tirsdag den 9. august 2016

"Fyrtøjet" - Sally Gardner

Fyrtøjet af Sally Gardner
Fyrtøjet af Sally Gardner
Original titel: Tinder - Forfatter: Sally Gardner - Forlag: ABC Forlag - Sidetal: 280
Anmeldereksemplar fra ABC Forlag.

"Vi befinder os i Tyskland under 30-års-krigens hærgen, året er 1642. Den unge soldat Otto Hundebiss er såret i kamp, men han overvinder Døden. Kun udstyret med et sæt terninger, som han har fået af den mystiske skabning, der reddede hans liv, tager han nu ud på en rejse fuld af mysterier og mørk magi. Undervejs møder han den tapre og renhjertede Safire, som han selvfølgelig forelsker sig hovedkulds i. Men hun forsvinder lige så hurtigt, som hun dukkede op, og Otto Hundebiss har nu én ting for øje – at finde Safire. I sin søgen møder han bl.a. den onde Dronning Negl og lærer både fyrtøjets kraft og ulvenes hemmeligheder at kende…"

Jeg kan ikke få armene ned over den her bog! Så interessant, uhyggelig og intens! Det er en slags genfortælling af H. C. Andersens 'Fyrtøjet', men denne her udgave er mere uddybende, dyster og dertil er der de flotteste illustrationer, som virkelig bidrager til at skabe en skummel stemning, mens man læser. Den overraskede mig så positivt, og den eneste grund til, at den ikke får fuldt stjernehus er, at jeg ikke helt ved, om jeg personligt fandt slutningen passende.

Bogen tager fat i de lidt mørkere sider af livet, og selvom den kan virke lidt trist, så er der en del spekulationer og tanker, om livet generelt, i løbet af fortællingen. Karaktererne er fyldige på trods af, at det 'bare' er et eventyr, og der er også humor i bogen - blandt andet i form af diverse øgenavne til de personer, som hovedpersonen møder undervejs. Så uhyggen bliver opvejet af lidt grin og himlen med øjnene (på den gode måde) hist og her.

"Min kaptajn sagde engang, at man i løbet af sit liv møder mennesker, som man tror vil forblive ens ledsagere resten af vejen blot for at opdage, at de falder i grøften undervejs. Andre, som man møder uden forventninger, kommer man til at bestige bjerge sammen med." - citat side 40.

Selvom det originale eventyr er til børn og voksne i alle aldre, så vil jeg dog ikke anbefale at læse den for børn under 12 år. Den fungerer rigtig fint til højtlæsning, som jeg afprøvede med mine to søstre på henholdsvis 12 og 14, og de fandt også bogen ligeså spændende og skummel, som jeg gjorde. Så den kan varmt anbefales at læse, hvis man vil have lidt (u)hygge og generelt er vild med eventyrgenfortællinger.

5 kommentarer:

 1. Vil du anbefale at man genlæser fyrtøjet (Jeg indrømmer skamfuldt at jeg slet ikke kan genkalde mig eventyrets handling) før man giver sig i kast med denne bog?

  Louise - Trillebøger

  SvarSlet
  Svar
  1. Ikke nødvendigvis. Det er mange år siden, jeg selv læste eventyret, men det eneste du sådan skal 'huske' er det med de tre hunde og den gamle heks (og eventuelt prinsessen). Så umiddelbart ville jeg sige, at du ikke behøver genlæse det :D

   Slet
  2. Så tror jeg bestemt ikke jeg behøver genlæse det nej.
   Tak!

   Louise - Trillebøger

   Slet
 2. Åh, den lyder så eventyrlig! Jeg må huske den til mit næste graphic novel-eventyr!

  SvarSlet
  Svar
  1. Den kan varmt anbefales i hvert fald! <3

   Slet