onsdag den 17. august 2016

Gæsteblogger #6 - Line S

Gæstebloggeren denne gang er Line S, der digterlinestibinsky.

Hvem er du? Fortæl lidt om dig selv, hvad du laver til dagligt og evt. boglige vaner.
Mit navn er Line Stibinsky, og jeg studerer dansk på Københavns Universitet. Jeg er ægte sønderjyde, men er nu bosat i København, hvor jeg forsøger, at finde rundt i det her liv. Når jeg ikke sidder til undervisning, arbejder jeg som tjener og skriver en masse digte og tekster. Digtene kan blandt andet findes på instagram på min profil linestibinsky eller under #lineslyrik. Det handler lidt om livet, det der gør ondt og alt derimellem. Jeg er svært begejstret for en god kop sort kaffe, blondeundertøj og så er jeg selvudnævnt mester i at mixe en god gin&tonic. Jeg får let dårlig samvittighed, og forsøger at fralægge mig lidt af den dårlige vane, så der er plads til lidt mere selvvalgt egoglæde. Derudover dyrker jeg meget styrketræning nede i fitness. Tunge vægte og lyrik må være grundstenene for min tilværelse. Mine bogvaner varierer meget, men jeg er meget glad for danske forfattere. Ved siden af mit studie kan jeg stadig sluge et par bøger i måneden, hvilket giver mig en masse frirum og inspiration. Jeg læser en del digtsamlinger, men også noveller, kortprosa og almindelige romaner er der plads til.

Hvornår på dagen kan du bedst lide at læse, og hvor skal det helst være?
Jeg læser ikke på bestemte tidspunkter, men jeg har oftest bedst tid om aftenen. Generelt laver jeg rigtig meget, og derfor bliver læsningen ofte dyrket i de mellemrum jeg har, i løbet af en dag. Jeg er eksempelvis begyndt at tage en bog med i metroen, i stedet for at glo ned i min telefon. Derudover har jeg haft en lang periode med søvnproblemer, hvor jeg har udnyttet nattetimerne til læsning og skrivning. Jeg vil helst ligge ned under mine dyner i undertøj når jeg læser.    


Kan du læse, hvis der er støj omkring dig? 
Ja det kan jeg. Jeg er ret god til at lukke af, når jeg skal læse og koncentrere mig. Medmindre bogen er dårlig eller uinteressant, så er det selvfølgelig sværere at samle sig om.

Hvilke genrer kan du normalt godt lide at læse, og er der genrer, som du slet ikke læser?
Lyrik, noveller og kortprosa er mit foretrukne felt for tiden. Jeg kan åbenbart godt lide det kort og kontant. Men en god roman som fanger en fuldstændigt, er også ret fantastisk. Jeg er ikke så glad for krimier. Måske fordi jeg synes hele deres idé er fastsat omkring et bestemt mønster. De ligner hinanden, de bruger de samme klichéer, og de er generelt bare lidt kedelige, fordi man nemt kan regne dem ud, synes jeg. Dog var jeg faktisk ret glad for Jussi Adler Olsens serie, som også er blevet filmatiseret. Så det er ikke fordi jeg fuldkomment kan udelukke det. Men noget jeg aldrig har fundet spændende er bøger der omhandler vampyrer. Det synes jeg virkelig ikke om.

Hvis du skulle nævne 3-5 bøger, som virkelig har rørt dig, ændret dit syn på ting eller noget helt tredje, hvilke skulle det så være og hvorfor?
”Papegøjer i varmeskab” af Birgitte Marie Smidt. Den her bog overraskede mig virkelig. Det er en roman, med kortprosatræk og lyriske islæt. Den handler om en mands tanker, omkring den verden han lever i, blandet med minder om hans ekskæreste som man ikke helt ved, om han faktisk virkelig mangler, eller virkelig ikke har brug for længere. Den fik mig  til at reflektere meget over forholdet i mellem mænd og kvinder, og den dynamik der kan opstå i mellem de to køn. Den gjorde op med en masse klichéer, og sproget i den er fænomenalt.

”Noget om Vitus” af Sigurd Hartkorn Plaetner. Den her bog handler om kærlighed, i alle dens afskygninger. Om den almindelige, hjerteædende, begejstrede, ødelagte, abstinensfremkaldende, rene og unge kærlighed. Den gjorde ondt i hjertet at læse, på godt og ondt. Jeg grinte samtidig med jeg græd. Den viser livet fra alle sider, både dem vi forsøger at skjule, og dem vi aldrig ville kunne skjule af ren og skær forelskelse. Da jeg havde læst sidste side, begyndte jeg at læse første side igen, fordi jeg ikke ville have, at det skulle slutte.

”Jeg vil aldrig blive smuk nok til at gøre os smukke sammen” af Mira Gonzales. Den her digtsamling indeholder alt det, jeg elsker ved lyrik. Inderlighed og almindelighed. Sproget er i nogle passager så banalt, at det får en enorm dybde i sin almindelighed. Den handler om alt det, jeg selv kan lide at skrive om: kærlighed og smerte. Alt det der gør godt, og samtidig gør ondt. Om at elske og blive elsket, men også om ikke at kunne elske nok, og ikke få nok igen. Den får mig til at ville blive endnu bedre til at skrive, og fortsætte med det jeg gør, så jeg en dag kan give den følelse videre, jeg fik, da jeg læste denne samling. 

Hvad er den seneste bog, som du har læst og elsket?
Jeg har lige læst ”Gift” af Tove Ditlevsen. Den er virkelig god, fordi hun i modsætning til nogle af de tidligere værker, får en ny og mere voksen og kvindelig stemme. Der er en vrede og en inderlighed jeg godt kan lide i denne roman. Og så er hun jo bare en af de danske darlings, som man virkelig bør gøre sig selv en tjeneste og læse.

Hvad er den seneste bog, som du har læst og ikke kunne lide?
Vera Winkelvir. Den er fucking irriterende og minimalistisk på en måde, jeg ikke bryder mig om.
                                                                                                                    
Hvad er dit seneste bogkøb?
I civil af Amalie Smith. Jeg glæder mig, til at læse den!

Hvis du skulle anbefale én bog til Rikke, hvilken bog skulle det så være?
Jeg vil anbefale Rikke at læse Kantslag af Dorthe Nors, fordi jeg tror den er anderledes end det hun normalt læser, men jeg tror stadig, hun ville kunne lide den.

Hvor kan man følge dig på de sociale medier?
linestibinsky på Instagram. Følg med!

5 kommentarer:

 1. Sikke et fint og ærligt indlæg, Line. Du kan virkelig noget med ord! Tak for en masse inspiration til ny læsning :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er så glad for at du også kunne lide indlægget! Hun er virkelig så dygtig :)

   Slet
  2. Det var super spændende læsning! Jeg synes, det er ret imponerende, at man lærer så meget om hende ved kun et enkelt indlæg :) Rigtig god idé med de her gæsteindlæg! :)

   Slet
 2. Elsker den her slags indlæg - så hyggeligt :-)

  SvarSlet