mandag den 9. februar 2015

Tankemylder #1 - Andre folks anmeldelser


Vi læser bøger, men bedømmer bøgerne forskelligt. Baseret på hvem vi er, hvordan vores syn på livet er, og hvilke holdninger vi har til forskellige ting, sætter vi os ned med en bog i hånden, og håber på at blive underholdt, få ny viden eller bare slå tiden ihjel. Det magiske ved bøger er nemlig, at de kan læses til forskellige formål og med forskellige 'briller' på. Man kan læse udelukkende for, at ville nyde historien, men man kan derudover også læse med henblik på, at analysere bogen ned til mindste detalje. Hvorfor er gardinerne blå, og hvad betyder dette?

Jeg har længe gået og tænkt over, hvor forskellig vores opfattelse og bedømmelser af bøger er. Når jeg inderligt har elsket en bog, så bliver jeg selvfølgelig lidt 'skuffet', hvis andre ikke har nydt den ligeså meget - eller ikke kan se det samme potentiale i bogen som mig. Derudover kan jeg blive helt lykkelig, når folk så faktisk har nydt bogen ligeså meget, selvom de måske har bidt mærke i nogle andre ting, end jeg selv ville have gjort. Men en af de ting, der har gået mig på er, når det er med forargelse at folk ser på ens bedømmelser. Lad os tage et eksempel.

Mange ser ikke 'Fifty Shades of Grey' som det store litterære mesterværk. Det synes jeg skam heller ikke, at det er - men jeg valgte at læse bogen/bøgerne med 'underholdnings'-brillerne på. Der er rigtig mange skeptikere - især også i blogland - som ikke kan se bogens potentiale, og som ligefrem afskyr bogen. Så hvis man har bedømt bogen til 4 eller 5 stjerner, samt givet den rosende ord, så sidder de og rynker på næsen af foragt. Jeg kan ikke andet end tænke over, hvad de mon videre tænker. "Hun har ikke forstand på litteratur, og hvad der er godt" er primært noget, som jeg kunne forestille mig, at folk kunne tænke. Men hvem er de til at bedømme det? Er det ikke netop det, der er så storslået ved litteratur, at vi alle sammen kan bedømme det ud fra vores egne tanker, erfaringer og tiden vi lever i?

Jeg synes det er fascinerende, at bøger kan bedømmes så forskelligt. Men jeg synes også, at det er vigtigt at respektere, at vi alle sammen har forskellig smag inden for bøger, og bare fordi nogen har elsket en bog, som du har hadet - så gør det dem ikke mindre bevidst om 'hvad der er god litteratur'. Så kan det godt være, at nogle folk er uddannet inden for litteraturen, men betyder det at ens bedømmelser og anmeldelser af bøger er mere værd end folk, der bare læser af lyst? Det synes jeg ikke, og jeg accepterer, at andre har forskellige meninger end mig.

Jeg vil gerne kunne læse bøger, bedømme dem og anmelde dem, uden at skulle tænke over, om det mon giver point hos nogle andre litteraturelskere. Jeg vurderer udelukkende på baggrund af min egen oplevelse af bogen, og hvilke følelser jeg havde i kroppen, da jeg læste den. Dette er lidt et opråb også til at tænke sig om en ekstra gang, før man rynker på næsen af andre folks anmeldelser. Måske fandt de den gyldne skat, som du var for blind til at finde? Hvem ved.

Nogle har måske mere kendskab inden for en bestemt genre end andre, og det er blot endnu en grund til, hvorfor vi bedømmer bøger forskelligt. Nogle har måske læst klassikere hele livet, og har intet begreb om bøger inden for fantasy-genren, og nogle har måske aldrig læst andet end gysere, så hvordan skal de forholde sig til en sukkersød chick-lit bog? Lad os acceptere, at vi ikke alle har de samme bedømmelser af bøger, og lad os da hellere være nysgerrig omkring det, og tage en debat omkring, hvad den ene person syntes var godt, som den anden person måske ikke er enig i. I skal i hvert fald ikke holde jer tilbage med at spørge ind til mine anmeldelser, når de kommer op på bloggen. Jeg vil hellere end gerne tale om det, hvilket jo også er grunden til, at jeg skriver på en blog om bøger.

8 kommentarer:

 1. Spændende indlæg! :)
  En læsning af en hvilken som helst bog vil jo altid være subjektiv, og det er da også noget, der er vigtigt at være bevidst om, når man læser anmeldelser, og når man skriver anmeldelser. Man har sin egen holdning, og den kan så være underbygget af forskellige ting, har man primært læst "den gode" litteratur, eller har man læst masser af børnebøger eller chicklit, dette giver vidt forskellige litterære kompetencer, og det er altid interessant at se på. Jeg læser f.eks. aldrig fantasy eller YA, for det siger mig simpelthen ingenting, til gengæld læser jeg masser af klassikere, og forsøger så vidt som muligt at læse "bredt", så der læses også f.eks. chicklit. Det med at "bedømme" bøger er altid svært at tale om, netop fordi der er tale om subjektivitet, men samtidig er der også parametre, som man ud fra en litteraturvidenskabelig vinkel kan "lægge ned over" bøger, om de f.eks. er velskrevede og sproget fungerer. Det er en evigt spændende diskussion, hvor man altid skal passe på, hvis man ikke vil træde nogen over tæerne, for man kan jo ikke sige til en person, der elsker en bog, at "det må du ikke, for den er dårlig!", man skal jo have lov til at have sin egen mening! :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak! :)
   Det har du fuldstændig ret i. Selvfølgelig vil der altid spille en masse forskellige faktorer ind, som påvirker os og de tanker vi gør os om bøger og sådan, men derfor er det også bare endnu mere vigtigt at der er plads til alle! :D
   Det er helt fair, hvis der er bøger man ikke bryder sig om, men man behøver bare ikke trække "nej-hatten" ned over hovedet på folk, som måske godt kunne lide de bøger. d:

   Slet
 2. Rigtig god diskussion :)
  Jeg er helt enig i, at man ikke skal, og ikke kan, bedømme andre folks anmeldelser. Det er en sag, helt og helt og holdent for en selv. Jeg har før læst en bog med velbehag, og derefter fået at vide, at den slet ikke er værd at læse. Jeg kan blive en smule irriteret når folk siger sådan noget, for vi kan jo ikke alle sammen have den samme smag :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak! :)
   Det forstår jeg virkelig godt. Folk kan ikke bare skære alle bøger over en kam, og så sige at "den bog er ikke det værd" eller lignende. Det er op til en selv at finde ud af :)

   Slet
 3. Rigtig godt skrevet!
  Det er også derfor jeg følger dig, fordi jeg ved vi har mange fælles meninger om forskellige bøger, og derfor stoler på dine anmeldelser af bøger jeg ikke har læst - mens jeg hurtigt dropper andre anmeldere hvis de ikke udtrykker samme mening om en bog som jeg har læst.

  (Og du kan uden problemer bytte "bog" ud med "person" - hvordan kan én person både blive elsket og hadet? ;) )

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak!
   Det er jeg glad for. Især at du tror så meget på mine ord, at du får lyst til at læse bøger, som du måske ikke ville have samlet op derudover! ;)

   (Haha det er rigtigt..)

   Slet
 4. Hvor er det et godt tankemylder, som faktisk beskriver mine egne tanker ret godt. Man skal nemlig virkelig ikke dømme andre på deres anmeldelser og bedømmelser af bøger, for der er jo virkelig aldrig to personer, der læser den samme bog. Man vil altid komme ind i den med forskellige baggrunde, holdninger og forventninger, og de påvirker jo alle sammen ens mening :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak - og det har du helt ret i. Vi er jo også forskellige som personer, så selvfølgelig er vores meninger til diverse bøger forskellige! :D

   Slet