fredag den 19. september 2014

"Minus Iris" (The Diaries of Blue Gadsby #1) - Natasha Farrant

Minus Iris af Natasha Farrant
Minus Iris af Natasha Farrant
Original titel: After Iris - Forfatter: Natasha Farrant - Forlag: Høst&Søn - Sidetal: 272
Anmeldereksemplar fra Rosinante&co.

"For tre år siden døde Bluebells tvillingesøster Iris, og hendes familie har ikke været den samme siden. Gemt bag sit kamera optager midterbarnet Blue sin melodramatiske storesøster, som hele tiden skifter hårfarve; sine yngre søskende, der er helt besatte af deres kæledyrsrotter, som på mystisk vis har fået unger; begge forældre, som rejser rundt med deres arbejde og konstant skændes, når de endelig er hjemme; og derfor også familiens au-pair, som forsøger at holde sammen på flokken, mens han skriver på sit speciale. Men så dukker naboens barnebarn Joss op, og alt tager en endnu mere kaotisk drejning."

Denne bog er en af de herligste bøger, som jeg har læst længe. Den er så sjov, så hjerteknusende og dog også så livsbekræftende på den gode måde. Man følger Blue, som delvist optager sin hverdag på video og samtidig skriver dagbog om det der foregår. Så bogen er en blanding af noget visuelt beskrivende på den ene måde og noget mere begribeligt, når Blue så fortæller om sine dages forløb.

Bogen handler både om det at være familie, at være datter/søster, men også om venskab og om tab. Den kredser rundt om et par tabuer som "vi taler ikke om døde mennesker" eller "der er intet galt i vores familie" og selvom forfatteren ikke bevidst tvinger sin læser til at græde, så kunne jeg virkelig ikke lade være med at fælde et par tårer indimellem. Den er så rammende og SÅ smuk. Men samtidig var der også tidspunkter, hvor jeg næsten lå i min seng og skreg af grin - for verden bliver ikke kun grå, når vores elskede forlader os - der kan også dukke små regnbuer op indimellem.

"Jeg sagde engang til bedstemor, at det ikke var retfærdigt, at Iris var så meget modigere end mig, men bedstemor sagde, at der er forskel på at være modig og ikke være bange. Iris var ikke bange, fordi hun aldrig tænkte på konsekvenserne af de ting, hun gjorde. "Men dig, Blue, du tænker på, hvad der ville ske, hvis du faldt ned fra træet. Den dag du endelig klatrer helt op i toppen, vil du være meget mere modig, end hun er." - citat side 131.

"Minus Iris" er en skøn og smuk ungdomsbog og jeg kan hjerteligt anbefale den, især hvis man selv ved, hvordan en familie kan ændre sig efter tabet af ens kære. Men den er også så hverdagsagtig og sjov - og som sagt, så viser den at verden ikke kun skal ses på som enten negativ eller positiv, men at den kan være begge dele, hvis man holder øjnene åbne.

4 kommentarer: