torsdag den 19. november 2015

"Oceanet hvor grusvejen endte" - Neil Gaiman

Oceanet hvor grusvejen endte af Neil Gaiman
Oceanet hvor grusvejen endte af Neil Gaiman
Originial titel: The Ocean at the End of the Lane - Forfatter: Neil Gaiman - Forlag: People'sPress - Sidetal: 200
Anmeldereksemplar fra People'sPress.

"En midaldrende mand vender tilbage til sin barndomsegn, da han skal til en begravelse. Selvom hans barndomshjem er borte for længst, drages han mod den gård, der lå forenden af grusvejen, og hvor han som syvårig mødte den mystiske pige Lettie Hempstock, og hendes mor og bedstemor. Han har ikke tænkt på Lettie i årevis, men da han sidder ved dammen (en dam, som hun hævdede, var et ocean) bag den faldefærdige gamle gård, kommer minderne om hans fortid væltende tilbage. Og det er en fortid, der er alt for mærkelig, alt for skræmmende og alt for farlig for en lille dreng."

Jeg har haft så svært ved at sætte ord på denne bog. Der er ingen tvivl om, at Neil Gaiman endnu engang har skrevet en fantastisk bog, der virkelig rører ved noget dybt inde i en. Jeg har dog ikke helt kunne sætte ord på, hvad den gjorde eller hvorfor den gjorde det. Jeg ved bare, at den har rykket noget inde i mig, og det er blevet en mystisk skat i min bogsamling.

Jeg læste historien på én dag, og selvom jeg også havde andre planer, så var bogen hele tiden i baghovedet. Jeg undrede mig, stillede spørgsmål og var simpelthen så nysgerrig for at læse videre. Da bogen så var slut, så sad jeg tilbage med en underlig fornemmelse. For bogen var virkelig god, og jeg elsker Neil Gaimans ord, men jeg følte mig også ført lidt bag lyset... Jeg manglede lidt nogle svar.

"Barndomsminder dækkes og gemmes nogle gange under de ting, der efterfølgende kommer til, som legetøj glemt i bunden af et proppet voksenskab, men de forsvinder aldrig helt." - citat side 14.

Det er helt sikkert et mesterværk, og jeg forstår godt, hvorfor de fleste folk knuselsker den her bog. Jeg ville sådan ønske, at jeg også kunne elske den ligeså højt. Men da jeg ikke er så god til, at acceptere at der sagtens kan være åbne spørgsmål efter endt læsning, så må jeg nøjes med at holde utroligt meget af den. For unik, speciel og mystisk - det er den helt sikkert, og jeg vil klart anbefale den til alle. Den gør altså bare et eller andet ved en.

4 kommentarer:

 1. Efter jeg læste Nobody som er en anden bog af ham og fandt ud af en af de fortællinger jeg i mange år har elsket også var af ham er jeg blevet meget ops. på ham :D og efter hvad du har skrevet her bliver jeg simpelhen nød til at læse denne bog :D

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh det glæder mig at høre! Jeg håber, at du kommer til at knuselske den <3

   Slet
 2. Åh, det er sådan en god bog. Og så smuk!

  SvarSlet