onsdag den 13. april 2016

"A Single Man" - Christopher Isherwood

A Single Man af Christopher Isherwood
A Single Man af Christopher Isherwood
Original titel: A Single Man - Forfatter: Christopher Isherwood - Forlag: Farrar, Straus og Giroux - Sidetal: 186

"Welcome to sunny suburban 1960s Southern California. George is a gay middle-aged English professor, adjusting to solitude after the tragic death of his young partner. He is determined to persist in the routines of his former life. 'A Single Man' follows him over the course of an ordinary twenty-four hours. Behind his British reserve, tides of grief, rage, and loneliness surge - but what is revealed is a man who loves being alive despite all the everyday injustices."

Vi følger George over en dag, og denne form minder mig utroligt meget om "Mrs Dalloway" af Virginia Wolf, som jeg virkelig nød at læse. Det er altid spændende at se, hvor meget man kan lære om én person, og vedkommendes liv og omgivelser, bare ved at følge dem et helt døgn. George er en meget humørsvingende karakterer, men han er virkelig interessant, og gør sig nogle relevante tanker om sit liv og samfundet generelt.

Der var få passager, som virkede en anelse overflødige, men samtidig var der også passager, som den, hvor han underviser en klasse, der er vildt spændende og gjorde mig helt begejstret. Det var nærmest som at sidde til en spændende forelæsning selv, og George passer perfekt ind i rollen som underviser. Det, at han er homoseksuel, bliver skildret som en naturlig del af hans liv og hverdag, så han netop fremstår ligesom alle andre mennesker - hvilket jo er sådan folk burde se på det i virkeligheden. George er jo et normalt menneske, selvom folk i hans nabolag måske ikke anser ham for at være det.

""Someone has to ask you a question," George continues meaningly, "before you can answer it. But it's so seldom you find anyone who'll ask the right questions. Most people aren't that much interested..."" - citat side 80.

Der var en del fangende beskrivelser, hvor Christopher Isherwood leger med sine sætninger, som jeg virkelig nød, men samtidig slutter jeg også bogen af med en følelse ala "var det dét?" eftersom bogen bliver set, som et af hans mest betydningsfulde værker. Tanken er ikke nødvendigvis negativt, men det er ikke den mest actionfyldte roman, og det behøver den sådan set heller ikke at være. En stilfærdig hverdag skildret, som egentlig vægter store overvejelser om det at leve.

2 kommentarer:

 1. Jeg havde glemt den scene under forelæsningen - hvor var den fantastisk! Kan godt forstå din 'var det dét'-følelse, men for mig er det noget af det smukkeste jeg har læst. Er meget betaget af Isherwoods skrivestil.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er virkelig den bedste scene, synes jeg! :D
   Han skriver virkelig også fint, så det forstår jeg godt. Jeg havde vist bare forventet noget 'mere'..

   Slet