søndag den 24. maj 2015

"Jammers Minde" - Leonora Christina

Jammers Minde af Leonora Christina
Jammers Minde af Leonora Christina
Jammers Minde af Leonora Christina
Original titel: Jammers Minde - Forfatter: Leonora Christina - Forlag: Gyldendal - Sidetal: 329

"Jammers Minde er et af dansk histories mest interessante dokumenter. Det er ikke bare en selvbiografisk skildring af en bemærkelsesværdig hård kvindeskæbne og er nærgående indblik i 1600-tallets tænkemåde og levevis, men også noget af den fornemste prosa, vi har fra baroktiden og et til alle tider enestående dokument om et menneskes evne til at overleve under ekstreme forhold."

Jeg var meget spændt på at læse denne bog, da jeg ikke er særlig bekendt med meget af Danmarks historie. Selvom man har sine tvivl om, hvorvidt det meste er sandt eller falsk, så er det stadig en beretning om en kvinde, der har været indespærret i over 21 år, som faktisk ikke blev behandlet alt for fantastisk. Det var interessant og lærerigt at læse om Leonora Christina, men det var nu heller ikke fordi der skete det helt vilde. Hun er trods alt fængslet.

Leonora Christina var en meget kristen kvinde, og det kan mærkes i hendes beretning, samt hendes digte, sange osv. Hun virker til at være glad for at lære fra sig, og det er indenfor lidt af hvert - hun lærer blandt andet en af sine kammerpiger at læse, også selvom denne er oppe i alderen. Hun husker også at sende besked til hendes familie, om hvordan hun har det, også selvom det ikke altid er lige nemt at få 'smuglet' brevene ud af tårnet.

"Frøken Augusta sagde: "Fy! Hvor er det et hæsligt rum. Her kunne jeg ikke leve én dag. Det undrer mig, at I har kunnet holde det ud så længe!" Jeg svarede: "Værelset er nu således, som det behager Gud og Hans Majestæt, og så længe Gud vil, kan jeg holde det ud!"" - citat side 200.

Jeg er glad for at have læst denne bog, og jeg er blevet en smule klogere på vores historie - i grove træk. Hvis man interesserer sig for den slags, eller bare er nysgerrig omkring Leonora Christina, så er bogen helt klart anbefalelsesværdig, også selvom der ikke sker så meget handlingsmæssigt.

4 kommentarer:

 1. Jeg synes, at den var virkelig interessant læsning, og jeg var lettere "starstruck",da jeg så det originale manuskript for et par år siden :D

  SvarSlet
  Svar
  1. Helt bestemt! Jeg kan slet ikke forestille mig, at det faktisk er sket i lille Danmark! :D
   Haha, det forstår jeg sørme godt!

   Slet
 2. Åh, jeg vil så gerne læse den! Hun er altså en interessant lady, hende Leonora Christina.

  SvarSlet