lørdag den 21. februar 2015

"Den Fredløse" - Carina Evytt

Den fredløse af Carina Evytt
Den fredløse af Carina Evytt
Den fredløse af Carina Evytt
Original titel: Den Fredløse - Forfatter: Carina Evytt - Forlag: Tellerup - Sidetal: 640
Anmeldereksemplar fra Tellerup.

"Storbondens datter, Anna, og den unge tater, Rham, har begge svært ved at affinde sig med de forventninger som omgivelserne stiller til dem. Anna vil ikke giftes og have børn, og Rham vil ikke underkaste sig autoriteterne. Et moderløst enhjørningeføl knytter bånd imellem dem, og på tværs af race og klasseskel oplever de for første gang forståelse og accept. Men samtidig kommer en veltalende politiker til magten ved at sprede had og frygt blandt sine tilhængere med beskrivelser af taterne som tyve, mordere og hekse, som skal holdes nede med hård hånd. Dette bringer Rham i problemer med myndighederne, og Anna i problemer med naboerne da hun vælger at tage afstand fra fremmedhadet. Snart må de begge indse at selv en drøm har sin pris, og deres forhold får så vidtrækkende konsekvenser at det trækker spor, ikke kun i Anna og Rhams liv, men i hele landsdelen det følgende årti."

Jeg blev først betaget af "Den Fredløse", da jeg så det fantastiske cover - både med og uden smudsbind. Men jeg havde aldrig i mine vildeste drømme regnet med, at opleve den mest fantastiske historie, som den smukke bog indeholdte. Bogen ser umiddelbart intimiderende ud pga. dens størrelse, men man flyver igennem den - og jeg mangler mere. Carina Evytt bliver simpelthen nødt til at skrive en efterfølger, for jeg kan slet ikke få nok!

Jeg elsker at handlingen udspiller sig i et historisk miljø, og det at læse bogen gav mig lidt "Pocahontas"-feel på den gode måde! Karaktererne udvikler sig igennem årerne og det er tydeligt at mærke, hvilket var en lettelse, da stilstand ville have været ærgerligt i en bog som denne. Jeg elskede både Anna, Rham og Niels, som jo er dem bogen er centreret mest om - men også Marie og endda Redan! Carina Evytt formår virkelig at gøre sine karakterer menneskelige, på godt og ondt. Ingen er helt god eller helt ond, men det hele afhænger af øjnene der ser.

"Rham smilede svagt. Hele hans liv havde Kjartan fyldt ham med den slags ordsprog. Brorens yndlingsudtryk var det med stormen der knækkede træet som ikke vil bøje. Rham plejede at trække på skuldrene eller svare at han hellere ville slås ihjel stående end leve krybende." - citat side 135.

Jeg har ikke nok ord til at beskrive, hvor fantastisk denne historie er, og hvor meget den hele tiden var i mine tanker. Selvom jeg havde daglige pligter, så var alt jeg kunne tænke på, at vende tilbage til bogen og læse, hvad der mere skete. Enhjørningerne i bogen, gav hele historien et ekstra drys magi, og jeg vil altså også gerne røre en enhjørning nu. Der er så mange lag i denne bog, og det ville tage flere timer at genfortælle plot, hentydninger, politiske spørgsmål osv. Så mit råd er, at du læser bogen. Især hvis du også har været fan af Skammer-serien, så er jeg ret sikker på, at denne bog vil være noget for dig.

4 kommentarer:

 1. Wow, den bog er virkelig smuk! Jeg kan slet ikke få øjnene væk fra billederne igen - jeg er jo nærmest nødt til at anskaffe mig et eksemplar, blot for at kigge på den (og nok også læse den senere), haha.

  SvarSlet
  Svar
  1. Den er nemlig virkelig smuk! Og bare vent til du ser den uden smudsbind på! ;)
   Det synes jeg du bør gøre! :D

   Slet
 2. Jeg elsket også bare den bog, men slutningen! Argh

  SvarSlet