torsdag den 9. juni 2016

"Isdragen" - George R. R. Martin

Isdragen af George R. R. Martin
Isdragen af George R. R. Martin
Original titel: The Ice Dragon - Forfatter: George R. R. Martin - Forlag: Gyldendal - Sidetal: 128
Anmeldereksemplar fra Gyldendal.

"Isdragen er et frygtet væsen, og ingen har nogensinde kunnet tæmme den. Når den flyver over landet, efterlader den et frysende koldt og øde landskab. Men Adara er ikke bange. For Adara er et vinterbarn - født under den værste frost, nogen kan huske. Og det er, som om Isdragen altid har været i hendes liv - som et glimt i det fjerne, når hun legede i sneen, længe efter de andre var gået ind i varmen.En dag slår grusomme drager fra Nord sig ned ved den fredfyldte gård, som er Adaras hjem. Og kun et vinterbarn og hendes isdrage vil kunne forhindre, at verden styrter sammen."

Dette var en sød og meget letlæst børnebog. Jeg blev allerførst nysgerrig på at læse den, da den skulle indeholde drager, og dernæst fordi George R. R. Martin har skrevet den. Derudover er der de fineste illustrationer af Luis Royo. Men selvom bogen var finurlig, så var den enormt simpel og på en eller anden måde stadig barsk - dog uden at være decideret forklarende, hvilket gjorde mig lidt forvirret.

Jeg havde nok forventet mere af den her bog, eftersom jeg er ret glad for Game of Thrones TV-serien, hvor bøgerne er skrevet af samme forfatter. Så måske havde jeg bare lidt for høje forventninger, der desværre ikke blev opfyldt. Det er dog stadig en fin historie, og for det yngre publikum, så kunne jeg sagtens forestille mig den fungere som en højtlæsningsbog.

"Adara havde et hemmeligt forråd af smil, og hun brugte kun af dem om vinteren." - citat side 27.

Den måtte altså gerne have haft lidt mere dybde. Kunsten ved at skrive børnebøger, efter min mening, er ikke at sænke niveauet af frygt for, at børnene ikke ville forstå det ellers. De skal nok spørge ind til det, hvis der opstår tanker på tværs undervejs. Men kunsten er netop også det, at kunne skrive en børnebog, som stadig er appellerende for det voksne publikum, der eventuelt læser den for deres børn (eller af ren lyst - ligesom jeg selv).

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar