lørdag den 15. november 2014

"Billie" - Anna Gavalda

Billie af Anna Gavalda
Billie af Anna Gavalda
Original titel: Billie - Forfatter: Anna Gavalda - Forlag: Lindhardt&Ringhof - Sidetal: 201

"Billie - opkaldt efter Michael Jacksons hit - og Franck er et umage par, som i skolen bliver sat sammen for at opføre en scene fra teaterstykket 'Man spøger ikke med kærlighed' af Alfred de Musset. Et smukt venskab er født. Under en udflugt i bjergene styrter de ved et uheld ned i en klippesprække, og Franck kommer slemt til skade. Mens Billie bekymret venter på hjælp, tilbringer hun natten med at tale til en lille stjerne på den sorte nattehimmel - om deres opvækst, om at være anderledes, om at finde hinanden, om venskab og om mod."

Hold nu fast, hvor er den her bog barsk og smuk. Jeg havde forholdsvis store forventninger til den, som delvis blev opfyldt. Sproget er meget direkte og da Billie taler med en stjerne, så er det vel logisk nok, at det så er i talesprog - det skal man bare lige vænne sig til at læse. Hun fortæller om sit liv, hvordan hende og Franck mødte hinanden og hvad der senere hen skete. Sandheden skal frem og hun er hudløs ærlig overfor den lille stjerne.

Den er rørende og en smule trist, men er derudover også meget realistisk. Jeg kunne sagtens sætte mig ind i mange af de ting, som Billie taler om. Noget der virkelig også gjorde indtryk på mig var, at forfatteren har dedikeret bogen "til alle skæve eksistenser", hvilket er perfekt - for det er lige netop dét, som bogen handler om. Skæve eksistenser. På den gode og den knap så gode måde.

"Så pegede han med hagen på huset, han boede i, og sagde: "Jeg kunne selvfølgelig godt foreslå dig, at du kom med ind lidt ..." Jeg var allerede lige ved at svare nej, det kan jeg ikke, for ... da han afbrød mig: "... men det gør jeg ikke, for de har ikke fortjent dig."" - citat side 68.

Billie er en bog, som kan læses af alle. Den handler om opvækst, og hvordan man lever i en verden, hvor man måske ikke passer helt ind. Jeg fældede et par tårer undervejs og det er en smuk fortælling om et venskab, der kan holde til næsten alt.

2 kommentarer: