tirsdag den 19. maj 2015

Forfatterinterview: Jennifer Niven

Som stjerner på himlen af Jennifer Niven
Som stjerner på himlen af Jennifer Niven

Jeg har været så heldig at få lov til at interviewe Jennifer Niven i forbindelse med, at jeg har læst og anmeldt hendes bog. Hvis man ønsker yderligere information, så henvises der til hendes hjemmeside, som kan findes her.

Interviewet foregik på engelsk, og jeg har derefter selv oversat det til dansk.

Jennifer Niven blev født I North Carolina, men voksede op I Indiana. Hun bor lige nu i Los Angelses. Hun er forfatter som sin fuldtidsbeskæftigelse, og så er hun også Editior-in-Chief på Germ Magazine (www.germmagazine.com). Hun har skrevet bogen ”All the Bright Places”, som er blevet oversat til dansk, og udgivet hos Alvilda med titlen ”Som Stjerner På Himlen”.

Hvornår besluttede du dig for at skrive bøger?
- Jeg har skrevet siden jeg var en lille pige, men jeg begyndte at skrive professionelt i 1998. Min første bog ”The Ice Master” blev udgivet i 2000, og jeg er ikke stoppet med at skrive siden.

Vil du fortælle om en af dine yndlingsbøger og hvad det er ved den, der gør at den fortjener den titel?
- En af mine yndlingsbøger er ”Den Lille Prins” fordi det er en smuk og stærk historie, som er skrevet meget simpelt. Det er en lille bog, som fortæller en meget stor historie.

”Som Stjerner På Himlen” indeholder temaer som psykiske sygdomme og selvmord – hvad fik dig til at skrive en ungdomsbog om det?
- Jeg skrev ”Som Stjerner På Himlen” fordi jeg engang kendte og elskede en dreng som Finch. Jeg så på meget tæt hold de ekstreme humørsvingninger han oplevede, den vågne og den sovende tilstand samt hans kamp om at være til i denne verden. Og så mistede jeg ham, og det ændrede mit liv. Men jeg var ikke sikker på at nogen ville forstå mig, hvis jeg talte om det, så jeg skrev om det i stedet, og vidste at der var andre som ham, som havde brug for at vide at det bliver bedre, hjælpen er derude, skoletiden varer ikke for evigt, og livet er langt, oplevelsesrigt og fyldt med glæde.

Bogen er skrevet meget realistisk og i efterordet siger du, at du har oplevet nogle af disse ting i virkeligheden. Vil du fortælle lidt mere om det?
- Ligesom Violet, så har jeg oplevet meget tab i mit liv, og jeg har også elsket en dreng, der var som Finch. Jeg kommer fra en nonfiktion baggrund som forfatter – mine første to bøger var nonfiktion – så jeg elsker at researche. Da jeg var ved at skrive ”Som Stjerner På Himlen”, så læste jeg interviews, essays og memoirs af mennesker med psykiske sygdomme fordi det var vigtigt for mig, at alt i min bog blev læst autentisk. Men det mest værdifulde materiale kom fra at kende og elske den dreng, som jeg nævnte fra min egen erfaring med tab. Disse førstehåndsindtryk, mere end noget andet, hjalp til at gøre skrivningen realistisk.

Der mange interessante karakterer i bogen, hvilken en er din favorit og hvorfor?
- Jeg elsker Finch allermest af dem alle. Jeg har aldrig skrevet en karakter som Finch før, og det at komme ind i hans hoved og hjerte var fantastisk og fascinerende.

Har du læst nogle ungdomsbøger, der er blevet udgivet fornyligt? Hvis ja, hvilken forfatter beundrer du – eller tænker har gjort et godt stykke arbejde? (Du kan nævne flere, hvis du vil)
- Der er SÅ mange! Jeg elsker David Arnolds skønne ”Mosquitoland”, Nick Lakes ”There Will Be Lies”, og Nicola Yoons “Everything, Everything”, som udkommer til september. Jeg elsker også David Levithans ”Hold Me Closer: The Tiny Cooper Story”. Den er sød, gribende og den får mig til at grine højlydt.

Jeg kan godt lide at din bog håndterer emner, som er tabuer i vores daglige liv, og jeg undrer mig over om det var en ligeså følelsesladet rutsjetur for dig at skrive den, som det var for os at læse den?
- Det var det i hvert fald. Jeg græd meget under skrivningen, men jeg grinte også en del. Skrivningen af bogen var en følelsesladet rejse for mig. Først fordi jeg ikke var sikker på om jeg kunne få mig selv igennem det, men jeg kom ud og følte mig stærkere og så taknemmelig for at jeg gjorde det.

Har du planer om at skrive flere ungdomsbøger eller er du i gang med at skrive noget andet?
- Jeg vil helt sikkert skrive mange flere ungdomsbøger! Min næste bog kommer til at handle om en dreng, som ikke kan genkende ansigter og en meget synlig pige, som føler sig usynlig. Det er omkring at se og at blive set, og hvad der får os til at elske nogen.

Som stjerner på himlen af Jennifer Niven

12 kommentarer:

 1. Hvor er det virkelig et fint interview. Jeg nød meget at læse det :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak! Jeg er virkelig også glad for det! :)

   Slet
 2. Årh et fint interview! Jeg er en lille smule misundelig på dig! Hun virker som en helt fantastisk dame.

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak! Ja, hun virker virkelig til at være skøn! :D

   Slet
 3. Åh, chills! Det er altså virkelig rart, at komme ind bag forfattere på denne måde.
  Skønt indlæg og interview! <3

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg fik også tårer i øjnene, da jeg læste det første gang. All the feels!
   Mange tak! <3

   Slet
 4. Rigtig fint interview og godt 'skaffet hjem' ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak! Jeg blev også helt forundret, da hun havde svaret mig! ;)

   Slet
 5. Åh, nogle gode og interessante spørgsmål! Jeg har ikke læst Som stjerner på himlen (men jeg vil så gerne) og jeg glæder mig allerede til hendes næste bog. Den lyder awesome.

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak! Du må bare i gang snart altså! ;)

   Slet
 6. Hvor sejt Rikke! Hvor længe var Jennifer om at svare på din mail? Overvejer nemlig at skrive til hende :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tror det tog lidt over en måneds-tid, men det var også midt i hendes tour-periode, hvor hun lavede noget hele tiden! :)

   Slet