torsdag den 12. marts 2015

"Tidsfangen" - Gry Pil Lund Ranfelt

Tidsfangen af Gry Pil Lund Ranfelt
Tidsfangen af Gry Pil Lund Ranfelt
Original titel: Tidsfangen - Forfatter: Gry Pil Lund Ranfelt - Forlag: Egolibris - Sidetal: 415
Anmeldereksemplar fra forfatteren.

"Louises far dør, da hun er elleve, og selv kommer hun aldrig ind på den designskole, som har været hendes livsdrøm, så længe hun kan huske. Men da Louise er toogtyve, oplever hun, at verden fortsætter uden hende, og med ét står hun tilbage i sin elleveårige krop. Hun føler, at hun har fået chancen for at gøre det hele rigtigt; for at redde sin far og realisere sine ambitioner. Men hvad, hvis det sker igen? Og igen? Og igen? I "Tidsfangen" møder vi første gang Louise i hendes femte loop; femte gang, hun gennemlever sit eget liv fra elleveårsalderen til sit toogtyvende år. Fanget i tiden leder hun efter en vej ud, og hun er efterhånden villig til at gøre hvad som helst. Gennem sin jagt på en mening med tilværelse i endeløs gentagelse, møder Louise blandt andre hotelreceptionisten Raj, stofmisbrugeren Maria - og forretningsmanden Todd, der også selv viser sig at være tidsfange. Louises ord og handlinger er ikke altid lige hensynsfulde, og de har ikke kun indflydelse på hendes omgivelser; det påvirker også Louise selv, når hendes medmennesker handler ud fra hendes trin og fejltrin. Og med Todd er der ingen mulighed for at starte forfra."

Denne bog er ikke som noget jeg før har læst - på den gode måde. Den indeholder historier om tidsloops og tidsfanger, og det var enormt interessant og spændende, at læse mere om en idé, som man ikke har set før - og jeg kunne bestemt ikke forudsige handlingen. Jeg synes det er fedt, at der er spring fra de forskellige loops, så vi ser hovedpersonen Louise i flere tidspunkter og situationer i sit liv.

Bogen er utrolig virkelighedsnær og tager fat i mange ungdomsdilemmaer, som identitet, misbrug og en slags næstekærlighed. Karaktererne har hver især fine dybder, det var dog ikke alle karakterer, som jeg var lige begejstret for, og en af hovedpersonerne - som jeg tror man skulle kunne lide - var jeg desværre ikke fan af, som ødelagde den sidste halvdel af bogen en smule for mig. Men udover det, så er historien virkelig fangende og nyskabende.

"Det var allerede mørkt udenfor, da de kørte. Louise sad på bagsædet og kiggede på den forbigående trafik. Hun elskede motorvejen, hvor alle var på vej i samme retning. Det var som om, de havde samme mål, så ingen behøvede støde ind i hinanden eller konkurrere." - citat side 228.

Bogen kan anbefales, hvis man er til spændingsromaner og synes at idéen om folk, der er fanget i tidsloop vækker ens interesse. Hverdagslivet blandet sammen med en 'evig' umiddelbar gentagelse, hvor man dog kan ændre i det hele, er et koncept, som virkelig sætter tankerne i gang. Behandler vi vores medmennesker ordentligt, og lever vi egentlig lige præcis det liv, som vi ønsker at leve? For det burde vi.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar