søndag den 17. april 2016

"Gulliver's Travels" - Jonathan Swift

Gulliver's Travels af Jonathan Swift
Gulliver's Travels af Jonathan Swift
Original titel: Travels into Several Remote Nations of the World in Four Parts by Lemuel Gulliver, First a Surgeon & then a Captain of Several Ships 
- Forfatter: Jonathan Swift - Forlag: Penguin - Sidetal: 336

"Shipwrecked and cast adrift, Lemuel Gulliver wakes to find himself on Lilliput, an island inhabited by little people, whose height makes their quarrels over fashion and fame seem ridiculous. His subsequent encounters - with the crude giants of Brobdingnag, the philosophical Houyhnhnms and brutish Yahoos - give Gulliver new, bitter insights into human behaviour."

Denne bog var så meget sjovere end jeg lige havde regnet med! Jonathan Swift formår virkelig at være komisk i sin beskrivelse af diverse lande, som Gulliver besøger. Jeg troede egentlig kun, at det var 'Lilliput', som han besøgte, da jeg startede med at læse bogen, men jeg blev hurtigt overrasket, da han faktisk besøger 4 meget forskellige lande med meget forskellige indbyggere. 

Det var en fornøjelse at læse bogen, selvom den til tider blev lidt for politisk til min smag. Jeg forstår dog godt, hvorfor den gør det, da den er meget allegorisk i forhold til dens samtid. Hele bogen mindede mig ret meget om Sindbads sørejser, som er en del af 'Tusind og en nat'-fortællingerne. Det er samme princip med, at hovedpersonen bliver ved med at rejse ud, selvom det måske går ham dårligt - så kommer udlængslen igen og igen, og det virker til at Gulliver har det samme 'problem'.

"They supplied me as they could, showing a thousand Marks of wonder and astonishment at my Bulk and Appetite." - citat side 25.

Selvom jeg havde forventet mere af bogen, så var jeg underholdt og jeg smiler over den, når jeg tænker på den. Den kan varmt anbefales, uanset om man kender noget til samtiden eller ej - den er et helt søfartseventyr i sig selv nærmest. Det passer nok også meget godt med de mærkværdige navne alting har i bogen, som også er med til at give den et satirisk præg.

2 kommentarer:

 1. Jeg er helt vild med coveret på din udegave af bogen!
  Det lyder bestemt som en bog der skal kigges nærmer på :D
  - Louise

  SvarSlet
  Svar
  1. Den er virkelig også så fin!
   Tror faktisk den vil falde i din smag :D

   Slet