og evt. boglige vaner. 
Jeg hedder Louise, jeg er 26 år gammel, og blev uddannet Cand.Scient.Bibl. sidste sommer fra Det Informationsvidenskabelige Akademi i Aalborg. Jeg bor stadig i Aalborg, men pendler hver dag til Skagen, hvor jeg har min daglige gang på Skagens Bibliotek som bibliotekar. Lige siden jeg var helt lille, har jeg været en kæmpe læsehest. Jeg læste når som helst jeg kunne komme til det, læste mig igennem næsten hele skolebiblioteket, og brugte mine weekender på det “store” bibliotek, som min far troligt kørte mig hen til. Derfor var der ingen tvivl i mit sind, da jeg i 7. klasse skulle finde ud af hvad jeg ville være når jeg blev stor: Bibliotekar. Nu er min drøm blevet til virkelighed, og jeg er nu omgivet af bøger hele tiden, og jeg elsker det.

Hvornår på dagen kan du bedst lide at læse, og hvor skal det helst være?
Hele dagen, hvis jeg kan komme til det, men det stopper arbejdet mig lidt fra at gøre. Ellers elsker jeg at gribe min igangværende bog når jeg vågner sent om morgenen i weekenden, og dermed starte min morgen langsomt op, ligesom jeg nu ofte læser om aftenen inden jeg skal sove i hverdagene. Allerhelst vil jeg læse i sengen, men med alt pendleriet, har det også betydet at jeg får lyttet til en masse bøger hver morgen og hver eftermiddag, når jeg tilbringer de 75 minutter i bilen hver vej. Så selvom jeg havde troet jeg måske ville få læst meget mindre med et fuldtidsjob, så formår jeg alligevel at få kværnet mig igennem min tbr-liste.

Kan du læse, hvis der er støj omkring dig?
Nej på ingen måde. Jeg bliver let distraheret når jeg læser, hvilket betyder at jeg slet ikke kan læse i stuen, mens kæresten ser tv, og jeg kan heller ikke læse i offentlige transportmidler, medmindre jeg lytter til musik imens, for at overdøve alle de andre lydindtryk der kan opstå. Jeg ville ønske at jeg kunne fordybe mig så meget i en bog, at alt andet forsvandt omkring mig, men jeg tror at jeg er alt for nysgerrig af natur, til at lade noget gå forbi min næse.

Hvilke genrer kan du normalt godt lide at læse, og er der genrer, som du slet ikke læser?
Jeg er rigtig glad for Young Adult, især hvis de omhandler noget om tidsrejser. Jeg er en sucker for alt der har noget at gøre med at springe i tid, se ud i fremtiden eller på anden måde har noget at gøre med at manipulere med tiden. Coming of age-romaner er også noget jeg sætter stor pris på, og er som regel de bøger der rører noget inde i mig. Derudover så elsker jeg også thrillers, især Domestic Noirs som Gone Girl og The Girl on the Train, altså thrillers der på overfladen omhandler kvinders “normale” liv, og i den forbindelse elsker jeg også alt med en gotisk stemning. Jeg læser på ingen måde erotiske romaner, for jeg synes bare slet ikke at de er frække eller afslappende at læse. For mig bliver det bare en kikset oplevelse.

Hvis du skulle nævne 3-5 bøger, som virkelig har rørt dig, ændret dit syn på ting eller noget helt tredje, hvilke skulle det så være og hvorfor?
Det er faktisk sjældent at bøger har så stor betydning, at de ændrer mig, men engang imellem dukker der alligevel en bog op, som får umådelig stor betydning for mig. “Det gyldne kompas”-serien af Phillip Pullman er nogle af de bøger der står skarpest i min hukommelse, når det omhandler bøger jeg læste som barn. Jeg blev hurtigt opslugt af denne fantastiske verden, og blev uendelig trist over at den sluttede. Det var første gang jeg læste fantasy, som rørte noget i mig, og ved gennemlæsningen af serien for et par år siden, var det tydeligt at dette ikke havde ændret sig. Som voksen fik jeg dog en mere nuanceret læseoplevelse med dem, fordi jeg netop forstod alle de lag Pullman havde lagt i sin fortælling om Lyra.

“Klasse” af Curtis Sittenfeld er en af de ungdomsromaner som de færreste har hørt om, men som havde stor betydning for mig da jeg var ung. Jeg fik den læst på det helt rigtige tidspunkt, nemlig da jeg var i samme aldersgruppe som hovedpersonen Lee, og jeg kunne spejle mig så meget i hende og hendes tanker, og Lees fortælling sidder stadig i mig den dag i dag.

Alle Khaled Housseinis romaner bringer altid en masse følelser i spil, når jeg læser dem, og igennem Housseinis romaner har jeg lært en masse om forskellighed, både kulturelt, menneskeligt og følelsesmæssigt. For eksempel gav “Under en strålende sol” mig alt det jeg havde brug for af viden om stærke kvinder i et undertrykkende samfund, som et klasseværelse aldrig vil kunne give mig.

Hvad er den seneste bog, som du har læst og elsket?
Her kommer min forkærlighed til tidsrejser på spil igen, for det er Nanna Foss’ Geminiderne (2. bog i Spektrum-serien), som blæste mig fuldstændig omkuld. Der var action, spænding, plottwists og lidt kærlighed, og jeg var komplet opslugt. Jeg kan næsten ikke udholde tanken om at jeg skal vente på at den næste bog i serien først skal udkomme.

Hvad er den seneste bog, som du har læst og ikke kunne lide?                
Hvis jeg skal fortælle om den seneste bog som jeg slet ikke kunne udstå, så må valget desværre være på en bog, som rigtig mange faktisk elsker. Jeg kunne bare ikke med Sarah J. Maas’ “A Court of Thorns and Roses”. Jeg havde en indre kamp med at læse videre i den, hver eneste gang jeg lagde den fra mig, og det hjalp slet ikke at hovedpersonen irriterede mig noget så grusomt. Da der så skete noget i bogen, som jeg slet ikke kunne stå bag, blev jeg nødt til at stoppe læsningen. Det var bare en rigtig øv-oplevelse for mig.

Hvad er dit seneste bogkøb?

Jeg har endelig fået købt “Fordelene ved at være en bænkevarmer” af Stephen Chbosky, efter jeg læste den tilbage i 2014. Den gik lige i hjertet, og har længe tænkt at den skulle have en plads på min reol, og endelig fik jeg taget mig sammen til at få den købt. Det er sådan en bog der fortjener en genlæsning.

Hvis du skulle anbefale én bog til Rikke, hvilken bog skulle det så være?
Så vil jeg helt klart anbefale Rikke at læse “Fordelene ved at være en bænkevarmer”, for jeg tror på at det lige er noget for hende, og jeg håber på at den også bliver en del af hendes favoritbøger. Hvis man kan lide bøger i stil med “Eleanor og Park” af Rainbow Rowell eller “Som stjerner på himlen” af Jennifer Niven, så tror jeg også på at man vil elske Chboskys “Fordelene ved at være en bænkevarmer”.

Hvor kan man følge dig på de sociale medier?

Facebook, Instagram, Goodreads og Twitter.

6 kommentarer:

 1. Elsker de her posts! Selvom jeg kender de fleste blogs i forvejen er det hyggeligt lige at blive mindet om, hvem der står bag :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er jeg glad for! Synes også selv, at de er så hyggelige :D

   Slet
 2. Det er super sjovt at læse, hvad andre har svaret :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er jeg glad for, at du synes Sidsel! :D

   Slet
 3. Jeg er helt enig med de to andre. De her gæsteindlæg er altså virkelig så skønne at læse :D

  SvarSlet