tirsdag den 30. juni 2015

"Mit hjerte og andre sorte huller" - Jasmine Warga

Mit hjerte og andre sorte huller af Jasmine Warga
Mit hjerte og andre sorte huller af Jasmine Warga
Original titel: My Heart and Other Black Holes - Forfatter: Jasmine Warga - Forlag: Nyt Nordisk Forlag - Sidetal: 277
Anmeldereksemplar fra Nyt Nordisk Forlag.

"16-årige Aysel tænker meget på at dø. Hendes far har begået en frygtelig forbrydelse, hele byen taler om. Folk hvisker om hende bag hendes ryg, og hun føler sig ikke godt tilpas i sin mors nye familie. Det er derfor, Aysel har planer om at tage sit eget liv, og der er kun ét problem – hun ved ikke, om hun har modet til at gennemføre det alene. I et forum på nettet, hvor man kan finde en selvmordsmakker, møder hun Roman, en teenagedreng, der også er meget langt nede – og hun og Roman beslutter at tage herfra sammen. Roman har allerede sat datoen. Der er kun 24 dage til."

De fleste har nok bemærket, at jeg er ret glad for historier, som berører mørkere emner. Denne bog var ingen undtagelse, og selvom jeg ikke blev blæst helt bagover, så nød jeg at læse den. Det var sådan en bog, som jeg havde svært ved at lægge fra mig fordi jeg simpelthen var så nysgerrig for at finde ud af, hvad der ville ske senere hen i bogen. Jeg kunne inderligt fornemme Aysels depression, og hvorfor hun ikke er så vanvittigt glad for sin tilværelse. I starten irriterede hun mig lidt, men det blev bedre i løbet af historien.

Så det var altså Roman, som blev den karakter jeg bedst kunne lide. Han udstråler en masse, og kan sagtens lade som om på overfladen, selvom han går rundt med andre tanker indeni. En formidabel skuespiller for verden, som mange netop bliver, når de har en depression. Men i modsætning til Aysel, hvor det er ret åbenlyst at hun er trist, så kan han nærmest slå det fra eller til - på overfladen i hvert fald. Jeg havde nogle ubesvarede spørgsmål til sidst i bogen, hvilket jeg synes var ærgerligt - men så må jeg jo selv tænke videre.

""Hvad laver du?" spurgte han. "Skiller det ad, så jeg kan lære at reparere det." Han lagde hånden på min skulder - jeg kan huske hans hænder, store med lange, kraftige fingre, sådan nogle hænder, der får en til at føle sig både bange og tryg på én gang - og sagde: "Zellie, ved du hvad, der er nok ting i verden, som er gået i stykker. Du skal ikke gå rundt og ødelægge ting for sjovs skyld." - citat side 19.

Jeg kunne sagtens sætte mig ind i det mørke, som både Aysel og Roman føler, og det fik tristheden frem i hele min krop - men på den 'gode' måde, hvis man kan sige det sådan. Det er det, jeg elsker ved de her bøger, at de kan fortælle folk i verden, at de ikke er alene. Nogle har følt sådan, nogle føler sådan og nogle kommer måske til at føle sådan. Det, at kunne genkende en tristhed i andre - omend fiktive personer. Selvom der er mange ungdomsbøger, der berører emner som depression og selvmord, så synes jeg, at denne bog alligevel skiller sig ud, og formår at gøre historien til sin egen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar