lørdag den 21. marts 2015

"Som stjerner på himlen" - Jennifer Niven

Som stjerner på himlen af Jennifer Niven
Som stjerner på himlen af Jennifer Niven
Som stjerner på himlen af Jennifer Niven
 Original titel: All the Bright Places - Forfatter: Jennifer Niven - Forlag: Alvilda - Sidetal: 400
Anmeldereksemplar fra Alvilda.

"Historien om en pige, der lærer at leve, af en dreng, der ønsker at dø. Finch er fascineret af døden. Men han leder også efter ting, der er værd at holde sig i live for. Violet lever i fremtiden. Hun tæller dagene, til hun er færdig med skolen, så hun kan undslippe den lille barndomsby og sorgen efter sin søsters død. Violet og Finch mødes tilfældigt i toppen af skolens klokketårn – med udsigt til seks etagers frit fald. Og da de begge er kommet helskindet ned, er det svært at sige, hvem der egentlig har reddet hvem. Det umage par begiver sig af sted på et rodet road trip. De lader vejene diktere deres oplevelser og opsøger: det storslåede, det ligegyldige, det smukke, det overraskende. Snart føler Finch sig kun som sig selv, når han er tæt på Violet – modig, morsom, udadvendt. Ikke den freak, han ellers er kendt som. Og sammen med Finch holder Violet langsomt op med at tælle dagene – og begynder i stedet at leve dem. Men i takt med at Violets verdens vokser, bliver Finchs mindre og mindre."

Jeg havde ret høje forventninger til denne bog, hvilket gjorde, at jeg i den første halvdel synes at bogen var lidt stille og rolig - god, men ikke noget særligt. Det ændrede sig dog drastisk efterhånden som bogens handling udviklede sig, og jeg endte med at sidde tilbage med alle følelserne udenpå tøjet. Det er en skøn fortælling, der omfatter en masse mørke og dystre emner, blandt andet psykiske sygdomme og tanker omkring selvmord. Men jeg synes Jennifer Niven formår at skrive om de her ting, uden at gøre hele bogen super deprimerende. Der er lyspunkter, smil og glade dage også, og det nød jeg virkelig - ellers havde den nok trukket mig med ned i mørket.

Finch var helt klart min yndlingsperson i bogen, og jeg var virkelig fascineret af ham, og hans tankegang. Jeg har måske en svaghed for de der dystre fyre, der stinker langt væk af problemer, men Finch er virkelig skøn. Derimod havde jeg det lidt svært ved Violet i starten, men hun udviklede sig som karakter, og jeg endte faktisk med næsten at holde ligeså meget af hende, som jeg holdte af Finch.

"Jeg var faktisk syg, men jeg fejlede ikke noget så nemt forklarligt som influenza. Jeg har erfaret, at folk viser meget mere medfølelse, hvis de kan se, at man lider, og som millioner af gange før ville jeg ønske, det var mæslinger eller kopper eller noget andet, der var til at forstå. Det ville både gøre tingene lettere for mig og for dem." - citat side 24.

Jeg elsker virkelig, at der er så mange ungdomsbøger, der griber fat i dagligdagens tabuer. Der er forfattere, der skriver de mest herlige historier omkring disse. Vi bliver nødt til at oplyse hinanden - især unge mennesker imellem - at der findes andre, som kan sætte sig ind i vores situationer. Uanset om det er psykiske sygdomme, et knust hjerte eller et tabt venskab. Du er aldrig alene, og det er fantastisk, når bøger kan hjælpe til at huske én på det.

4 kommentarer:

 1. Super fin anmeldelse, med god slutpointe, om en rigtig fin bog også. Er selv snart færdig med at læse den, og det er en bog der holder en ved siderne vil jeg sige.

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak! Jeg er fuldstændig enig, den er så skøn.

   Slet
 2. Selvom du har været lidt gladere for bogen (og Finch) end jeg var, så er din slutpointe super vigtig at huske, uanset hvilken ungdomsbog og forfatter vi snakker om. <3 Jeg tror måske at den slags bøger kan være sværere at få til at ramme bredt, end en alm. "underholdningsbog", men det er så vigtigt at vi husker den slags fortællinger der kan støtte, opmuntre, minde om og belære uden at blive kedelige og deprimerede. :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er helt enig!
   Der kan nemt komme rigtig mange forskellige holdninger om, hvorvidt bogen er god eller ej, men selve temaet er så vigtigt, og det skal hun virkelig have ros for at gribe fat i (og klare det så godt, ifølge min mening). :D

   Slet