søndag den 23. november 2014

"Mrs Dalloway" - Virginia Woolf

Mrs Dalloway af Virginia Woolf
Mrs Dalloway af Virginia Woolf
Original titel: Mrs Dalloway - Forfatter: Virginia Woolf - Forlag: Wordsworth - Sidetal: 146

"Her thoughts and sensations on that one day, and the interior monologues of others whose lives are interwoven with hers gradually reveal the characters of the central protagonists. Clarissa's life is touched by tragedy as the events in her day run parallel to those of Septimus Warren Smith, whose madness escalates as his life draws toward inevitable suicide."

Mrs Dalloway er et særligt værk. Det består af værensøjeblikke og bevidsthedsstrømme, så man skal have tungen lige i munden for at følge med. Det hele foregår på en dag i London, hvor vi følger en masse forskellige mennesker. Ikke blot forskellige af social klasse, alder og udseende, men også i måden at tænke på. Det hele medvirker til, at vi ikke helt, hvad virkeligheden er, men at vi selv danner os et billede af personerne ud fra, hvad andre karaktererne synes om dem og på baggrund af, hvordan de tænker og agerer.

Det var en lille udfordring at læse bogen, da det krævede meget af min koncentration, for at holde hoved og hale i det hele. Men når det er sagt, så sidder jeg bagefter med en følelse af sejr. Virginia Woolf skriver godt, og beskriver ting og situationer så reflekterende, så det er svært ikke at holde af hendes historie om Mrs Dalloway og alle de andre.

"For they might be parted for hundreds of years, she and Peter; she never wrote a letter and his were dry sticks; but suddenly it would come over her, If he were with me now what would he say? - some days, some sights bringing him back to her calmly, without the old bitterness; which perhaps was the reward of having cared for people; they came back in the middle of St. James's Park on a fine morning - indeed they did." - citat side 5.

Jeg er blevet mere nysgerrig omkring Virginia Woolf, og overvejer også at læse nogle af de andre værker, som hun har skrevet. Den måde, hvorpå hun sammenfletter så mange temaer i samme historie er bemærkelsesværdigt. Jeg er nysgerrig, men må have hende til gode, når jeg har mere tid at koncentrere mig i.

2 kommentarer:

  1. Fantastisk roman, og Virginia Woolf er bare en af mine yndlingsforfattere, så læs endelig noget mere! :D

    SvarSlet