mandag den 5. oktober 2015

"The Great Gatsby" - F. Scott Fitzgerald

The great gatsby af F. Scott Fitzgerald
The great gatsby af F. Scott Fitzgerald
Original titel: The Great Gatsby - Forfatter: F. Scott Fitzgerald - Forlag: Wordsworth - Sidetal: 122

"Through the narration of Nick Carraway, the reader is taken into the superficially glittering world of the mansions which lined the Long Island shore in the 1920s, to encounter Nick's cousin Daisy, her brash but wealthy husband Tom Buchanan, Jay Gatsby and the mystery that surrounds him."

Jeg har hørt så meget om godt om denne bog, og den var også god, men jeg tror måske, at jeg havde forventet for meget. Jeg manglede i hvert fald... Mere. Det er forståeligt, hvorfor den er så anerkendt og så kendt en klassiker, da skrivestilen er virkelig vidunderlig! F. Scott Fitzgerald skriver så interessant, og han maler de fineste billeder, så man virkelig kan leve sig ind i Jazz-tiden.

Min lille skuffelse over bogen skyldes muligvis, at jeg har set filmen før jeg læste bogen. Så det faktum at bogen var lidt mere stille og rolig, det forvirrede mig lidt og jeg sad hele tiden og ventede på noget mere. Jeg nød dog at læse den, og jeg er også glad for at jeg endelig fik det gjort. Karaktererne er af en meget bred vifte, og det er især Hr. Gatsby, der er interessant at få mere viden om gennem Nicks syn.

"For a moment the last sunshine fell with romantic affection upon her glowing face; her voice compelled me forward breathlessly as I listened - then the glow faded, each light deserting her with lingering regret, like children leaving a pleasant street at dusk" - citat side 11.

Selvom jeg ikke blev blæst omkuld, som jeg havde håbet på, så tænker jeg lidt på at læse noget mere af F. Scott Fitzgerald. Skrivestilen var trods alt skøn, så måske skal jeg bare finde den rigtige historie, som passer til? Bogen var hurtigt læst, og jeg synes ikke at sproget var særlig svært, i forhold til at den er lidt ældre.

10 kommentarer:

 1. Åh altså, Gatsby :) Det er ærgerligt at du ikke blæste mere omkuld. Jeg kan bestemt anbefale hans debut - den kan være lidt langtrukken, men bestemt værd at læse færdig. Du har sikkert set Luhrmanns film? Den gamle er langt mere simpel og passer bedre til bogen i sin simplicitet. Luhrmanns film er jo fantastisk flot og prangende i sine virkemidler, men jeg kan også godt anbefale den gamle. En ung Robert Redford er bestemt noget man bør se :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det var den nye jeg så! :D Jeg er også lidt ærgerlig over det, men måske havde jeg bare for høje forventninger.
   Det kan være at jeg skal overveje at se den gamle så - og evt. genlæse Gatsby en dag!

   Slet
 2. Sikke en skam, at du blev skuffet over The Great Gatsby. Sådan går det jo nogle gange med de meget omtalte klassikere.
  Jeg går næsten ud fra, at det er den nyeste filmatisering du har set, hvis du synes bogen foregår i et noget langsommere tema? Jeg havde kun set filmatiseringen fra 1974, dengang jeg læste The Great Gatsby første gang, og jeg synes det er en af de smukkeste filmatiseringer, jeg har set. Stemningen, der netop er lidt stillestående er bevaret på den smukkeste måde. Jeg synes virkelig, det er en fantastisk film (hvilket måske også har påvirket min dom af den nyeste filmatisering, som jeg var dybt skuffet over, og som jeg slet ikke følte havde forstået bogen).

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var den nye filmatisering ja - jeg må se den gamle på et tidspunkt! :)
   Jeg er også lidt skuffet over, at den ikke blæste mig mere omkuld, men som du også siger, sådan kan det gå.
   Ahh ja, den vej er det lidt spøjst - at vi har haft modsatte oplevelser af det!.

   Slet
 3. Jeg elsker elsker elsker den bog. Fitzgerald har et skønt forfatterskab og masser at byde på, så du må endelig ikke lade din skuffelse over Gatsby tage pusten fra dig.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg må bare kaste mig ud i et af hans andre værker - er der en bestemt, som du vil anbefale? :)

   Slet
 4. Så må jeg huske, at læse bogen før jeg ser filmen :-)

  SvarSlet
 5. Endnu et af de tilfælde hvor jeg synes, at bogen er fantastisk, og filmen er fantastisk - de er bare to fuldstændig separate ting, to forskellige historier. Og så vil jeg lige slå et slag for genlæsning - for min erfaring er, at Fitzgerald altid vinder ved nærmere bekendtskab :D

  SvarSlet
  Svar
  1. Det har jeg også hørt mange gange nu - så den må helt sikkert genlæses en dag! :D

   Slet