mandag den 15. september 2014

"Heart of Darkness" - Joseph Conrad

Heart of Darkness af Joseph Conrad
Heart of Darkness af Joseph Conrad
Heart of Darkness af Joseph Conrad
Original titel: Heart of Darkness - Forfatter: Joseph Conrad - Forlag: ... - Sidetal: 68
Denne udgave af "Heart of Darkness" er læst i bogen 'The Norton Anthology - English Literature - The Twentieth Century and After, Volume F."

"At the peak of European Imperialism, steamboat captain Charles Marlow travels deep into the African Congo on his way to relieve the elusive Mr Kurtz, an ivory trader renowned for his fearsome reputation. On his journey into the unknown Marlow takes a terrifying trip into his own subconscious, overwhelmed by his menacing, perilous and horrifying surroundings."

Denne novelle (eller korte roman, om man vil) bliver set på som et af de vigtigste i verdenslitteraturen - især i forhold til modernismen. Joseph Conrad formår at lave sin historie så tvetydig og med træk fra både romantikken og modernismen - så det er svært at finde ud af, hvad han endeligt mener og hvad han vil med sin historie. Sproget i sig selv er meget beskrivende og han gør meget ud af, at han vil have læseren til at få mere ud af teksten end det der egentlig står. Det kan til tider være utrolig interessant læsning, men andre gange formår det bare at gøre historien en smule tung.

Der er en masse snak om, hvorvidt denne tekst er racistisk eller ej og jeg tror helt klart, at det kommer an på læseren. Personligt synes jeg ikke, at den var synderligt racistisk i forhold til den tid, som den er skrevet i. Men jeg kan også sagtens se, hvorfor man kunne tale for at den er det. Jeg var især vild med den måde Joseph Conrad får indviet sin læser i mentaliteten på vores hovedperson 'Charles Marlow', som fortæller selve historien for et sømandskab på et skib. Der er en masse tanker om selve livet der går igennem hovedet på ham, som helt klart er det der har gjort, at bogen har fået tre stjerner og ikke to.

Det er en udmærket klassiker og jo længere man dykker ned i den, jo mere får man ud af den. Jeg synes den er særlig interessant fordi den ikke har nogen endelig konklusion. Læseren må selv tænkte sig frem til, hvad selve meningen med hele historien er. Man får det ikke bare serveret på et sølvfad. Men en lille smule mere handling havde måske gjort, at den kunne have fået en højere rating af mig.

6 kommentarer:

 1. Jeg har selv lige købt Norton Anthology, da vi bruger dem konstant på mit studie, men jeg må have sprunget over denne lille historie. Den lyder i hvert fald værd at læse :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det synes jeg også den er. Selvom den var lidt langtrukket, så er jeg glad for at have læst den i sidste ende! :)

   Slet
 2. Det er en af de tekster, som jeg rigtig gerne vil læse, simpelthen fordi det er en klassiker, og som du siger er der mange, der ser den som et meget vigtigt værk. Glad for at høre at den er ok! :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja præcis! Jeg er i hvert fald glad for at have læst den :)

   Slet
 3. Juibii, jubii, jubii! Endnu en bogblog på min læseliste - fedt! :D

  www.katrinesommer.dk

  SvarSlet