onsdag den 17. september 2014

Min historie om "Harry Potter"


Min historie om Harry Potter begyndte da jeg var omkring 9-10 år. Min mor havde fået 'Harry Potter og De Vises Sten' af en af hendes kollegaer eller venner, som havde læst den i USA og havde anbefalet den til hende. Min mor viste mig forsiden og sagde noget i retning af:

Rikke, jeg tror virkelig at du vil synes om den her bog. Det handler om en dreng, der finder ud af at han er troldmand og...

Og så lukkede min hjerne af. Coveret så jo helt vildt kedeligt ud og jeg var vitterligt ikke interesseret på daværende tidspunkt. Filmen udkom så i de danske biografer og min mor tog mig med ind at se den. Jeg huskede ikke så meget af filmen, da jeg jo kun lige var begyndt at kunne følge ordentligt med på undertekster. En dag kom min mor så hjem med filmen på VHS og jeg så den der med dansk tale... og så var jeg solgt! Jeg blev opslugt af et magisk univers og jeg blev jo nødt til at finde ud af, hvad der videre ville ske! Min mor sagde så, at for at jeg måtte tage i biografen og se de efterfølgende film - så skulle jeg også have læst bøgerne.


Min lille barnehjerne tænkte "jeg har jo set den første, så den behøver jeg ikke at læse" og så begyndte jeg ellers at gå i krig med 'Harry Potter og Hemmelighedernes Kammer'. Jeg havde en sød barnepige på daværende tidspunkt, som også læste højt for mig når hun passede mig. Så vi slugte os igennem bøgerne og tog til forpremiere på 'Hemmelighedernes Kammer', da den endelig kom i biografen. Jeg var opslugt og jeg kunne ikke få nok af ham der, Harry Potter. Det gjorde så at jeg fik læst de første fire bøger og var klar på mere... Men den femte bog var endnu ikke udkommet! Så jeg måtte vente og vente - for til sidst at kunne læse den. Jeg var besat af Harry Potter og hele mit liv handlede næsten kun om det. Min veninde og jeg legede Harry og Ron (jeg var Harry) og lavede kapper, tryllestave, troldmandskort og alt muligt. Hver gang vi havde mulighed for at være sammen, så var det Hogwarts det handlede om.

Jeg fik faktisk først læst 'De Vises Sten' umiddelbart før jeg havde læst 'Halvblodsprinsen'. Lidt forsinket, men bedre sent end aldrig! Jeg var til midnatsudgivelsen af 'Halvblodsprinsen' i Gråsten boghandel og jeg var den første den nat, som fik bogen i hånden. Eftersom at jeg altid havde ventet på den danske udgave af bogen, så var det ulideligt da 'Harry Potter and the Deathly Hallows' kom på bog. ALLE snakkede om den, for de havde jo købt den og læst den på engelsk. Jeg bed mig i læben og tænkte, at jeg godt kunne vente... Det havde jeg jo gjort før. Men nej, min nysgerrighed var simpelthen for stor - så jeg endte med at købe den engelske udgave af bogen. Ikke nok med at det var den sidste bog i Harry Potter-serien så var det også den første bog, som jeg læste på engelsk. Jeg var så stolt af mig selv og glad for endelig at kunne få en slutning (selvom det smertede mit hjerte at det var slut).


Men jeg havde jo så heldigvis nogle af filmene til gode. Jeg prøvede så vidt muligt at se de fleste til premieren, men der var et par enkelte gange hvor det ikke kunne lade sig gøre. F.eks. ved 'Halvblodsprisen' - der var jeg i Egypten da den fik premiere og det første jeg gjorde da vi kom hjem omkring klokken syv om aftenen - det var at gå ind og se om der var ledige pladser i biografen samme aften. Der var 'heldigvis' to pladser helt oppe foran og ude i siden. Så jeg lokkede min søster til at tage med ind og se den. Til midnatspremieren på den allersidste film, tog min veninde og jeg ind i biografen med krigsmaling i hovedet (Gryffindor-streger på kinderne) og da jeg kom ud af den mørke sal, var mine streger forsvundet. Jeg kan ikke beskrive, hvordan det hele indeni mig gik i stykker, da Hogwarts... Ja, I kender jo resten.

Men min Harry Potter-mani har også skaffet mig flere bøger. Min gyldne juvel 'Page to Screen', som er en af de største skatte i min samling. Derudover har jeg HP-bogen, som er en bog med et hemmeligt rum! Så der kan man gemme småting i. Selvfølgelig har jeg også skaffet 'Barden Beedles Eventyr'. 'Quidditch Through the Ages' og 'Fantastic Beasts and Where to Find Them'. Men af de første bøger, som jeg ikke engang kan huske, hvordan jeg fik fat i - det var 'Harry Potters Eventyrlige Univers' - en uofficiel bog med en masse facts om hele universet. Derudover var jeg lidt ked af, at mine Harry Potter-bøger ikke matchede sammen. Men selvom min 'samling' har en stor følelsesladet betydning for mig, så besluttede jeg mig for, at jeg godt måtte købe en fuldendt samling. Så den første samling jeg har anskaffet mig er alle bøgerne på dansk i det fineste look.


Jeg har endnu til gode at anskaffe hele serien på engelsk også - men jeg har ikke helt besluttet mig for, hvilken en det skal være. Der er simpelthen så mange flotte. Jeg er især vild med den nyeste jubilæumsudgave. Men nu må vi se. Harry Potter-serien er sikkert også delvis skyld i, at mit yndlingsdyr den dag i dag er en ugle (som jeg også har tattoveret) og hvis jeg havde modtaget mit brev til Hogwarts, så var jeg helt sikkert endt på Hufflepuff. Jeg har derudover også 'The Deathly Hallows'-tegnet tattoveret ved mit højre håndled (som man også lige kan skimte på det allerførste billede i dette indlæg). Harry Potter har simpelthen været så stor en del af min opvækst og det har været hele startbølgen til, at jeg begyndte at læse så meget. Jeg vil altid være fan. Altid, altid, altid.

10 kommentarer:

 1. Hvor er du bare god. Jeg elsker når fandoms når sådanne højder som Harry Potter gør hos mange læsere verden over. Jeg er også selv fan (fanfanfanfanFAN). Jeg gør en dyd ud af at anskaffe både bøger, merchandise og diverse lir. Jeg har også dødsregalierne tatoveret på min læg! ^^ Det er smukt med Harry Potter i sit liv. Åhaltså <3

  SvarSlet
  Svar
  1. Jaaaa, jeg har beundret alle dine bøger! Åhhh. Jeg håber ikke der er regler for, hvor mange udgaver man må eje... Haha! Alle burde have lidt Harry Potter i deres liv - om ikke andet så bare en gang imellem! :D <3

   Slet
 2. Dejligt at læse om din oplevelse/opvækst med Harry Potter.
  Jeg selv blev indfanget da jeg gik til tegnsprog, og en af medkursisterne læste en af de første tre (kan det virkelig passe det var i 98/99?!). Det var også start skuddet til at få pakket min indre læsehest ud igen, for læste også da jeg var 10-15, men her var jeg så 24. Så det er blevet til en del bøger siden da.. :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh dejligt! Jeg bliver så glad når det har sat gang i folks læsevaner :D

   Slet
 3. Hej Rikke
  Hvor er det hyggeligt at læse om din fascination af bøger og ikke mindst Harry Potter.
  Jeg har tit tænkt tilbage på dengang, da du var med Emilie og jeg inde og høre et Lene Kaaberbøl foredrag - var I mon 10-11 år. I var ret vilde med Witch-bøgerne og du havde også allerede læst alle skammer-bøgerne. Det gjorde vi så efterfølgende.
  Men det vigtigste for dig den dag var, da du skulle købe en Potter-bog i den store boghandel på Strøget for alle dine lommepenge - småpenge, som du havde med i en plastikpose. Bagefter slæbte du den store Potter-bog og alle dine Kaaberbøl-bøger, som du havde taget med til signering. Jeg måtte hjælpe dig lidt med at bære alle dine bøger, men Potter-bogen - den ville du selv bære.
  Jeg er glad for, at det er gået dig godt og at du med litteratur, har fundet din rette hylde.
  God vind fremover
  Kh Gitte

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Gitte.
   Hvor er det bare en dejlig kommentar at få!
   Jeg husker det så tydeligt, og da jeg så Lene Kaaberbøl igen her til Bogforum, så skyndte jeg mig også at fortælle hende om hele den dag, som står så tydeligt i min erindring! Hun skrev så "Tak for gensynet" som signering i min bog :D
   Jeg håber at du har det skønt, og det samme med Emilie!
   Stort kram herfra.

   Slet
 4. Uh, jeg glemmer aldrig de aftner hvor vi læste Harry Potter og spiste leverpostejmadder med mayo og stegte løg. Jeg var aldrig i tvivl om at bøger ville blive en stor del af dit liv, på en eller anden måde.
  Hilsen den gamle barnepige

  SvarSlet
  Svar
  1. Du er en af grundene til, at det hele blev en realitet.
   Jeg savner dig. Stort kram <3

   Slet
 5. Hej Rikke, jeg er helt vild med din blog, og det her indlæg om Harry Potter. :D
  Jeg er selv kæmpe kæmpe kæmpe fan, og har lige købt mig endnu et samlet sæt af bøgerne, som jeg synes var super fedt. Men jeg er helt vildt med dit nyest sæt i grå, hvor har du fået fingrene i det henne? :O

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Julie - mange tak! Det glæder mig at høre :D
   Uhh hvor skønt! Man kan aldrig få for mange udgaver af dem. Det blev solgt i Kvickly osv. engang i begrænset parti - så jeg købte det på 'Den blå avis' på nettet :o (sættet er nemlig på dansk)

   Slet