fredag den 5. august 2016

"Vrangside" - Majken Sonne

Vrangside af Majken Sonne
Vrangside af Majken Sonne
Original titel: Vrangside - Forfatter: Majken Sonne - Forlag: Griffle - Sidetal: 254
Anmeldereksemplar fra Griffle.


"Mia er en ung kvinde på 24 år, der studerer jura på 2. semester og kæmper en hård kamp med opretholdelse af en facade af korrekthed, renhed og sundhedsdyrkelse. - Burde jeg træne i maskiner fire gange i ugen i stedet for tre?- Jeg har lyst til pasta, men det er jo ren kulhydrat! - Er det mon økologisk kylling, de bruger på caféer? Kontrasten mellem det perfekte ydre og indre kaos med angst og afgrund skildres i romanen. Vi møder Mia, der med et skrøbeligt sind kæmper med verdens og egne krav. Vi møder Mia før, under og efter et psykisk knæk. Et knæk, hvor vrangforestillinger og hallucinationer tager over. ’Hvem tror du egentlig, du er,’ siger stemmerne. Hun kan lige nu kun give dem ret. ’Skam dig’, siger de i kor. Det gør hun allerede."

Dette var en meget barsk og hudløs ærlig bog. Den har fokus på alle tankerne i mennesket sind, når det udsættes for pres, stress, angstfremkaldende situationer og lignende. Samtlige af Mias tanker og tankemønstre kunne jeg godt forholde mig til, da det er sådan nogle tanker, jeg muligvis selv går rundt med indimellem - mens andre tanker gjorde hende lidt fremmedgjort for mig (blandt andet hendes fokus på bestemte madvarer og mærkevarer). Når det er sagt, så er hun en interessant karakter, og vi følger hende både før, undervejs og efter hun har fundet ud af, at hun har en 'vrangside'.

Det sandfærdige ved denne bog er bestemt også de medvirkende karakterer. De er så fyldt med fejl og mangler, og det hele er langt fra et eventyr, hvilket gjorde det SÅ virkelighedsnært. Man får virkelig et blik ind i de 'mørkere' sider af mennesker og deres sind - uanset alder, køn og profession. Jeg savnede dog lidt nogle flere lyspunkter i historien til at opveje for alt det mørke og dystre, men jeg kan samtidig godt forstå, hvorfor det er udeladt. Personligt gjorde det bare læseoplevelsen lidt tungere for mig. Derudover havde jeg lidt svært ved at vænne mig til skrivestilen i starten, men historien kom hurtigt efter det.

"Det giver lidt eftertanke, at psykologiske processer, selvudvikling og livsudfoldelse varer ved hele livet, og det åbenbart aldrig er for sent at lytte efter sig selv og egne behov." - citat side 143.

Hvis man interesserer sig for psykologi eller generelt former for psykiske tilstande/sygdomme, så er den helt klart værd at læse. Den beskriver Mias tanker og oplevelser så lige på og hårdt, og det er desværre også sådan den virkelige verden er. Hård og barsk, mens den indeholder en vrangside til alt det smukke og 'perfekte' i vores dagligdag. Bogen er også med til at sætte en masse tankediskussioner i gang - jeg bed blandt andet mærke i, at man skal huske at tænke pænt om sig selv fremfor hele tiden at kritisere (hvilket jeg tror kan være svært for mange unge).

Ingen kommentarer:

Send en kommentar