tirsdag den 15. september 2015

"Monster" - Patrick Ness

Monster af Patrick Ness
Monster af Patrick Ness
Original titel: A Monster Calls - Forfatter: Patrick Ness - Forlag: Gyldendal - Sidetal: 222


"Monsteret kom lige efter midnat. Som de jo gør. Men Conor er ikke bange. Han har frygtet et helt andet slags uhyre. Uhyret fra det mareridt, han har haft næsten hver nat, siden hans mor blev syg. Mareridtet med mørket, vinden og skrigene. Men monsteret uden for vinduet er noget andet, noget vildt. Og det vil have det farligste af alt: Det vil have sandheden."

Denne bog var fænomenal. Og hjerteknusende, barsk, ærlig og så sand. Jeg havde SÅ høje forventninger til denne bog, og jeg havde længe udskudt at læse den - for hvad nu hvis den slet ikke var så fantastisk, som alle påstod? Men det var den. Det er en af de der bøger, der ender med at være i ens underbevidsthed meget længere end man nok selv er klar over, og jeg forstår virkelig godt, hvorfor bogen bliver omtalt som et 'mesterværk' for det er virkelig, hvad den er. Det er sådan én bog, hvor du er en slags person før du har læst den, og nærmest bliver en helt anden person bagefter.

Bogen er egentlig meget simpelt skrevet, og har mange vidunderlige illustrationer lavet af Jim Kay. De medgiver utroligt meget til stemningen, og jeg finder det yderst fascinerende at bogen prøver at skildre, at man ikke bare kan se verden - og mennesker for den sags skyld - i sort og hvid, men at alle illustrationerne i bogen netop er dette. Sorte og hvide. Der er så mange andre tankespil, der bliver sat i gang. Vi får blandt andet fortalt tre små 'historier', hvor man så selv må tænke sig til 'moralen', og om man kan sætte mennesker i 'god og ond'-kategorierne. Selvom man muligvis kan forudsige handlingens gang, mens man læser, så ødelægger det bestemt ikke noget for historien overhovedet.

"Historier er nogle vilde skabninger, fortsatte monsteret. Når man slipper dem løs, ved man aldrig, hvor meget ravage de vil lave." - citat side 61.

Jeg kan VARMT anbefale denne bog. Den kan være tårefremkaldende, og du ender muligvis med at sidde med en tom fornemmelse i kroppen, mens du føler dig hjerteknust og enormt eftertænksom bagefter. Eller måske lærer du bare noget nyt og får et andet perspektiv på dét at acceptere sorg. Det gjorde jeg i hvert fald. Det hele. Og av av av. Men det var bestemt hele smerten værd. Sandheden gør ondt, men den kan sætte dig fri, hvis du giver den lov.

17 kommentarer:

 1. Puha, det kunne være at jeg skulle se at få læst den, for nu har jeg læst to anmeldelser af den som var positive :) Jeg skal bare lige føle mig klar :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det tog også mig et par måneder at samle den op fra reolen.. Jeg tror også, at jeg mentalt lige skulle være klar. Men jeg er virkelig glad for at have læst den nu! Så du kan godt glæde dig <3

   Slet
 2. Så fin anmeldelse. Jeg er enig i rigtig mange af de ting du skriver om den. Den sætter mange tanker i gang, og jeg tror ikke der går længe, før jeg er nødt til at genlæse den :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak! :D
   Det gør den helt sikkert, og jeg føler næsten et sug i maven af at tænke på den. Åhha. Men ja! Helt sikkert en bog, der kan og skal genlæses!

   Slet
 3. Den har jeg også lige læst<3
  Man gav den 4 stjerner

  SvarSlet
  Svar
  1. Kommer der en anmeldelse på youtube så? :D <3

   Slet
  2. Den er så svær at anmelde)-:
   Men skal nok prøve

   Slet
 4. Enig. Handlingen overraskede mig ikke så meget, men den er så smukt skrevet, og illustrationerne passer perfekt til.


  Mvh.
  Den lille Bogblog

  SvarSlet
  Svar
  1. Den er virkelig smukt skrevet ja - og illustrationerne er on point!

   Slet
 5. Alle elsker bare den bog! Jeg skal så meget have læst den :D

  SvarSlet
 6. Den er bare så rørende den bog. Jeg kan stadig huske hvordan jeg havde det lige da jeg havde læst den.
  Jeg er meget spændt på at læse mere af Ness i fremtiden.

  SvarSlet
 7. Uhh den lyder bare så god, skal snart have anskaffet den og læst den :) selvom jeg er sikker på, at jeg kommer til at tudbrøle :P

  SvarSlet
  Svar
  1. Det kan varmt anbefales i hvert fald! Og sådan havde jeg det også.. Så jeg skulle lige være mentalt klar på det også ;)

   Slet
 8. Åh, den virker så rørende. Jeg må læse den. Snart..

  SvarSlet