torsdag den 16. juni 2016

Gæsteblogger #4 - Ida T

Gæstebloggeren denne gang er Ida T, der blogger på Tanker om sproget.

Hvem er du? Fortæl lidt om dig selv, hvad du laver til dagligt og evt. boglige vaner.
Hej! Jeg hedder Ida, og Rikke har været så sød at invitere mig som gæsteblogger. Normalt er det på min blog www.tankeromsproget.dk, at man kan læse alle mine tanker om litteratur, men i dag har jeg fået ordet her på Rikkes blog, og det er jeg virkelig beæret over.

Jeg er i øjeblikket i gang med mit 8. semester på Århus Universitet, hvor jeg læser Nordisk Sprog og Litteratur. Det er et fantastisk studie, og her på kandidaten er det for alvor blevet spændende!  Jeg nyder hvert et øjeblik og frygter allerede at miste titlen som studerende om halvandet års tid, når jeg er færdiguddannet. I min fritid er jeg frivillig ved Århus Litteraturfestival Vild med ORD, hvor jeg blandt andet er med til at planlægge programmet. Det har vist sig som noget af en udfordring, men det er ekstremt lærerigt, og jeg ved nu, at det er sådan noget, jeg vil arbejde med i fremtiden.

Hvornår på dagen kan du bedst lide at læse, og hvor skal det helst være?
Jeg læser mest om eftermiddagen og om aftenen. Det er i virkeligheden ikke fordi, jeg foretrækker det mere frem for et andet tidspunkt, men i stedet fordi jeg er allermest produktiv om morgenen og derfor bedst kan lide at få ordnet alle de praktiske ting der. Da jeg var yngre, lå jeg altid i min seng og læste, men i dag kan jeg slet ikke finde ud af at læse i sengen – måske er jeg blevet for gammel, men jeg falder simpelthen i søvn, hvis jeg læser i sengen (også selvom bogen er spændende!). Nu skal det helst foregå i sofaen, pakket ind i et tæppe og med en kop dampende kaffe ved min side.

Kan du læse, hvis der er støj omkring dig?
Nej. Det kan jeg slet ikke. Jeg er ikke glad for afbrydelser, og hvis min kæreste sidder og ser fjernsyn kan jeg slet ikke koncentrere mig om bogen. Det behøver ikke engang være spændende, hvad han ser. Forleden endte jeg med at se en hel dokumentar om Steve Jobs i stedet for at læse min bog, bare fordi han så den. Jeg er meget letpåvirkelig og foretrækker derfor stilhed. Jeg er heller ikke så god til at læse offentlige steder. I tog går det lige, men i busser er det umuligt.

Hvilke genrer kan du normalt godt lide at læse, og er der genrer, som du slet ikke læser?
Hm. Jeg har ikke rigtig lyst til at kalde det en genre, men i mangel på bedre, gør jeg det alligevel. Min yndlingsgenre er klassikere. Klassikere fanger ekstremt bredt, fordi det mildest talt er umuligt at definere, så det er måske i virkeligheden også en ret let udvej på spørgsmålet? Men jeg er glad for bøger, som siger noget om den tid, de blev skrevet i. Dét synes jeg er spændende! Ikke nødvendigvis historiske romaner, men romaner, hvor man i sidernes kroge opsnuser kulturelle betydninger fra en anden tid eller kan forstå eventyrerne i en historisk kontekst. Derudover er jeg også fan af apokalyptiske romaner. Tanken om en verden, hvor intet fungerer længere, og hvor vi som mennesker tvinges til at håndtere en så overvældende situation, er uendelig fascinerende i min optik. 

Der er mange genrer, som jeg ikke læser. Det er blandt andet også derfor, jeg er så glad for min læseklub, hvor jeg blidt bliver tvunget til at prøve noget nyt.

Hvis du skulle nævne 3-5 bøger, som virkelig har rørt dig, ændret dit syn på ting eller noget helt tredje, hvilke skulle det så være og hvorfor?
Jeg læste Charles Bukowskis roman ”Ham on Rye”, da jeg stadig boede hjemme. Da jeg havde læst den, læste jeg Hunter S. Thompsons roman ”Fear and Loathing in Las Vegas”. De to bøger, på trods af deres forskelligheder, udgjorde samlet en vending i min læsning. Jeg gik fra at læse bøger som Harry Potter, serien På Kanten, Artemis Fowl, Det Gyldne Kompas mm. til at læse bøger, som på en helt anden måde, havde noget at sige om verden. Det blev et vendepunkt i min læsning og jeg fandt en anden form for nydelse ved at læse. Før var det eventyret og magien, jeg var tiltrukket af, nu var det det levede liv, jeg hæftede min interesse ved. Derfor betyder de to bøger meget for mig. Det var dem som vendte min interesse ud mod en kolossal mængde litteratur, jeg ikke havde ænset før. Derudover er H. C. Andersens ”Den lille havfrue” en historie, jeg aldrig glemmer. Slutningens havoverflade og de bristende hvide skumbobler har ætset sig fast og får mit hjerte til at knække hver gang, jeg tænker på det.

Hvad er den seneste bog, som du har læst og elsket?
”Peter Pan”! Hold nu op, hvor var den sjov og fantastisk! Sproget er så legende og så finurligt. Derudover er Kaptajn Klo den sejeste skurk i verden. Han er ikke bare ond og grim, som mange andre skurke er, nej, han er smuk, kløgtig og i virkeligheden er han også meget øm. Blanke, sorte krøller, isblå øjne og en blinkende klo… Man bliver jo helt forelsket i ham! Eller er det bare mig? ;-) Derudover er jeg tosset med, at Peter Pan ikke fremstilles som en helt, men også med alle bagsiderne.

Hvad er den seneste bog, som du har læst og ikke kunne lide?                
”Kærlighedsbreve til de døde” af Ava Dellaira. Jeg synes, den mindede alt for meget om ”The Perks of Being a Wallflower” af Stephen Chbosky. Jeg synes plottet for urealistisk, og jeg brød mig ikke vældig meget om hovedpersonen.

Hvad er dit seneste bogkøb?

Mit seneste bogkøb er en bog til studiet som hedder ”The Broad Present” af Hans Ulrich Gumbrecht og som en ekstra lille gave til mig selv, købte jeg også den smukkeste udgave af  ”The Wizard of Oz” i serien Puffin Chalk Classics.

Hvis du skulle anbefale én bog til Rikke, hvilken bog skulle det så være?
Åh, det er jo svært! Jeg anbefaler sjældent bøger til enkelte personer, medmindre jeg har en meget klar følelse af, hvilke bøger de i forvejen kan lide, og hvor de måske kan blive udfordret i forhold til det, de allerede kan lide. Og selv der er det stadig svært at vælge en bog, der balancerer et sted midt i mellem. Men hvis jeg skal anbefale en bog til Rikke, skal det være ”The Gracekeepers” af Kirsty Logan, hvis hun ikke allerede har læst den. Universet var eventyrligt, og jeg kan sagtens forestille mig Rikke omgivet af bølgeskvulp og cirkusbåde. Hvis Rikke allerede har læst ”The Gracekeepers” vil jeg anbefale ”Station 11” af St. John Mandel.

Hvor kan man følge dig på de sociale medier?
Man kan følge mig på min blog, www.tankeromsproget.dk
Derudover kan man selvfølgelig også følge mig alle mulige andre steder (vi lever trods alt i de sociale mediers tidsalder). På Facebook kan man følge min side ”Tanker om Sproget”. På Instagram kan man følge mig under ithordis og på Twitter er det @IdaThordis.

6 kommentarer:

 1. Tak! Endelig en, som heller ikke var så begejstret for ”Kærlighedsbreve til de døde” :D
  Jeg havde så store forventninger, fordi stort set alle, der havde læst den, skrev hvor fantastisk den var, men det synes jeg altså ikke.. ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Haha jeg kan desværre ikke selv helt følge kritikken, da jeg endnu ikke har læst "The Perks of Being a Wallflower" :D

   Slet
  2. Den har jeg læst, men synes dog ikke de to bøger ligner hinanden så meget. Jeg var bare ikke så meget til den bog, og var heller ikke fan af hovedpersonen ;)
   Men du må da se at få læst "The Perks of Being a Wallflower", den er gooo' :D

   Slet
  3. Haha ja okay. Det kender jeg godt - så får man lidt svært ved at elske indholdet ;)
   I knoooow - jeg har den også på hylden. Skal bare lige tage mig sammen :D

   Slet
  4. Hej Louise!
   Ej, hvor fedt, at du er enig. Det er så svært med de bøger, alle elsker, men som man selv bliver så skuffet over :-) Det hjælper selvfølgelig heller ikke, at ens forventninger er skyhøje fra starten ;-)

   Slet
  5. Hej Ida :-)
   Ja det er nemlig ret svært. Så det er ret skønt at høre om en, som deler samme mening som en selv, når nu alle andre er fans! :D

   Slet