onsdag den 25. marts 2015

Forfatterinterview: Gry Pil Lund Ranfelt

Tidsfangen af Gry Pil Lund Ranfelt
Tidsfangen af Gry Pil Lund Ranfelt

Jeg har været så heldig at få lov til at interviewe Gry Pil Lund Ranfelt i forbindelse med, at jeg lige har læst og anmeldt hendes bog. Hvis man ønsker yderligere information, så henvises der til hendes blog, som kan findes her.

Gry Pil Lund Ranfelt er en dansk forfatter, som er født i 1994 i Århus og efterfølgende er opvokset der. Hun bor lige nu lidt udenfor byen med sin far og mor på en juletræsplantage, men har netop søgt et kollegieværelse. Hun studerer til kemi-ingeniør på Århus Ingeniørhøjskole. Hun har skrevet bogen "Tidsfangen", som er udgivet hos EgoLibris.

Hvad var det der gjorde at du besluttede dig for at blive forfatter?
- Jeg har altid villet være forfatter. Indtil for nylig var det ikke rigtig en beslutning, men jeg fik en mindre krise i slutningen af 9, start 1.g, og så igen i slut 2.g og gennem 3.g hvor jeg ikke var sikker på, at jeg, om man må være så fræk, kunne tillade mig at ”spilde mit liv” på noget, der ikke rigtig hjalp nogen. Hvad med at blive læge eller forsker? I slutningen af 3.g gik det dog op for mig, at historier virkelig hjælper folk, og da det er det, jeg elsker højst, valgte jeg at bruge mit sabbatår på at skrive. Og sådan gik det til at jeg brugte mindst 8 timer om dagen på at plotte, skrive, læse og tage til skrivekurser, imens mine venner arbejdede og lavede hvad folk ellers bruger sabbatåret på.

Vil du fortælle om en af dine yndlingsbøger og hvad det er ved den, der gør at den fortjener den titel?
- Dengang jeg var måske 10-11 år, og min seksualitet ligesom begyndte at rumstere, hjembragte min mor tre bøger i en serie ved navn Steppernes Datter af Anne Lilmoes. Serien handler om Yaxhiri, der leder efter det sted, hun stammer fra. Jeg har læst mange fantastiske bøger, engelske og danske, men jeg tror denne bog påvirkede mig mest af alle. De fire første bøger ligger mig særligt nær, da de netop handlede om mange af de ting, jeg selv var ved at gennemgå. (Ikke at jeg deltog i haremmer eller fik børn men nærmere at de seksuelt betonede tematikker var min ungdomshjerne ret nære.) Særligt nr. 4 (dyrets mærke på din skulder) slog mig til jords med sine tragedier. De senere bøger handler om Yaxhiri som ældre kvinde og var sværere for mig at forstå, men jeg fandt dem stadig fascinerende, spændende og lærerige. Og det var fantastisk endelig at få lov at følge en elsket heltinde helt til døden, hvilket jeg eksempelvis ville ønske var blevet gjort med Tamora Pierces Alanna. Jeg regner med at genlæse serien snart, for jeg er overbevist om, at der er elementer, jeg nu vil sætte mere pris på, særligt i de to sidste bøger, hvor Yaxhiri er ’gammel’.

’Tidsfangen’ indeholder Louises liv i forskellige tidsloops. Hvordan fik du inspirationen til at skrive om dette?
- Jeg er lidt af et melodramatisk brokkehoved nogle gange. For mig er tid enormt vigtigt og nogle gange kan jeg gå og blive helt bitter over al den tid, der blev spildt i folkeskolen. Jeg har en eller anden forestilling om, at jeg kunne have gjort det meget bedre. Så en dag, jeg cyklede til skole, tænkte jeg: hvordan ville det egentlig være, hvis jeg gentog det hele igen? Derfra var der ikke langt til den noget mere dystre tanke: hvordan ville jeg over længere tid håndtere det? Kombineret med en anden ide, jeg havde lagt i skuffen, blev Louises historie til. Louise var et forsøg på at skabe en karakter, som jeg ikke normalt skriver. Jeg ville ind i hovedet på en anderledes person, og jeg synes, det lykkedes.

Er bogen baseret på ren fantasi eller er nogle af personerne eller evt. situationerne taget fra det virkelige liv?
- Det er fantasi. Louises design-drømme er løst baseret på min søsters design-drømme og Louises og Letts forhold er en udgave af mine værste mareridt om, hvad der ville ske, hvis min storebror og jeg fik en eller anden konflikt. Marias lidt lumske situation har også inspiration i virkeligheden, men igen meget løst.

Der er en masse spændende karakterer i bogen, men hvem er din yndlingskarakter og hvorfor?
- Jeg tror Lett er min yndlingskarakter, personlighedsmæssigt. Der er mange elementer, jeg elsker i historien, særligt pangdangen mellem Todd og Louise, men Lett kom let til mig (lol) og jeg kunne godt lide hans forsøg på at forstå, hvad der foregår med Louise. Han er nok en af de mest sympatiske personer. Men jeg kunne virkelig godt lide at skrive Louise. Hun fascinerede mig og det var spændende at se, hvad hun fandt på.

På hvilken tid af døgnet skriver du bedst – om dagen eller om natten?
- Jeg skriver first thing in the morning. Får helst lige klaret en 500 ord (ca. en side) før morgenmaden. Hvis hele dagen er afsat til skrivning deler jeg dagen op ved frokost, hvor jeg går eller løber en tur og spiser. På en dedikeret skrivedag er jeg typisk færdig med dagens skriveri ved fire-tiden, hvor jeg går over til at træne eller læse. På sjældne, regnbuebeskinnede dage, hvor enhjørninger titter frem, kan det være jeg får slæbt mig over for at se en ven eller veninde.

Har du planer om at skrive en efterfølger til ’Tidsfangen’ eller er du i gang med andre projekter?
- Tidsfangen står alene. Der er helt sikkert masser af veje, man kunne tage videre i historien. Der er en del løse ender. Men det er ikke nødvendigt og det er lang tid siden jeg første gang skrev historien. Jeg føler mig ikke bundet til den mere og ja, jeg er i gang med andre projekter. Ét projekt er en kortroman og det andet er en større fantasy trilogi, så der er lidt af hvert.

Tidsfangen af Gry Pil Lund Ranfelt

4 kommentarer:

 1. Sikke et fint interview! Jeg må hellere sætte bogen på min læseliste:)

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak! Den kan i hvert fald anbefales! :D

   Slet
 2. Hvis jeg kunne skrive bare 5 ord før morgenmaden ville jeg være lykkelig. Haha. Jeg fungerer slet ikke før jeg har drukket min kakao, jeg skal lige have et mindre kick for at komme i omdrejninger. :P

  SvarSlet
  Svar
  1. Hahaha jeg fungerer godt nok heller ikke om morgenen, men ville da også ønske at jeg kunne gøre noget konstruktivt! :D

   Slet