lørdag den 3. oktober 2015

Banned Books Week 2015


I denne uge er det international "Banned Books Week", som sætter fokus på bøger, der enten har været 'forbudte' eller ret udfordret fordi deres indhold evt. rummer tabuer, blasfemi, eller andre 'farlige og forbudte' ting, som der er folk, der ikke mener vi bør læse om.

Her er et lille udsnit af nogle af mine forbudte og udfordrede bøger.

"Fahrenheit 451" af Ray Bradbury
"The Great Gatsby" af F. Scott Fitzgerald
"Fordelene ved at være en bænkevarmer" af Stephen Chbosky
"Lolita" af Vladimir Nabokov
"Harry Potter"-serien af J. K. Rowling
"Det Gyldne Kompas"-serien af Philip Pullman
"Anne Franks Dagbog" af Anne Frank

Jeg synes at det er lidt tragi-komisk, at de bøger som man har gjort forbudte i mange lande, egentlig er bøger, som ofte virkelig sætter sit præg på en, og får en til at tænke over problemstillingerne i bogen. Jeg har læst de fleste af de nævnte bøger, bortset fra "Fordelene ved at være en bænkevarmer" og "Anne Franks Dagbog", men de andre har i hvert fald sat sig i mig på den ene eller den anden måde. Jeg synes det er vigtigt at læse den slags litteratur, især for at fejre vores frihed til at læse. Det burde være en frihed til at læse lige, hvad man har lyst til - og gerne overalt i hele verden. Læsning bør ikke være styret af andre end en selv.

Hvis du selv har nogle 'Banned or Challenged Books', så kan du dele dem med andre på de sociale medier med hashtaggene #Freedomtoread og #Bannedbooksweek - det er helt op til dig! Har du læst nogle 'forbudte' bøger, som du kan anbefale?

10 kommentarer:

 1. Du har ret, og hvor er det vigtigt at sætte fokus på friheden til at læse hvad man har lyst til - det burde vi nok alle sammen sætte mere pris på :) og kan du så komme i gang med 'Fordelene ved at være en bænkevarmer' - den er så god! :D

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er helt enig!
   Åhhh, jeg har også hørt fra mange, at jeg bør komme i gang med den snart! :O

   Slet
 2. Wow, har du endnu ikke læst Anne Franks Dagbog? O_o Jeg troede det var sådan en alle læste i forbindelse med en form for uddannelse. Jeg læste den både i 10. klasse og senere på HF. Ingen af gangene var jeg vildt imponeret må jeg indrømme, men alle jeg kender har læst den på gymnasiet/lign. om ikke andet. :P

  SvarSlet
  Svar
  1. Haha, jeg har ikke læst den på nogle af de skoler, som jeg har gået på - og det er endda 7 forskellige ;)

   Slet
 3. Jeg har aldrig forstået pointen i at forbyde en bog, jeg ved god hvorfor der er nogle mennesker vælger den vej.

  Jeg har læst en del af dem du har på billederne men det er faktisk efterfølgende at jeg har fundet ud af at de har været forbudt at læse i nogle lande.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er også ufatteligt nogle gange, hvilke bøger det er de forbyder. Jeg mener.. Helt ærligt!

   Det samme her - jeg blev ret overrasket over nogle af dem i hvert fald :)

   Slet
 4. Wauw, jeg vidste ikke at Chbosky havde været forbudt. Hvor og hvorfor? :) Og den er virkelig god - ud fra hvad du ellers læser tror jeg, at du vil mene det samme :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Noget omkring homoseksualitet, alkohol og stoffer. Jeg kan ikke lige huske hvor! :)

   Jeg må snart i gang med den så! :D

   Slet
 5. Åh, alle de gode bøger, der er blevet forbudt gennem tiden. Det er helt absurd.

  SvarSlet