onsdag den 9. september 2015

Litterære indrømmelser #5 - 'Læsehastighed'


Jeg elsker at læse, og det kommer vist ikke bag på ret mange. Men på trods af, at mine venner og familie synes jeg læser ret meget, så er jeg faktisk en utrolig langsom læser. I folkeskolen har jeg ellers altid været en af de hurtige, men det er vist bare en 'normal' læsehastighed, som jeg egentlig besidder. Hvis man ser på mange andre - blandt andet bogbloggere - så sluger de 7-12 bøger på en måned, hvilket jeg umuligt kan hamle op med. Jeg skal være glad, hvis jeg får læst 3+ bøger uden for studiet. Så selvom det virker til at jeg læser hurtigt og meget, så er det faktisk omvendt. Jeg læser langsomt, og når derfor ikke så meget.

Nu handler det jo heller ikke om at skulle læse hurtigst, men eftersom min bøger-jeg-vil-læse-stak vokser enormt, så kunne det være rart at kunne se en markant ændring i bogstakken, fremfor at jeg bare får læst et par bøger om måneden (hvis jeg er heldig). Jeg nyder selvfølgelig at læse, og jeg får også alle detaljer med fordi jeg ikke bare 'skynder' mig igennem bogen. Men der kunne virkelig også være fordele ved at kunne læse en anelse hurtigere.

Det gode ved at læse langsomt er, at man har bogen i længere tid og forskning har vist også fundet ud af, at man husker bedre ved at læse langsomt. Så det er ikke kun en dårlig ting. Jeg er til gengæld også forholdsvis dårlig til at prioritere læsetid frem for online-tid. Hvis jeg tog mig lidt mere sammen, så ville jeg nok finde mere tid til at læse, og på den måde få læst mere, selvom min læsehastighed er langsom. Jeg læser (cirka - tag det med et gran salt) 50-60 sider i timen, hvis bogen er på dansk og 25-40 sider i timen, hvis bogen er på engelsk. Det afhænger meget af bogen, dens skriftstørrelse, sprog og om handlingen flyder eller ej - så det er mest 'cirka'-tal.

Men jeg har efterhånden affundet mig med, at jeg er en langsom læser. Jeg ved, at der er nogle kurser man kan tage for at lære sig selv at læse hurtigere, men det har endnu ikke været en prioritering fra min side af. Måske gør jeg det en dag? Det kunne være rart at få sat hastigheden en smule op i hvert fald. Der er jo så mange bøger, som jeg gerne vil nå at læse...

24 kommentarer:

 1. Jeg er også en langsom læser, og læser og færre sider end dig på en time. Derfor kan jeg også synes read a thon er lidt stressende da jeg læser meget langsomt, jeg bruger dog en del tid på at læse, og derved når rimelig meget på en måned

  SvarSlet
  Svar
  1. Ahh ja okay. Godt at høre at jeg ikke er den eneste! :D

   Slet
 2. Er glad for at du tager emnet op! Jeg stresser nemlig nogle gange over at se folk, der nærmest tømmer deres bogreol hver måned. Det kan jeg slet ikke.
  Jeg ville også nogle gange ønske, at jeg kunne læse hurtigere. Det lyder som om, på sidetal pr. time i hvert fald, at jeg har nogenlunde samme læsehastighed som dig. I sommerferien kunne jeg godt nå op mod 12 bøger pr. måned, men der havde jeg jo også masser af tid til at læse. På en average måned når jeg måske også kun en enkelt bog om ugen, som ikke er til studiet (til gengæld føler jeg nogle gange, at jeg læser studiebøger døgnet rundt... så en del læsning når jeg alligevel :b )
  Det kunne være spændende engang at tage sådan et kursus i at sætte læsehastigheden op, for du har ret, der er SÅ mange bøger man gerne vil læse :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Haha så er vi to! Det er jo helt vildt og fascinerende dog! :D
   Ja præcis - i sommerferien har man jo masser af tid (medmindre man har planer selvfølgelig) - haha det kender jeg godt! ;)
   Det tænker jeg også.. og ikke fordi det er et krav at man læser hurtigt, men det kunne da spare lidt tid (TID TIL FLERE BØGER <3)

   Slet
 3. Det er sjovt, det har jeg aldrig set som et problem. Nærmere at jeg ikke har al den læsetid jeg kunne ønske mig, så det er forholdene udefra, at jeg har tænkt på.
  Før jeg genopdagede lydbogsmediet her i sommer blev det også kun til en 2-3 bøger om måneden, men nu kan jeg næsten "absorbere" dem ved lytning og sidste måned læste/lyttede jeg 12 bøger.
  Man siger så at man ikke husker dem så godt, når man lytter, men det har jeg indtil videre ikke noget problem med.

  Men skide da være med hvor mange man læser, bare man læser, og man hygger sig! :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er også begyndt at være mere med på lydbogs-bølgen, og det bliver bedre og bedre :D

   Det har du ret i! :)

   Slet
 4. Jeg er også en langsom læser og når på ingen måde ale de bøger jeg gerne ville. Men samtidig prioriterer jeg også mange andre ting udover at læse, hvorfor det selvfølgelig heller ikke bliver til så mange bøger om måneden som det kunne. Det irriterede mig i en periode, fordi der var så mange titler jeg gerne ville læse, men jeg har indset at det ikke nødvendigvis r en dårlig ting at være en langsom læser, som du også selv skriver :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det kan jeg sagtens følge dig i! Nogle gange er der også bare andre ting, som tager ens tid og opmærksomhed, og det skal man heller ikke kimse af! :)
   Det svinger også ret meget, om det går mig på eller ej.. d:

   Slet
 5. Så er vi to der læser langsomt(-;

  SvarSlet
  Svar
  1. Men så længe vi elsker bøger, så går det nok! :D

   Slet
 6. Jeg syntes også at mange andre læser meget mere hurtigt end jeg gør, men samtidig har jeg også affundet mig med at jeg læser i den hastighed jeg læser, og den er tilpasset med mit arbejde. Så jeg får læst det jeg gør, selvom jeg da altid gerne vil få læst meget mere. ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg tror også det er en god idé at affinde sig med det, men ja, som du siger, så vil man jo altid gerne få læst lidt mere ;D

   Slet
 7. Jeg også selv en langsom læser, og har altid været det, selvom jeg altid har gnavet mig igennem bøger.
  Ligesom dig kan jeg også være rigtig dårlig til at fjerne noget af min onlinetid, og bruge den som læsetid i stedet, og det kan simpelthen være så farligt, for pludselig har man opdaget en hel masse nye bøger man også gerne vil læse, og sådan får man sig en hel hylde med tbr bøger. :)
  Jeg er så glad for at du har taget emnet op. Jeg synes at du har nogle rigtig gode synspunkter. Tak for tanken. :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Haha præcis! Så har man pludselig en trilliard bøger, som man egentlig bare gerne vil læse NU! :D
   Mange tak, det er jeg glad for at du synes :)

   Slet
 8. Jeg læser ca. ligeså mange sider som dig i timen, selvom det kan være svært at vurdere efter sidernes layout og bogsstavestørelsen. Jeg har altid betragtet mig selv som en med normal læsehastighed. Tidligere har jeg dog alligevel ønsket at speede min læsehastighed op ved hjælp af forskellige teknikker. I dag ønsker jeg ikke længere at ændre noget, da jeg er bange for at noget at læseoplevelsen vil forsvinde. Jeg tror simpelhen også jeg har brug for den læsehastighed jeg "bruger" nu, for at bogen rigtig kan nå at sætte sig i mig. Hvis jeg ville, kunne jeg sikkert sætte hastigheden en smule op, så jeg kunne nå at læse lidt flere bøger ,men som Mortimer J. Adler siger det 'In the case of good books, the point is not to see how many of them you can get through, but rather how many can get through to you.'

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var dog et skønt citat! Jeg tror du har meget ret i det, du siger, og måske skal jeg bare acceptere at jeg læser den hastighed som jeg gør... :)

   Slet
 9. Det skal du da ikke tænke er et problem! Det må du altså ikke. Du nyder jo bøgerne, og du smager på sætningerne. Det er jo så sindssygt individuelt hvordan man læser, hvordan man tager ordene til sig, og hvordan man i det hele taget forholder sig til bogen. Jojo, der er jo noget med, at man godt kunne komme igennem flere bøger hvis man læste mere, men jeg synes virkelig ikke, at det må ske på bekostning af læseoplevelsen, og den tror jeg, hænger sammen med hvordan du også læser.
  Fint indlæg!

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak! Jeg ser det heller som sådan som et problem, men mere en frustration til tider, når jeg så gerne vil nå at læse så mange bøger indenfor kort tid :D

   Slet
 10. Jeg er også meget imponeret over de folk, der kan læse tolv bøger (og nogle gange flere!) på én måned. Det kan jeg slet ikke. Jeg er stolt, hvis jeg får læst fem! :P

  For nogle år siden generede det mig ret meget, at jeg ikke kunne læse hurtigere, men jeg har efterhånden lært, at jeg husker bøgerne bedst, når jeg læser dem i den hastighed, jeg er vant til. Nogle gange, hvis en bog ikke siger mig noget særligt, sætter jeg mit læsetempo op, men det betyder så også, at bogen hurtigt er glemt, når jeg er færdig med den.

  SvarSlet
  Svar
  1. Haha ja, det er ret imponerende at de kan! :D

   Ahh ja okay, sådan har jeg egentlig aldrig tænkt over det..

   Slet
 11. Jeg er selv en meget hurtig læser, man har store problemer med min koncentration. Det vil sige, at bogen virkelig skal fange mig, for at jeg kan sidde i mere end en halv time af gangen, uden at skulle have en halv times pause imellem. Og så er jeg netop begyndt på mit studie også, som kræver ekstremt meget læsning til modulerne, hvilket jo selvfølgelig er med til, at jeg ikke får læst så meget - specielt lige nu, hvor jeg skal vænne mig til det hele.

  Men som du selv skriver, så skal vi jo også lige huske på, at det ikke er antallet af bøger det kommer an på, men glæden ved det :-D

  /www.mitbogunivers.blogspot.com

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja præcis - så længe vi får læst og nyder det, så er det jo helt klart det vigtigste! :D

   Slet
 12. Jeg har kun lige opdaget dig på instagram og fundet frem til din blog i dag, men hold op, hvor en fin blog med mange gode indlæg!

  Jeg er så enig i det med læsehastighed. Jeg læser selv også rimelig langsomt og er relativt dårlig til at prioritere læsetid, så jeg når også kun op på en 2-3 bøger om måneden (alt efter hvad jeg læser selvfølgelig). Og som bogelsker finder man jo konstant nye skatte til sin samling, og to-be-read listen hober sig op.

  Tjek forresten også meget gerne min blog ud: words-and-music.blogspot.com.
  (Der har været lidt stille over sommeren derinde, men jeg vender snart stærkt tilbage!)

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak skal du have! Hvor er jeg glad for at du kigger forbi :D

   Det er jo det! Præcis sådan har jeg det også :)

   Det vil jeg gøre! <3

   Slet