mandag den 21. juli 2014

Forfatterinterview: Christina Bonde

Nattens sanger af Christina Bonde
Nattens sanger af Christina Bonde

Jeg har været så heldig at få lov til at interviewe Christina Bonde i forbindelse med, at jeg lige har læst og anmeldt hendes nyeste serie. Hvis man ønsker yderligere information, så henvises der til hendes hjemmeside, som kan findes her.

Christina Bonde er en dansk forfatter, som er født i Fredericia i 1978 og er opvokset i Kolding, hvor hun bor lige nu med sin familie. Hun er uddannet sygeplejerske, men valgte på et tidspunkt at blive selvstændig. Hun har skrevet 'Nattens Sanger'-serien, som består af "Besat", "Skæbne" og "Følelse". Derudover har hun også skrevet bogen 'Månens børn'. Alle bøgerne er udgivet hos Forlaget Mellemgaard.

Du er uddannet sygeplejerske, men valgte at blive selvstændig. Hvad var det der gjorde at du besluttede dig for at skrive bøger?
- Det med at skrive har jeg altid gjort, men det med at skrive bøger var ikke en beslutning, jeg traf, det kom bare snigende.
Historierne har altid været der. Jeg har aldrig kunne se en film eller læse en bog, uden at jeg efterfølgende har brugt oceaner af tid på at fantasere historien længere ud. I mine teenageår foretrak jeg ofte at sidde i mit eget selskab og dagdrømme eller skrive noveller, men jeg har aldrig haft en bevidst drøm om at blive forfatter – det virkede så umuligt, at jeg slet ikke overvejede at gå i den retning, til trods for, at dansk i virkeligheden nok var det eneste fag, jeg tog rigtig seriøst i min skoletid.
Den første gang, jeg for alvor blev opfordret til at skrive, var ved min afsluttende eksamen på sygeplejestudiet. Censor trak mig til side og spurgte, om jeg nogensinde havde overvejet at blive forfatter! Det spørgsmål blev ved med at rumstere i mine tanker længe, men så fik jeg travlt med karriere og livet på godt og ondt, og forfatterspørgsmålet blev tilsidesat for alt det, der virkede som den fornuftige levevej, men som i virkeligheden aldrig gav mig den helt rigtige mavefornemmelse.
Så blev jeg mor og det føltes til gengæld helt rigtigt – så rigtigt at jeg valgte at opsige min sygeplejekarriere og blive hjemmegående. To år senere kom mit andet barn til verden, og alle døgnets timer var opslugt af børn og praktiske gøremål, men det var også på det tidspunkt, at min eskapisme tog til med fornyet styrke. Dialoger dukkede op i mine tanker. Navne. Scenarier. Figurer. Jeg begyndte at lave research på nettet og stykke brikkerne sammen. Puslespillet voksede og optog mere og mere af mine tankevirksomhed, og pludselig en aften kunne jeg ikke rumme flere tanker og måtte have afløb for ordene ved at skrive dem ned. Nattens Sanger fik sin spæde begyndelse, og jeg fik en åbenbaring! Fra det øjeblik skrev jeg næsten konstant, indtil jeg 15 måneder senere stod med manuskriptet til Nattens Sanger.

Vil du fortælle om en af dine yndlingsbøger og hvad det er ved den, der gør at den fortjener den titel?
- Det er virkelig svært at fremhæve én bog. Der er så mange forfattere, jeg beundrer, og så mange bøger som på den ene eller anden måde har betydet noget særligt for mig. Så jeg tillader mig at nævne tre meget forskellige værker, som har fascineret mig:
Barndommens gade af Tove Ditlevsen. Jeg elsker Tove Ditlevsens fine balance mellem det biografiske og det fiktive. Barskheden og det dystre billedlige og lyriske i hendes forfatterskab sammen med en nærmest grotesk humor, gør det oplivende at læse hendes værker.  
Jordens børn serien af Jean M. Auel. Jeg har læst bøgerne flere gange, og det er mig stadig en gåde, hvordan forfatteren slipper af sted med at fastholde en utålmodig sjæl som mig på tusindvis af sider med en historie, som forekommer forholdsvis simpel, til tider lidt langtrukken og endda beskrivende i en sådan grad, at det nærmest overtager handlingen.   
Twilight serien af Stephenie Meyer. Twilight feberen havde for længst toppet, da jeg langt om længe kom i besiddelse af bøgerne og fik ro til at læse dem og sidenhen så filmatiseringen. Jeg var ved at lægge sidste hånd på Følelse og husker min frustration over, at specielt Besat havde ligheder med Twilight. Samtidig gjorde Twilight det meget klart for mig, hvilke detaljer og karakterer i Nattens Sanger, jeg selv anså for at være vellykket. Twilight sagaen er en fantastisk fortælling, og jeg nærer kæmpe respekt for Stephenie Meyer og hendes forfatterskab. 

Hvorfra fik du inspiration til at skrive ’Nattens Sanger’-serien?
- Inspirationen kom hovedsageligt på baggrund af selvransagelse. Hvad var ensomhed, usikkerhed og angst for mig? Hvad var smerte? Jeg tog udgangspunkt i mine egne livserfaringer og de oplevelser, der har formet mig som menneske. Ideerne til Nattens Sanger er mest af alt hentet i mit nære miljø, men også andre kunstnere har inspireret mig. Og så vokser ideerne frem, når jeg laver research på nettet.

Bøger med vampyrer har været meget fremme de seneste par år. Så hvorfor lige vampyrer?
- Det spørgsmål er jeg blevet stillet rigtig mange gange. Mest af folk som har svært ved at identificere sig med min passion for fantasy.
Vampyrmyten har altid fascineret mig, og vampyrer går, efter min mening, aldrig helt af mode, men det var ikke sådan, at jeg havde valget og træf en beslutning om, at Nattens Sanger skulle være en vampyrserie. For der var ikke noget valg. Nattens Sanger kunne ikke være anderledes i mit tankeunivers.

Er bogen baseret på ren fantasi eller er nogle af personerne eller evt. situationerne taget fra det virkelige liv?
- Nattens Sanger er i nogen grad en historie fra det virkelige liv – hvis man selvfølgelig lige fjerner hele indpakningen af vampyrer og skæbnegudinder og mindsker dramaet. Men mange af karaktererne er skabt med udgangspunkt i min nærmeste omgangskreds, og flere situationer og endda også samtaler er helt eller delvist en direkte gengivelse af virkeligheden.

Der er en masse herlige karakterer i bøgerne, men hvem er din yndlingskarakter og hvorfor?
- Jeg identificerer mig bedst med Victoria, fordi hun på mange måder tager del i min egen opfattelse af verden, men Rebecca betyder noget helt særligt for mig. Hendes karakter og forhold til Victoria er bygget op omkring mit eget forhold til min bedste veninde, som jeg tragisk måtte miste, da hun på ganske få måneder tabte kampen til en kræftsygdom. Nattens Sanger er i øvrigt dediceret min veninde og er udgivet på tiåret for hendes død.

Efter at have læst ’Nattens Sanger’-serien er vi efterhånden et par stykker, som er spændt på at læse mere. Har du allerede idéer til et fremtidigt projekt?
- Jeg skriver hele tiden. Nogle dage bliver det til ti linjer – andre dage ti sider. Så ja, jeg er i gang og er overbevist om, at jeg i forfatterskabet har fundet mit ’kald’.
Lige for tiden arbejder jeg på hele tre meget forskellige manuskripter, så det må blive en temperament-sag hvilket et, der bliver færdigt først. Dog foregår der lige nu en masse omkring Nattens Sanger, som gør skrivekoncentrationen temmelig afbrudt, så jeg kan umulig sætte deadline for næste bogudgivelse. Alle er dog velkommen til at følge mig på Facebook eller besøge min hjemmeside, hvor jeg løbende vil opdatere min skrivestatus, nedfælde mine tanker, poste nyheder, events og meget andet.   

Derudover vil jeg også gerne benytte lejligheden til at vise jer den fine bogtrailer for 'Nattens Sanger'-serien:


2 kommentarer:

 1. Sikke et herligt interview! Jeg elsker Christina Bonde og hendes bøger, så det er fedt at få svar på nogle af de spørgsmål jeg selv har tænkt over! Synes dog slet ikke hendes bogtrailer kan leve op til bøgerne. Jeg synes den virker rigtig amatøragtsigt, især med det der blod ned over skærmen hehe. Så den vælger jeg lige at ignorere ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Haha, ja hun er virkelig en herlig forfatter og så er hun super sød oveni! :D

   HAHA, det er sikkert bare teaterblod jo ;)

   Slet