onsdag den 3. juni 2015

Workshop: Ungdomslitteratur og online læsefællesskaber


Mandag den 1. juni var jeg blevet inviteret til workshop hos Høst&Søn (Rosinante&co), hvor vi skulle snakke om ungdomslitteratur og online læsefællesskaber. Dette var især med fokus på hjemmesiden www.bog-vlog.dk, der fungerer som et læsefællesskab for bogelskende mennesker, der udtrykker dette igennem videoblogs. Derudover var der også fokus på siden Unge læser med Rosinante&co på Facebook. Så sammen med Simone tog jeg afsted mod København med forventninger og spænding i maven. Selvom der var en del bøvl med DSB, så nåede vi helskindet frem, blev taget godt imod og fik hilst på værterne og de andre deltagere.


Efter at have hilst på de andre deltagere, så fortalte Mathilde kort om dagens emne og formålet med workshoppen, hvorefter Nanna tog over og fortalte lidt om forlagets arbejde. Vi fik forklaret de forskellige forlag, som alle hører ind under huset Rosinante&co, hvilket indebærer Høst&Søn, Samleren, Cicero, Pretty Ink og Rosinante. Hun fortalte om processen ved at sende et manuskript ind, hvordan det bliver læst og bedømt, samt hvordan afslag eller godkendelser fungerer. Hun uddybede derefter samarbejdet mellem den bestemte redaktør og forfatteren, hvor der hele tiden fungerer en slags ping-pong for at nå frem til den bedste historie. Fokus er nemlig, at den gode historie kommer frem.


Derefter holdte Jasmin et oplæg om, hvordan det er at være Booktuber for hende (en person der laver videoer om bøger på youtube) og hvad dette har betydet for hende, samt de oplevelser hun har været en del af - blandet andet på grund af hendes kanal på den platform. Hun sætter også fokus på, at det er den gode historie, der skal være i fokus, og at det er skønt at dele sine læseoplevelser.

Efter at have spist nogle yderst lækre bagels, og snakket en del om bøger og booktubers, så blev det Mathildes tur til at holde et oplæg. Hun snakkede blandt andet om den litterære subkultur, herunder disse 'fandoms', der kan opstå ved at have læst og delt meninger om den samme bog. Derudover snakkede hun også om forlagets arbejde med henholdsvis bog-vlog, og Unge Læser, samt samarbejdet med læserne.


Efter Mathildes oplæg, så fik vi startet en konstruktiv diskussion omkring bøger, læsefællesskaber, hvordan man kan lave forbedringer af disse, hvilke platforme vi som læsere benytter os mest af, og hvad der er godt og skidt ved selvpromovering. Det var en meget interessant diskussion, især fordi det er forskelligt fra læser til læser, hvilke platforme man helst vil informeres på, og hvordan man selv vælger at dele sin egen læsning - dette kan være i form af en skriftlig blog, en videoblog, Instagram-profil eller bare ved brug af Goodreads.

Udover en lækker bogpakke på to bøger, som vi modtog da vi ankom, så blev vi også 'sluppet løs' i deres lille lager, hvor vi helt selv måtte vælge en bog, som vi ville have med hjem. Der var bøger fra alle forlagene hos Rosinante&co, og der var derfor en masse bøger at vælge i mellem. Lige fra deres klassikerserie, til erotik og romantik, historisk fiktion, og børnebøger samt eventyr. Der var endda bøger, som kun lige var kommet fra tryk, og som endnu ikke er udgivet! Der gik dog ikke længe før jeg havde besluttet mig, da jeg i noget tid har glædet mig til at læse én bestemt bog.

Vi fik taget et fællesbillede, hvor der dog mangler en deltager, som smuttede lidt før, men ellers er vi der alle sammen. Det var en rigtig hyggelig workshop, og jeg er så glad for, at jeg fik muligheden for at deltage, og være med til at snakke om noget af det, jeg holder allermest af - nemlig ungdomslitteratur og online læsefællesskaber.


Simone og jeg forlod derfor workshoppen med tanker omkring litteratur og forlagsverdenen, nye bekendtskaber, og en pose med bøger, hvilket jo er en fantastisk afslutning på en skøn dag. Udover billedet af Simone og jeg, så kan man se, hvilke bøger jeg var så heldig at få med hjem. "Vi var løgnere" af E. Lockhart og "Kære Dumme Døde Vik" af Caroline Ørsum var en del af den velkomstpakke vi fik, og "Søvn og Torne" af Neil Gaiman (og illustreret af Chris Riddell) var den bog, som jeg havde udvalgt i deres gemmer. Jeg siger mange tak til Høst&Søn for at jeg måtte være en del af denne begivenhedsrige dag.

10 kommentarer:

 1. Hvor fint, det lyder som et rigtig godt arrangement. Og som en god måde at tilbringe sin dag med fælles bogelskere.

  SvarSlet
 2. Det er så dejligt et sted at være. Jeg savner det sådan.

  SvarSlet
 3. Det lyder som om, at det har været en virkelig fed aften! Jeg er ret så misundelig, hvis du overhovedet skulle være i tvivl :P Det lyder også som om, at det var smadder spændende! :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Haha du må tage med en anden gang! Det var virkelig interessant og lærerigt! :D

   Slet
 4. Tak for nogle super hyggelige timer <3

  SvarSlet
 5. Åh, jeg elsker når bloggerfolk kan samles om sådan noget positivt noget, og forene deres passion og interesse uanset alder, bopæl, bloggerstørrelse etc. :) Det lyder som et rigtigt fint arrangement. :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Helt sikkert! Det er virkelig skønt, når sådan noget finder sted :D
   Det var rigtig interessant og hyggeligt :)

   Slet