mandag den 31. august 2015

"Jeg henter solen ned" - Jandy Nelson

Jeg henter solen ned af Jandy Nelson
Jeg henter solen ned af Jandy Nelson
Jeg henter solen ned af Jandy Nelson
Original titel: I'll Give You the Sun - Forfatter: Jandy Nelson - Forlag: Gyldendal - Sidetal: 460
Anmeldereksemplar fra Gyldendal.

"Jude og Noah er tvillinger, men gør alt for at undgå hinanden.Noah er indadvendt og passioneret omkring sin kunst. Han tegner og maler og forelsker sig i den karismatiske nabodreng. Jude er den udadvendte søster, som går med knaldrød læbestift og surfer med de cool fyre. For tre år siden var de uadskillelige, men nu taler de slet ikke sammen. Hvad er der sket? Alt er forandret: Jude går på den kunstskole, som Noah så brændende ønskede sig ind på, deres mor er død i en tragisk ulykke, og inden ulykken flyttede faren fra familien. Noah fortæller om årene op til bruddet, mens Jude fortæller om de senere år. Hver især kender de kun halvdelen af historien. Hvis de vil vide, hvad der egentlig skete i familien; hvis de skal have en chance for at komme videre, så er de nødt til at finde ind til hinanden igen og dele deres historier."

Jeg havde hørt rigtig mange rosende ord om denne bog, men havde på trods af det, ikke de store forventninger og vidste ikke så meget om handlingen. Det gjorde så også, at jeg blev blæst helt bagover. Hvad jeg havde tænkt, nok var endnu en god ungdomsbog, viste sig at være SÅ meget mere end det. Lige da jeg ikke troede, at man kunne nå endnu dybere ned i ungdomsbøger og filosofere endnu mere over livet, så læste jeg denne bog, som bare har sat gang i ALLE tankerne. Jeg har nærmest ingen ord til at retfærdiggøre dens helt fantastiske virkning på mig.

Jeg fandt starten af bogen en anelse underlig, men så snart man er kommet ind i skrivestilen, så er det en flydende palette af eventyr, drømme og livet selv. Noah og Jude er to gennemførte karakterer, som man både elsker og hader, da de som alle andre mennesker begår fejl i livet. Men de skildrer ikke lys og mørke, eller to modsætninger af hinanden for den sags skyld, de skildrer begge dele. Alle mennesker er lidt af begge dele, og det formår denne bog virkelig at pensle ud i et farverigt og til tider gråligt maleri.

"Jeg studerer ham ud under mit pandehår. Jeg ved fra mine portrætter, at man er nødt til at betragte et andet menneske i meget lang tid for at opdage, hvad det dækker over, for at se dets indre ansigt, og når man virkelig ser det og får det ned på papiret, så er det det, der får folk til at flippe ud over, hvor meget en tegning ligner dem." - citat side 115.

Jeg elskede, at man skiftevis hører fra Judes og Noahs synsvinkel med en anden aldersforskel. Det, krydret med de farverige og rammende beskrivelser, gjorde bogen til et sandt mesterværk i mine øjne. Jeg har lyst til at holde bogen tæt ind til mig, og aldrig give slip. Den rører på en helt masse og sætter simpelthen så mange tanker i gang - og jeg elsker virkelig, når bøger har den effekt. Så gør dig selv en tjeneste, og læs den. Læs den, læs den, læs den. Så skal jeg nok hente solen ned.

8 kommentarer:

 1. Jeg skal helt sikkert snart læse den! :D

  SvarSlet
  Svar
  1. JA! Do it! Jeg er spændt på, hvad du vil synes om den! :D

   Slet
 2. Uh, dejlig anmeldelse! Den skal da læses :D

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak! :D
   Den kan varmt anbefales i hvert fald! :)

   Slet
 3. Jeg blev virkelig rørt af din anmeldelse.
  Skal helt sikkert selv have læst den på et tidspunkt, og din anmeldelse gør bare, at jeg næsten ikke kan vente længere :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak! Det sætter jeg pris på <3
   Jeg glæder mig til at høre, hvad du synes om den! :)

   Slet
 4. Jette Ninette Olsen26. oktober 2015 kl. 15.25

  Jeg har selv lige læst den og den er fantastisk :) Så nu er jeg nødt til at købe den for det er en der skal læses igen og igen og igen...

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er helt enig! Den er SÅ god, og jeg glæder mig også allerede til, at jeg skal læse den igen!

   Slet