mandag den 13. april 2015

"Hende du forlod" - Jojo Moyes

Hende du forlod af Jojo Moyes
Hende du forlod af Jojo Moyes
Hende du forlod af Jojo Moyes
Original titel: The Girl You Left Behind - Forfatter: Jojo Moyes - Forlag: Circero - Sidetal: 448

Anmeldereksemplar fra Rosinante&co.

"Frankrig 1916. Kunstmaleren Édouard Lefèvre har forladt sin kone Sophie for at kæmpe ved fronten. Hjemme i St Péronne kæmper Sophie for at drive hotellet Le Coq Rouge sammen med sin søster trods fødevaremangel og den trykkede stemning, der hersker i den lille tyskbesatte by. Da den tyske kommandant i byen kaster sin kærlighed på et portræt, Édouard har malet af Sophie, øjner hun en mulighed for en genforening med Édouard - vel at mærke hvis hun er villig til at sætte sit liv, sin familie og sit gode navn og rygte på spil.Næsten hundrede år senere hænger Sophies portræt hjemme hos Liv Halston. Billedet har Liv fået af sin afdøde mand, David, og det minder Liv om deres kærlighed og den korte tid, de fik sammen. Men hvad Liv ikke ved, er, at hun ikke er den eneste, billedet betyder noget for."

Jeg var så spændt på at lære Sophie og Liv endnu bedre at kende, efter at have læst Honeymoon i Paris, og jeg blev bestemt ikke skuffet! Jojo Moyes formår simpelthen at lave de mest fantastiske karakterer, og jeg kom helt under huden på dem begge. Både Sophie som prøver at overleve i en besat by, og gøre det bedste for sin familie og sine medmennesker, men også Liv, som også prøver at overleve på sin egen måde, i det umiddelbare formålsløse liv, som hun er låst fast i.

Jeg havde stadig en forventning om, at dette ville være en storslået kærlighedshistorie, men det er slet ikke det, der er baggrunden for værket. Der er så meget mere i historien end bare kærlighed. Det hele handler i bund og grund om overlevelse, og måske generelt bare dét at leve. Bogen har et strejf af det fortidige og noget lidt nutidigt, og når disse to ting møder hinanden, så bliver det viklet sammen på en betagende måde, så man som læser bliver så ivrig efter at få svar på alle sine spørgsmål.

"Først da jeg kom hjem, stak jeg hånden i lommen. Jeg fandt et stykke papir, han må have stukket derned, mens han holdt om mig: en lille karikaturtegning af os to sammen, ham som en kæmpebjørn i uniform, smilende og med armen om mig, lille og smal om livet og med håret samlet sirligt i nakken. Nedenunder havde han skrevet med sin snørklede skråskrift: 'Jeg kendte ikke lykken, før jeg mødte dig.'" - citat side 311.

Der var en overgang, hvor jeg var nervøs for om jeg ville få svar på alle mine spørgsmål, men Jojo Moyes formår at afklare det hele. Det er en vidunderlig og rørende historie, og det gjorde den lidt speciel med alt det historiske og kunstneriske deri. Jeg er især vild med måden hun får flettet de to forskellige historier om Sophie og Liv sammen, selvom man i starten ikke kan forstå, hvordan de kan have noget med hinanden at gøre. Det var en virkelig skøn historie, og den kan varmt anbefales.

2 kommentarer:

 1. Åh, jeg har overvejet SÅ meget at læse den bog, og med de gode ting du skriver, så skal jeg helt sikkert have fingrene i den!
  - julieguldbrandt.bloggersdelight.dk

  SvarSlet
  Svar
  1. Den kan virkelig anbefales i hvert fald! Jeg håber du får den læst, og synes om den! :D

   Slet